Löna inte ont med ont, sträva efter det som är gott inför alla människor.
Romarbrevet 12:17

Världen idag

Ingarps missionsförsamling växer så det knakar

Nyheter · Publicerad 00:00, 4 sep 2009
Ingarps missionsförsamling
växer så det knakarMitt på landsbygden blommar Ingarps missionsförsamling som aldrig förr.
I helgen inviger man en nyrenoverad kyrka – dubbelt så stor som den gamla.


Ljuset silar in skönt genom fönstren, som blottar grönskande, lantliga omgivningar. Estraden i den nya kyrksalen är rund och pampigt stor.
– På den gamla fick ungdomskören knappast plats. Och vi fick släpa pianot upp och ner, skrockar en glad herrtrio, som visar runt i kyrkan.
Ingvar Svensson, 73, riktigt myser där vi rör oss bland sladdar, damm och hantverkare, bara en vecka före invigning.
– Det är fantastiskt med den tillströmning av ungdomar vi har, säger Ingvar som själv växte upp i församlingen.
I en skrift med titeln "Gud är trofast" bläddrar han fram statistik över medlemsutvecklingen. Staplar visar hur medlemstalet successivt ökat ända sedan församlingens födsel runt förra sekelskiftet.

Bara de senaste tre åren har antalet medlemmar ökat från 176 till 193.
– Där står en förklaring, säger pastor Jan-Erik Larsson och pekar på Ingvar. Den generationen har grundlagt en attityd i den här bygden. Och hans föräldrar likaså, genom sina böner har de burit fram det vi ser i dag.
Precis som på andra mindre platser flyttar många ungdomar iväg för att utbilda sig. Men Ingarp skiljer sig i ett avseende – hit återvänder man ofta efter några år, inte sällan med en livskamrat vid sin sida.

Ett exempel är Tina Wiberg som flyttade iväg 1999. Förra året återvände hon med maken Anders och barnen Isac och Arvid som nu är 4 och 2 år (dottern Lilly, 4 månader).
– Jag är uppvuxen här i församlingen och ville att mina barn skulle få uppleva samma sak, säger Tina, och framhåller den starka gemenskap som finns här över alla åldersgränser.
Trots stora ideella insatser kostar byggkalaset sju miljoner kronor. Hälften av summan är redan betald. Att våga satsa på det här sättet mitt i en lågkonjunktur är nog lite typiskt för Ingarp.
– Församlingen har ju fortsatt att växa ända sedan starten i slutet av 1800-talet, säger ordförande Ingemar Ohlsson och menar att satsningen därför är helt naturlig.

Tillbyggnaden är den fjärde sedan kyrkan byggdes 1903. Det var i maj 2008 som spaden åter sattes i jorden. Resultatet är en ny kyrksal, nytt kyrktorg, kontor och större ytor för barn och ungdom.
I kyrksalens tak ståtar en cirkulär ljuskrona i smide med mäktiga fem meter i diameter. Under parketten, i estradens ena hörn, gömmer sig en dopgrav – den första i kyrkans historia.
– Tidigare har vi döpt i sjön eller i andra kyrkor, förklarar missionspastorn som ser fram emot dop redan i oktober. Det blir fest, utbrister han.

Missionsförsamlingens inflytande på det lokala samhället är påtagligt; det som händer i församlingen tycks avspegla sig i bygden.
– I församlingen umgås vi exempelvis mycket över åldersgränser. Nästan exakt likadant är det ute i bygden, menar Ingemar Ohlsson.
Under byggtiden har olika "ansvarsgrupper" varit aktiva. En av grupperna med enda uppgift att be. De tre herrarna har också en bestämd känsla av att Gud varit med under byggnationen. Som när de beslöt att gräva ut ett nytt utrymme i källarplanet, rakt under gamla kyrksalen.

– Vi har alltid trott att det var berg där och vi var redo att spränga. Men det var inte berg, det var bara sand, skrattar Ingemar Ohlsson och kikar in i rummet som nu rymmer en stor ventilationsanläggning. Vi är också tacksamma för att det inte var något vatten i vägen när vi skulle gjuta och framför allt: att vi inte haft några allvarliga olyckor.
En av många volontärer som jobbat handgripligt, och i blåställ, är förre mjölkbonden Bo-Ingemar Hjalmarsson. Med all kraft lägger han nu cementplattor på den gång som leder upp till nya kyrkentrén.

– Församlingen har betytt så mycket för mig själv, mina barn och barnbarn. Detta är framtiden, pustar han, lycklig att få bygga kyrka åt en ny generation.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

Henriksson vill inte gå före i abortfrågan

Abort. KD avvaktar Socialstyrelsens möte med läkare Socialminister Annika Strandhäll (S) vill inte slå fast att sena aborter inte får avslutas ända in i 22:a graviditetsveckan. Men KD kommer inte att...

Ryssland tiger om Wallenberg

Brott. Den ryska säkerhetstjänsten vill inte offentliggöra dokument som skulle kunna kasta ljus över Raoul Wallenbergs död. Det kan ske först 2022, är...

Om religion inte hör hemma bland politik, så hör politik inte hemma bland religion.

Gästkrönika Jens Charliesson Det borde vara en dubbelriktad gata, den där uppfattningen att religion ska hållas utanför politiken. Det är ju så man tycker i dagens Sverige, att...

Avböjer "skyddsring" vid synagogan

Antisemitism. Judisk förening oroad för säkerhet den 30 september Den judiska församlingen i Göteborg önskar att de som vill skydda stadens judar när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar den 30 september, inte...