Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

Sverige uppvaktade Finland i en ceremoni i riksdagens andrakammarsal på onsdagen. Här hälsar kronprinsessan Victoria på Finlands talman Maria Lohela. Foto: Henrik Montgomery/TT

I dag firas 100-årigt Finland

För 100 år sedan, den 6 december 1917, blev vårt östra grannland självständigt. Födelsedagsfirandet smygstartade redan i går och i dag festar finländarna med flaggor, fackeltåg, musik och fyrverkerier.

Nyheter · Publicerad 11:31, 6 dec 2017

Det som i dag är Finland blev en del av Sverige på 1200-talet, under den så kallade korstågstiden, och förblev sedan den östra rikshalvan under cirka 600 år.

1809 förlorade Sverige Finland till Ryssland och under de kommande drygt 100 åren var Finland sedan ett storfurstendöme inom det ryska riket. I samband med ryska revolutionen 1917 förklarade sig Finland självständigt men bara några veckor efter självständigheten kastades landet in i ett brutalt inbördeskrig. På ena sidan stod "de röda" som utgjordes av den politiska vänstern, och på andra sidan "de vita", det vill säga de liberala och konservativa grupperna.

"De vita" gick segrande ur inbördeskriget och 1919 blev Finland officiellt en republik med president.

Hundraårsfesten inleddes redan på tisdagskvällen när hundra finska flaggor hissades på Salutorget i Helsingfors. Enligt tidningen Hufvudstadsbladet hade tusentals Helsingforsbor samlats på torget för att se de vitblå flaggorna stiga mot skyn på 100 flaggstänger.

– Det var mycket rörande, sade besökaren Päivi Järvinen, till tidningen.

I dag fortsätter födelsedagsfirandet med nationell flagghissning på morgonen som följs av jubileumsgudstjänster runt om i landet. Det kommer också att läggas blomsterkransar vid hjältegravar i hela Finland och under eftermiddagen blir det traditionsenligt studenternas fackeltåg i städerna, skriver svenska Yle.

Den officiella festmottagningen dagen till ära ordnas på kvällen i presidenten Sauli Niinistös slott. Temat för festen är möten mellan generationer och bland de 1 900 gästerna finns bland annat krigsveteraner, lottor och meriterade unga finländare.

Jubileumsdagen avslutas klockan 22 med fyrverkerier i Helsingfors och på många andra orter. Inrikesministeriet har också uppmanat finländarna att lysa upp viktiga platser och byggnader med blåvitt ljus under kvällen och natten.

Inbördeskriget

Det finska inbördeskriget utkämpades från 27 januari till 15 maj 1918.

Antalet stridande var cirka 100 000 på båda sidor. Styrkorna var av högst skiftande kvalitet, men generellt var soldaterna på den vita sidan bättre tränade och mer professionellt ledda.

På den vita sidan slogs cirka 1 000 svenska frivilliga. Dessutom fick de vita avgörande stöd av cirka 9 000 tyska soldater. På den röda sidan deltog runt 10 000 ryska soldater.

Antalet stupade i kriget uppgick till drygt 10 400, varav något fler på den röda sidan. Drygt 9 700 personer avrättades eller mördades, varav nästan 7 400 röda. I fånglägren som upprättades efter kriget dog över 13 500 röda.

Källa: Finska inbördeskriget av Niclas Sennerteg och Tobias Berglund

Stor ja-seger för ändrad abortlag i Irland

Irland. Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. "En sorglig...

De äldre ville skydda fostret

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. En omfattande generationsförändring i värderingar, attityder, synen på katolska kyrkan samt kristen gudstillit och människosyn. Det är viktiga...

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...