Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

I dag flyttar USA sin ambassad till Jerusalem

I dag flyttar USA:s ambassad officiellt Tel Aviv till Jerusalem. Ytterligare några länder väntas följa exemplet, i första hand Guatemala.

Nyheter · Publicerad 09:56, 14 maj 2018

Nu under måndagen firar det israeliska Jerusalem. Många gator är kantade med israeliska och amerikanska flaggor, och Friends of Zion Museum har satt upp stora skyltar som hyllar den amerikanske presidenten Donald Trump och hans beslut att flytta landets ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

På twitter har flytten redan skett, och Tel Aviv-kontot @USEmbassyTA ersatts av  @usembassyjlm.

I Jerusalem visar nu vägskyltar vägen mot USA:s nya ambassad, som till en början kommer att dela byggnad med en konsulär avdelning i södra Jerusalem. Här tar nu ambassadör David Friedman och en mindre grupp anställda plats, i väntan på att en ny ambassad byggs.

Jerusalems borgmästare Nir Barkat förklarade förra veckan att ett torg i närheten kommer att byta namn till USA-torget.

Bland de amerikanska dignitärer som deltar i dagens invigning är inte Donald Trump själv men väl hans dotter Ivanka Trump och hennes make Jared Kushner.

Ungefär en tredjedel av de utländska ambassadörerna i Israel, 30 av 86, har tackat ja till den mottagning som det israeliska utrikesministeriet håller i. EU-delegationen hör inte till dem. Den nye EU-ambassadören i Israel, Emanuele Giaufret, sa nyligen till bland annat Israel National news att delegationen inte ens fått någon inbjudan.

– Om vi får en, ska vi överväga den. Men vi måste vara konsekventa. Att fira att någon gör något som vi motsätter oss verkar gå emot vårt ställningstagande, sa han.

Guatemala, Paraguay och Honduras är hittills de enda som sagt sig ligga i startgroparna för en liknande ambassadflytt. Därmed har de valt att bortse från en icke-bindande resolution i FN:s generalförsamling om att andra länder inte bör följa USA:s exempel.

Vad gäller de två EU-länder som sagt sig vilja flytta sina ambassader till Jerusalem, Tjeckien och Rumänien, så är det inte helt säkert när detta kan komma att ske.

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Budskapet ”Skydda dem” vinner gehör

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. I morgon, fredag, går medborgarna i Republiken Irland (Eire på det ursprungliga irländska språket gaeliska) till folkomröstning om det...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...