Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Siavosh Derakhti reser runt som föreläsare och arbetar med ledarskapsutveckling bland ungdomar i Malmö och Stockholm genom sin organisation Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Hotas för sin vänskap med Israel och USA

Siavosh Derakhti är 25-åringen som reser runt i Sverige och världen och talar om gemenskap och kärlek. Men eftersom hans vilja att inkludera även sträcker sig till Israel och USA får han ta emot ständiga hot på sociala medier. Nyligen utnämnde Veckans affärer honom till Årets samhällsbyggare.

Nyheter · Publicerad 12:19, 15 feb 2017

Siavosh Derakhti uppmärksammades redan 2011, då han organiserade en klassresa till Auschwitz. Därefter startade han organisationen Unga muslimer mot antisemitism och främlingsfientlighet, och fick det första svenska Raoul Wallenbergpriset. 2013 fick han träffa USA:s dåvarande president Barack Obama under dennes Sverigebesök.

Sedan dess har fler priset följt, senast en utmärkelse som Årets samhällsbyggare och social entreprenör, av tidningen Veckans affärer.

Numera jobbar Siavosh Derakhti med ledarskapsutveckling bland ungdomar i Malmö och Stockholm genom sin sedermera omdöpta organisation Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet. Dessutom han håller på att ta fram en lägerverksamhet för unga muslimer och judar genom nygrundade Ung Dialog.

– Vi är en svensk gren av Seeds of Peace, som finns i Israel och USA och som skapar mötesplatser för unga ledare från Mellanöstern, säger han till Världen idag.

– Många av dessa unga träffas ju aldrig. I stället läser de på nätet om varandra och får i sig en massa propaganda och konspirationsteorier. Då är det viktigt att träffas och lära känna varandra och lyssna på varandra.

Siavosh Derakhtis engagemang för judar och för Israels rätt att existera som stat har gett honom trovärdighet som förespråkare för mångfald och integration. Men det är också det som gett honom allra flest ovänner.

– Jag har blivit kritiserad för tre saker: för att jag står upp för judarna, för att jag besöker Israel, och för att jag besöker USA, säger han.

– Jag är liksom omringad av den politiska vänstern, högern och mitten, och blir hotad hela tiden över sociala medier, mejl och telefonsamtal.

Ändå finns det inte i hans föreställningsvärld att backa.

– Varför skulle jag det? Jag har varit i Palestina och Israel, träffat människor från båda sidor i konflikten, och sett hur de jobbar sida vid sida för att skapa fred. Det är inte något som man hör särskilt mycket om, och det måste fram.

Siavosh Derakhti håller föreläsningar året om och vet vad han ska säga för att peppa ungdomar till större självkänsla och framtidstro, oavsett bakgrund. Han har lärt sig att vara rakt på sak, även i tuffa lägen.

– När det gäller antisemitism är det så laddat bland ungdomar. Många vuxna i skolorna vågar inte ens prata om det, för att man rädd att inte kunna hantera samtalet, säger han.

– Det som måste fram är att antisemitismen fanns långt före Israel och inte ens handlar om [staten] Israel, även om Israel är en del av det i dag. Många byter ut "judar" mot "sionister", utan att ens veta vad det betyder.

Historien ser han som en nyckel till förståelse. Själv besökte Siavosh Derakhti ett koncentrationsläger för första gången som 13-åring, vilket "vaccinerade" honom mot antisemitism.

– Det var min pappa som tog med mig, både när jag var 13 och när jag var 15. Han lärde mig vad som är rätt och fel, och hade flera judiska vänner, berättar han.

– När jag var 19 tog jag med hela klassen. För majoriteten var muslimer och en del av dem trodde inte ens Förintelsen hade ägt rum.

Jag är liksom omringad av den politiska vänstern, högern och mitten, och blir hotad hela tiden över sociala medier, mejl och telefonsamtal.

Påven jämförde abort med nazismens rasprogram

Vatikanstaten. Franciskus lyfte fram ofödda barn Påve Franciskus gjorde i helgen ett uttalande om att graviditeter som avbryts i samband med fosterskador kan jämföras med de brott som nazisterna...

Fel om "avrättningar" i Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Svensk polis gör likadant Den 3 juni publicerade Svenska Dagbladet en essä av Mellan­östern­experten Per Jönsson med titelnI Israel är riktade mord ett lagenligt verktyg....