Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

I dag flyttar USA sin ambassad till Jerusalem

I dag flyttar USA:s ambassad officiellt Tel Aviv till Jerusalem. Ytterligare några länder väntas följa exemplet, i första hand Guatemala.

Nyheter · Publicerad 09:56, 14 maj 2018

Nu under måndagen firar det israeliska Jerusalem. Många gator är kantade med israeliska och amerikanska flaggor, och Friends of Zion Museum har satt upp stora skyltar som hyllar den amerikanske presidenten Donald Trump och hans beslut att flytta landets ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

På twitter har flytten redan skett, och Tel Aviv-kontot @USEmbassyTA ersatts av  @usembassyjlm.

I Jerusalem visar nu vägskyltar vägen mot USA:s nya ambassad, som till en början kommer att dela byggnad med en konsulär avdelning i södra Jerusalem. Här tar nu ambassadör David Friedman och en mindre grupp anställda plats, i väntan på att en ny ambassad byggs.

Jerusalems borgmästare Nir Barkat förklarade förra veckan att ett torg i närheten kommer att byta namn till USA-torget.

Bland de amerikanska dignitärer som deltar i dagens invigning är inte Donald Trump själv men väl hans dotter Ivanka Trump och hennes make Jared Kushner.

Ungefär en tredjedel av de utländska ambassadörerna i Israel, 30 av 86, har tackat ja till den mottagning som det israeliska utrikesministeriet håller i. EU-delegationen hör inte till dem. Den nye EU-ambassadören i Israel, Emanuele Giaufret, sa nyligen till bland annat Israel National news att delegationen inte ens fått någon inbjudan.

– Om vi får en, ska vi överväga den. Men vi måste vara konsekventa. Att fira att någon gör något som vi motsätter oss verkar gå emot vårt ställningstagande, sa han.

Guatemala, Paraguay och Honduras är hittills de enda som sagt sig ligga i startgroparna för en liknande ambassadflytt. Därmed har de valt att bortse från en icke-bindande resolution i FN:s generalförsamling om att andra länder inte bör följa USA:s exempel.

Vad gäller de två EU-länder som sagt sig vilja flytta sina ambassader till Jerusalem, Tjeckien och Rumänien, så är det inte helt säkert när detta kan komma att ske.

Häxor tar till svart magi mot nyvald HD-domare

USA. Efter en turbulent utnämningsprocess har USA:s nye HD-domare Brett Kavanaugh fått ett nytt problem på halsen. En grupp "häxor" planerar att lägga en...

Utvisning av 6-åring stoppas: "Beslutet togs för snabbt"

Migrationsverket Migrationsverket stoppar tills vidare den mycket uppmärksammade utvisningen av en i praktiken föräldralös sexårig pojke till Ukraina. – Vi gick till...

Är det fritt fram för män att slå kvinnor?

Ledare Genusflummet fortsätter I helgen som gick tog Rachel McKinnon ett sprintguld i världsmästerskapen i cykling. Händelsen hade förmodligen passerat obemärkt utanför...

I Oberammergau har Jesu lidande skildrats sedan 1634

Passionsspel. Vart tionde år sätts de berömda Passionsspelen upp i sydtyska Oberammergau. 2020 är det dags igen och redan nu går flera resebyråer ut med...

Adaktusson: ”Återupprätta relationen med Israel”

Riksdagen. Israel och Mellanösterns kristna i fokus vid jungfrutal i riksdagen När Lars Adaktusson (KD) under onsdagen stiger upp i talarstolen i riksdagen för första gången är det för att efterlysa en ny svensk politik för...