Löna inte ont med ont, sträva efter det som är gott inför alla människor.
Romarbrevet 12:17

Världen idag

Sohelia Fors, som grundat kvinnoföreningen Khatoon och arbetar mot hedersförtryck, leder den nya kurdiska kulturorganisationen World Kurdish Organisation. Foto: Arash Asadi / Arkiv

Hon ska leda global kurdisk organisation

Soheila Fors, känd kristen förkämpe för kvinnors rättigheter, har blivit vald att leda en nybildad organisation för kurder. World Kurd Organisation vill framför allt dokumentera och sprida information om kurdisk kultur runt om i världen.

Nyheter · Publicerad 13:20, 14 jul 2017

Förra helgen valdes Soheila Fors till ledare för World Kurd Organisation, som framför allt samlar kurder från det iranska området.

Kurder är en folkgrupp som huvudsakligen lever i delar av Iran, Irak, Syrien och Turkiet. Detta tätaste kurdiska område kallas ofta Kurdistan, men utgör inget egentligt land eller internationellt erkänd nation.

– Vi har misslyckats med att bilda en kurdisk nation. Kolonialmakterna lyckades att splittra de kurdiska stammarna och har berövat oss vårt språk och vår kultur, säger Soheila Fors, som har sina rötter i iranska Kurdistan.

– Men kurderna förtjänar att bli samlade, som kultur och som nation. Nu börjar vi med att skapa ett bibliotek för den kurdiska kulturen, och så får vi se vad nästa steg blir.

Soheila Fors berättar att det var efter en föreläsning i Småland för några månader sedan som hon blev tillfrågad om hon ville leda en ny kurdisk organisation.

– Det var en grupp kurdiska ledare – författare, akademiker, tidigare peshmergasoldater – som ställde frågan. Jag kände mig väldigt hedrad och tackade ja, säger hon.

Att Soheila Fors som kristen och kvinna, känd för att bekämpa hedersförtryck och våld, ska leda en organisation för ett folk med en stark patriarkal kultur där de flesta är muslimer, tycker hon själv inte är konstigt.

– De här personerna ser att jag har gjort ett bra jobb, och de vet att jag är troende kristen. De har sagt att de respekterar mig, och det är ömsesidigt, säger Soheila Fors.

– Bland kurderna finns det dessutom både yazidier, kristna och judar, och vi förenas alla i en tradition och kultur som riskerar att försvinna om vi inte gör något.

Soheila Fors säger att en av hennes ambitioner med organisationen också är att lyfta upp vad hon kallar "mörka skuggor i vår kultur".

– Jag tror att förändring kan komma genom oss som lever utanför det kurdiska området, genom upplysning och utbildning. Jag vill skapa kunskap om miljö, ta fram böcker, hålla seminarier.

WKO har höga ambitioner. På sin blogg berättar Soheila Fors att man vill skapa ett nätverk av forskare i olika länder, bygga upp ett skapa ett bibliotek och ett dokumentationscenter för forskning, hålla seminarier och konferenser om kurdisk kultur och identitet.

Dessutom vill Soheila Fors grunda en akademi med tolv stolar för erkända kulturpersonligheter.

Det kan låta som ett övermäktigt uppdrag. Men Soheila Fors har arbetat i motlut tidigare.

Som ung i Iran såg hon medlemmar i sin familj förföljas och fängslas, och som tonåring anslöt hon sig till motståndet mot den iranska regimen genom gerillaorganisationen Shirik Fedayee.

I Sverige grundade hon föreningen Khatoon, som driver samlingspunkter för kvinnor, Tehus, i Jönköping och Karlskoga. För det arbetet, som ofta inneburit att gå emot hederskulturen, har hon både trakasserats och mordhotats.

– Som troende kristna ska vi vara salt och göra skillnad med våra liv. Jag bryr mig inte så mycket om vad andra säger utan gör vad jag uppfattar som mitt kall. 

Jag tror att förändring kan komma genom oss som lever utanför det kurdiska området.

Henriksson vill inte gå före i abortfrågan

Abort. KD avvaktar Socialstyrelsens möte med läkare Socialminister Annika Strandhäll (S) vill inte slå fast att sena aborter inte får avslutas ända in i 22:a graviditetsveckan. Men KD kommer inte att...

Ryssland tiger om Wallenberg

Brott. Den ryska säkerhetstjänsten vill inte offentliggöra dokument som skulle kunna kasta ljus över Raoul Wallenbergs död. Det kan ske först 2022, är...

Inte så illa som vi tror…

Gästkrönika Torbjörn Freij När man stiger av och på tunnel­banan i London ropar en röst i högtalaren: ”Mind the gap!” Viktig, men det finns ändå allvarligare klyftor i världen...

Avböjer "skyddsring" vid synagogan

Antisemitism. Judisk förening oroad för säkerhet den 30 september Den judiska församlingen i Göteborg önskar att de som vill skydda stadens judar när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar den 30 september, inte...