Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Palestinska jordbrukare från Västbanken tillsammans med irländare som stöttar det lagförslag som på onsdagen röstades igenom i det irländska överhuset, i syfte att begränsa handeln med Israel. Foto: Crispin Rodwell/AP Images for Avaaz/TT

Irland vill stoppa handel med israeliska varor

Det irländska parlamentets överhus röstade på onsdagen för att förbjuda import av varor från de områden som Israel lagt under sig vid sexdagarskriget 1967, och som av stora delar världen ses som ockuperade. Den irländska regeringen motsätter sig lagförslaget, som lades på is för ett halvår sedan och är den första i sitt slag i EU.

Nyheter · Publicerad 11:37, 12 jul 2018

Lagförslaget, "Kontroll av ekonomisk verksamhet (ockuperade territorier)" syftar till att förbjuda import och försäljning av varor, tjänster och naturresuser med ursprung i vad som i relation till 1967 års gränser betecknas som ockuperad mark.

Maxstraffet för brott mot lagen är satt till fem års fängelse och/eller böter på motsvarande drygt tre miljoner kronor.

Förslaget har redan gått igenom underhuset en gång. Att det godkändes i överhuset, med 25 röster mot 20, berodde enligt Irish Times på att landets näst störta parti, Fianna Fáil, beslutat sig för att stödja förslaget.

För att lagen ska träda i kraft krävs att den godkänns på nytt av underhuset.

Den israeliska ambassaden i Dublin fördömde lagförslaget, och kallade det "ett populistiskt, farligt och extremistiskt anti-israeliskt bojkott-initiativ" som riskerar att skada möjligheterna till dialog mellan israeler och palestinier, skriver Irish Times.

"Det kommer att påverka den diplomatiska processen i Mellanöstern negativt", sa ambassaden i ett uttalande.

"Det absurda med [...] initiativet är att det kommer att skada försörjningen för många palestinier som arbetar i de israeliska industriområden som påverkas av bojkotten".

Den irländska regeringens främste juridiska rådgivare, så kallad attorney general, ska ha slagit fast att ett EU-land inte kan införa ensidiga handelshinder. Lagens tillskyndare menar att EU-stater kan välja att agera självständigt, och hoppas att fler länder ska följa Irlands exempel.

– Samtidigt som alla EU:s medlemsländer är emot bosättningarna, och många känner lika starkt för detta som Irland, är den juridiska positionen sådan att inget medlemsland hittills vidtagit åtgärder på nationell bas i den här frågan, konstaterade Irlands utrikesminister Simon Coveney i samband med att lagen diskuterades i januari i år.

– Det finns många länder i världen som ger oss skäl att oroa oss för de mänskliga rättigheterna. Vi försöker inte hindra handel med de länderna, utom i mycket sällsynta fall, och då i överensstämmelse med beslut på EU- eller FN-nivå.

Det finns inget förbud inom EU mot att handla med produkter från så kallade bosättningar, uppger den svenska regeringen på sin hemsida.

Men i enlighet med associeringsavtalet mellan EU och Israel har EU och Sverige en skyldighet att se till att produkter från sådana samhällen inte får samma tullfrihet eller andra tullförmåner som gäller för andra israeliska varor.

Alliansens Norlén (M) valdes till talman

Talman. Moderaten Andreas Norlén valdes med bred marginal till ny talman i riksdagen. I striden om andre vice talman tänker Socialdemokraterna rösta på...

Den nya gnosticismen

Ledare Letar sig in även i genusvetenskapen En av mänsklighetens mest seglivade irrläror är den som går under beteckningen gnosticism. Begreppet kommer från det grekiska ordet för kunskap,...

OAS-möte hålls i Ljungby

Sommarkonferens. 2019 års sommarmöte för Oasrörelsen kommer att arrangeras i småländska Ljungby, meddelar OAS på sin Facebooksida.