I frid kan jag lägga mig ner och sova, ty du, HERRE, låter mig bo i trygghet.
Ps 4:9

Världen idag

Sohelia Fors, som grundat kvinnoföreningen Khatoon och arbetar mot hedersförtryck, leder den nya kurdiska kulturorganisationen World Kurdish Organisation. Foto: Arash Asadi / Arkiv

Hon ska leda global kurdisk organisation

Soheila Fors, känd kristen förkämpe för kvinnors rättigheter, har blivit vald att leda en nybildad organisation för kurder. World Kurd Organisation vill framför allt dokumentera och sprida information om kurdisk kultur runt om i världen.

Nyheter · Publicerad 13:20, 14 jul 2017

Förra helgen valdes Soheila Fors till ledare för World Kurd Organisation, som framför allt samlar kurder från det iranska området.

Kurder är en folkgrupp som huvudsakligen lever i delar av Iran, Irak, Syrien och Turkiet. Detta tätaste kurdiska område kallas ofta Kurdistan, men utgör inget egentligt land eller internationellt erkänd nation.

– Vi har misslyckats med att bilda en kurdisk nation. Kolonialmakterna lyckades att splittra de kurdiska stammarna och har berövat oss vårt språk och vår kultur, säger Soheila Fors, som har sina rötter i iranska Kurdistan.

– Men kurderna förtjänar att bli samlade, som kultur och som nation. Nu börjar vi med att skapa ett bibliotek för den kurdiska kulturen, och så får vi se vad nästa steg blir.

Soheila Fors berättar att det var efter en föreläsning i Småland för några månader sedan som hon blev tillfrågad om hon ville leda en ny kurdisk organisation.

– Det var en grupp kurdiska ledare – författare, akademiker, tidigare peshmergasoldater – som ställde frågan. Jag kände mig väldigt hedrad och tackade ja, säger hon.

Att Soheila Fors som kristen och kvinna, känd för att bekämpa hedersförtryck och våld, ska leda en organisation för ett folk med en stark patriarkal kultur där de flesta är muslimer, tycker hon själv inte är konstigt.

– De här personerna ser att jag har gjort ett bra jobb, och de vet att jag är troende kristen. De har sagt att de respekterar mig, och det är ömsesidigt, säger Soheila Fors.

– Bland kurderna finns det dessutom både yazidier, kristna och judar, och vi förenas alla i en tradition och kultur som riskerar att försvinna om vi inte gör något.

Soheila Fors säger att en av hennes ambitioner med organisationen också är att lyfta upp vad hon kallar "mörka skuggor i vår kultur".

– Jag tror att förändring kan komma genom oss som lever utanför det kurdiska området, genom upplysning och utbildning. Jag vill skapa kunskap om miljö, ta fram böcker, hålla seminarier.

WKO har höga ambitioner. På sin blogg berättar Soheila Fors att man vill skapa ett nätverk av forskare i olika länder, bygga upp ett skapa ett bibliotek och ett dokumentationscenter för forskning, hålla seminarier och konferenser om kurdisk kultur och identitet.

Dessutom vill Soheila Fors grunda en akademi med tolv stolar för erkända kulturpersonligheter.

Det kan låta som ett övermäktigt uppdrag. Men Soheila Fors har arbetat i motlut tidigare.

Som ung i Iran såg hon medlemmar i sin familj förföljas och fängslas, och som tonåring anslöt hon sig till motståndet mot den iranska regimen genom gerillaorganisationen Shirik Fedayee.

I Sverige grundade hon föreningen Khatoon, som driver samlingspunkter för kvinnor, Tehus, i Jönköping och Karlskoga. För det arbetet, som ofta inneburit att gå emot hederskulturen, har hon både trakasserats och mordhotats.

– Som troende kristna ska vi vara salt och göra skillnad med våra liv. Jag bryr mig inte så mycket om vad andra säger utan gör vad jag uppfattar som mitt kall. 

Jag tror att förändring kan komma genom oss som lever utanför det kurdiska området.

Rumänien ska flytta ambassad till Jerusalem

Israel. Som första europeiska land tänker Rumänien flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem. Det beskedet gav ledaren för landets regeringsparti i...

Undfallande Stefan Löfven inför indisk religionsförföljelse

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. Indiens premiärminister Narendra Modi har besökt Sverige. Det är inget ovanligt att svenske statsministern möter ledaren för världens största...