I frid kan jag lägga mig ner och sova, ty du, HERRE, låter mig bo i trygghet.
Ps 4:9

Världen idag

Hotad Åmålspastor vill väcka Sverige

"Hoppas att detta blir ditt sista år." Så lyder texten i ett hotfullt "julkort" som skickats till Equmeniapastorn i Åmål, Peter Landälv, sedan han avslöjat hur en skola klippt bort verser om Gud i en känd julpsalm. – Det är dags att vi får en debatt om kulturklimatet, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 19:38, 29 dec 2016

Det var dagen före julafton som det hotfulla julkortet damp ner hos pastorn.

– Man blir mest beklämd över att det finns vuxna människor som inte kan argumentera för en sak utan talar ut sådana okväden och önskar mig till helvetet, säger Peter Landälv, som uppfattar det hela som ett verbalt anfall.

– Detta är ett uttryck för en människa som hatar, föraktar och som uttrycker sig anonymt, dagen före julafton. Det är ynkedom.

Bakgrunden är den luciasamling som en av stadens skolor höll i hans kyrka, Kungsbergskyrkan. Av en tillfällighet upptäckte han att skolan bytt ut vissa ord och därtill strukit verser med mycket "Gud" i psalmen "Nu tändas tusen juleljus". Om detta upprepas är skolan inte välkommen till vår kyrka nästa år, sade han tidigare till Världen idag.

För sina uttalanden i media har han nu, utöver "julkortet", fått ytterligare ett antal otrevliga mejl.

– Men jag har också fått enormt mycket positiva hälsningar från människor som velat tacka mig, säger han till Världen idag på torsdagen.

– Nu på morgonen fick jag exempelvis ett sms från en muslimsk kille i Göteborg, säger Peter Landälv och läser innantill början av sms:et: "Jag gillar mycket att du uppmärksammat det här..."

Åmålspastorn känner sig uppmuntrad av allt stöd, men anar också en tystnad och flathet från kyrkornas håll. Det finns dock flera goda undantag, tillägger han och berättar om hur bland annat en mycket känd invandrarpastor, en tidigare hovpredikant och en rad "gamla go'a tanter" hört av sig för att uttrycka stöd och tack.

Och i svenska medier har händelsen i Åmål fått ganska stor spridning.

– Även i Tjeckien och Danmark har tidningar skrivit om detta. Och i Amerika har människor hört om saken, säger Peter Landälv.

Han har själv inte varit aktiv för att nyheten skulle få spridning, bara svarat på frågor från media. Likväl har han alltså fått motta hot.

Ångrar du att du uttalade dig i den här frågan?

– Nej, inte ett ögonblick. Tvärtom, så tycker jag att det är fantastiskt att man får vara med på ett hörn.

– Jag hoppas nu bara att man slutar fokusera på det som hänt i Åmål, att det i stället blir en debatt om hela det kulturella läget i Sverige.

För en sådan behövs, menar han bestämt. Peter Landälv pekar bland annat på följetongen om skolavslutningar, där förvirring råder om vad som är tillåtet och inte. Och frågan är större än så, framhåller pastorn och menar att det gäller hela det svenska debattklimatet.

– Det handlar om hur vi förhåller oss till trosfrågor, till vår kulturella bakgrund och till att Sverige haft en kristen identitet i tusen år. Och hur vi förhåller oss till att vi har en sång- och musikskatt som vi inte ens ska tillåta våra barn att lära känna.

Han beskriver det som kulturrevisionism, ett förnekande av vårt lands historia och bakgrund.

– Vi ska tydligen skämmas för vår bakgrund, verkar det som, menar Peter Landälv, som vill se helt nya tag.

– Sverige har en stolt kristen tradition och det är dags att det lyfts fram, säger han, övertygad om att de allra flesta av våra invandrare inte skulle lyfta på ögonbrynen inför det.

– Problemet är de förmenta ateister och humanister som ständigt ska styra och ställa och bestämma vad vi människor i Sverige ska tycka och tro.

När det gäller händelsen i Åmål anser Peter Landälv att skolan har övertolkat reglerna för konfessionella inslag. Som en jämförelse nämner han Helsingborg:

– Där finns inte ett spår av det vi sett i Åmål. Där har klasserna avslutningar i kyrkan och där lyssnar man till "O helga natt" och sjunger "Stilla natt", andra julsånger och Luciasångerna utan något som helst problem.

Skillnaden mellan 1948 och 2018

Israelkommentar Israelkommentar. Ett starkt land med självförtroende Det har skrivits en hel del om Israel och 70-årsjubileet de senaste veckorna, inte minst här i Världen idag. Och det är onekligen en märkesdag, väl...