Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Hoppfull begravning för Siewert Öholm

Jesus var i fokus på Siewert Öholms begravning, som ägde rum i St:a Clara kyrka i Stockholm på fredagen. – Tron som Siewert burit med sig, den bar in i det sista, berättade prästen och begravningsförrättaren Bo Brander.

Nyheter · Publicerad 17:53, 17 feb 2017

Solen sken in på den blomsmyckade träkistan när det var dags för Siewert Öholms begravning i St:a Clara kyrka den 17 februari. Ljus var också något som präglade hela begravningsgudstjänsten.

”De sjunger en sång i de levandes land, de vilar i ljus på en avlägsen strand”, inledde sångaren och pianisten Per-Erik Hallin.

Omkring 200 personer hade samlats i Stockholmskyrkan för att minnas den forne tv-profilen och debattören. Bland dem fanns politiker, mediepersonligheter och kristna ledare.

Några av personerna på plats var moderatledaren Anna Kinberg Batra, hennes partikollega Elisabeth Svantesson, programledaren Lennart Persson, Europaparlamentarikern Lars Adaktusson, skribenten Marcus Birro, moderate politikern Gunnar Hökmark, sångerskan Margit Borgström, pastorn Stanley Sjöberg och Svenska evangeliska alliansens generalsekreterare, Stefan Gustavsson.

Förutom Siewert Öholms familj fylldes bänkarna dessutom av att stort antal personer vars liv, på ett eller annat sätt, influerats av tv-profilen.

– Känn ingen oro, tro på Gud, och tro på mig, började prästen Bo Brander, som förrättade begravningen.

Han berättade att citatet från Johannesevangeliet var ord som han och Siewert Öholm hade läst vid sjukhusbädden, då de firade en sista nattvard tillsammans.

Därefter tog Bo Brander upp viktiga händelser ur Siewert Öholms liv och avslutade med tillfället då denne, helt offentligt, bad hårdrocksjournalisten Anders Tengner om förlåtelse för att han hade ansatt honom hårt i debattprogrammet Svar direkt, 1984.

– Det blev ett exempel på förlåtelsens och försoningens betydelse i vårt kalla samhälle, sa Bo Brander.

Han fortsatte sedan med att påpeka att Siewert Öholm blev en talesman, som sträckte sig över alla samfundsgränser i kristenheten, och längre än så.

– Han blev en röst för många, inte minst för dem som ställt sig frågande till samhällets mainstreamkultur, sa Bo Brander.

Siewert Öholm ville regissera sin egen begravning. Det klargjorde han när familjen och Bo Brander samlades vid hans bädd en av de sista dagarna.

– Jag fick en känsla av att det var som om han planerade en Kvällsöppet-sändning, sa Bo Brander och log åt minnet.

– Så nu är vi här, i det som Siewert själv regisserade, fortsatte han.

En del av griftestalet var som en predikan, och kanske var det alltså just så som Siewert Öholm ville ha det. Bo Brander berättade att kapitlet i Johannesevangeliet, som de hade läst vid sjukhusbädden, fortsätter med att Jesus säger: ”Jag är vägen, sanningen och livet.”

– Det är väldigt kontroversiella ord. Men den kvällen vid bädden var det inte kontroversiellt. Solen hade just gått ner. Nu återstod det att trygga sig till Jesus. Orden som han sa betyder: ”Följ mig. Jag är vägen – även in i det okända.”

– Siewert vilade i sin tro. Tron som han burit med sig, den bar in i det sista.

Bo Brander avslutade talet med att tacka för Siewert Öholms liv och överlämna honom i Guds händer. På samma sätt som Jesus kunde tala till en död flicka – och uppväcka henne – kan han nå Siewert, menade han.

– Våra röster når inte Siewert längre. Men Jesu röst når honom. Och när våra händer inte når, så når Jesu händer.

Begravningen fortsatte med solosången ”En sång till Jesus”.

”Jesus, jag älskar dig”, sjöng Per-Erik Hallin. ”I ditt rike där du är kung, där är min ande evigt ung.”

Siwert Öholms bonusdotter, Sara Havneraas, läste sedan delar ur Psaltaren 45 och 139.

”Min tunga är en snabb skrivares penna. [...] Drag ut till försvar för sanning, ödmjukhet och rättfärdighet. [...] Gud, din tron står i evigheters evighet, ditt rikes spira är rättens spira”, ekade orden ut över folkskaran.

Psalmerna som sjöngs under gudstjänsten hade melodier som var muntra snarare än sorgliga och texter som ingav hopp.

”Mång’ tusende vagnar, o Herre, du har, och vilken du väljer för mig, kan vara detsamma, ty lycklig jag far till himlen i sällskap med dig”, löd orden i en av dem.

Efter den gemensamma bönen "Fader vår" stämde alla in i sången ”Du omsluter mig på alla sidor” – politiker så väl som journalister.

När det slutligen var dags för alla att ta farväl framme vid kistan tycktes kön aldrig ta slut. Den ena psalmen, som spelades i bakgrunden, fick avlösa den andra. Fotografernas kameror smattrade så fort någon känd person stod vid kistan, och alltsammans avslutades med en pampig orgelsonat.

Antagligen precis så mäktigt som producenten ville ha det.

Påven jämförde abort med nazismens rasprogram

Vatikanstaten. Franciskus lyfte fram ofödda barn Påve Franciskus gjorde i helgen ett uttalande om att graviditeter som avbryts i samband med fosterskador kan jämföras med de brott som nazisterna...

Fel om "avrättningar" i Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Svensk polis gör likadant Den 3 juni publicerade Svenska Dagbladet en essä av Mellan­östern­experten Per Jönsson med titelnI Israel är riktade mord ett lagenligt verktyg....