Löna inte ont med ont, sträva efter det som är gott inför alla människor.
Romarbrevet 12:17

Världen idag

Bönefrukosten i Jerusalem kan leda till en världsomspännande bönerörelse för Israel, tror koordinatorn Albert Veksler. Foto: Privat

Israel får nationell bönefrukost

Politiska ledare på allra högsta nivå i Israel står som värdar när kristna ledare och politiker för första gången samlas till en bönefrukost i Jerusalem. – Det här är unikt, säger den svenske förkunnaren Hans Weichbrodt, som kommer att vara på plats vid eventet i juni.

Nyheter · Publicerad 09:02, 15 mar 2017

I många huvudstäder runt om i världen samlas kristna företrädare regelbundet i parlamentet för att be för sitt land. Men Israel har varit undantaget. Fram tills nu. Den 6 och 7 juni kommer högt uppsatta kristna politiker och ledare från olika länder att samlas i Jerusalem för att be för Israel. Exakt vilka personer som kommer vara på plats vill arrangörerna ännu inte gå ut med, men det är mycket högt uppsatta ledare.

– Det här är väldigt, väldigt spännande. Jag tror att det sker i rätt tid. Och det är väldigt häftigt att det går till så hög nivå i Israel, säger Hans Weichbrodt, som sitter i ledningsgruppen för bönefrukosten.

Han anser att en bönefrukost är en bra mötesplats för ledare från den kristna kyrkan och att det är extra roligt att just den här frukosten kommer äga rum i Israel, tillsammans med judar.

– Det här är unikt. Det är unikt att sitta i Jerusalem med högt uppsatta politiker och kristna ledare och be. Vi är många som älskar Israel och vi är väldigt tacksamma för allt som landet ger och har gett.

Vilken betydelse tror du att bönefrukosten kan få?

– Jag tror att den kan innebära nya relationer, en tätare sammankoppling mellan nyckelpersoner i Israel och tilltal från Gud. Jag skulle bli förvånad om Gud inte överraskade oss, säger han.

Den som arrangerar frukosten är ”The Chairman of the Knesset Christian Allies Caoucus". Initiativet togs av knessetledamoten Robert Ilatov.

– Vårt mål är att mobilisera en äkta och bestående bönerörelse av sann förbön över hela världen då Israel är på väg att ta steget in i ett nytt tidsskede i historien, säger Albert Veksler, som är koordinator för bönefrukosten.

Han berättar att frukosten kommer äga rum under Internationella Jerusalemdagen som i år firas 100 år efter Jerusalems frigörelse och 50 år efter Jerusalems återförening.

På frågan varför frukosten arrangeras, hänvisar Albert Veksler till profeten Daniel i Bibeln. Daniel är ett bra exempel på en statsman som kämpade för Israel – inte minst genom bön och fasta – menar han. Han hänvisar även till Nehemja.

– Nu har tiden kommit för oss att stå enade bakom Jerusalem. Precis som Nehemja stod upp framför sin ledare så måste trosmänniskor ta på sig uppgiften att bli förkämpar för Jerusalem – bland sina vänner, samhällsledare, beslutsfattare och alla som älskar och tror på Bibeln.

Albert Veksler hoppas att bönefrukosten i Jerusalem kommer att bli en ständigt pågående bönerörelse. Han uppmuntrar även kristna i Sverige att organisera lokala bönefrukostar den 6–7 juni och informera honom och hans medarbetare om var de kommer att äga rum.

– Det kommer bidra till en bönerörelse som gör att Jerusalem prisas över hela världen, säger han.

Vårt mål är att mobilisera en äkta och bestående bönerörelse av sann förbön över hela världen då Israel är på väg att ta steget in i ett nytt tidsskede i historien.

Henriksson vill inte gå före i abortfrågan

Abort. KD avvaktar Socialstyrelsens möte med läkare Socialminister Annika Strandhäll (S) vill inte slå fast att sena aborter inte får avslutas ända in i 22:a graviditetsveckan. Men KD kommer inte att...

Ryssland tiger om Wallenberg

Brott. Den ryska säkerhetstjänsten vill inte offentliggöra dokument som skulle kunna kasta ljus över Raoul Wallenbergs död. Det kan ske först 2022, är...

Inte så illa som vi tror…

Gästkrönika Torbjörn Freij När man stiger av och på tunnel­banan i London ropar en röst i högtalaren: ”Mind the gap!” Viktig, men det finns ändå allvarligare klyftor i världen...

Avböjer "skyddsring" vid synagogan

Antisemitism. Judisk förening oroad för säkerhet den 30 september Den judiska församlingen i Göteborg önskar att de som vill skydda stadens judar när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar den 30 september, inte...