Folk /…/ sade: "Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala."
Markus 7:37b

Världen idag

Hjältinna i Somaliland gjorde besök i riksdagen

Hennes kamp mot könsstympning bidrog till att Somaliland i år börjat avskaffa kvinnlig omskärelse. Just nu har hon det svåra uppdraget som landets sändebud för fredssamtal med Somalia. – Varför skulle de tala när de har vapen, frågade sig Edna Adan Ismail – kvinnan som nominerats till Nobels fredspris – vid ett tal i Sveriges riksdag på tisdagen.

Nyheter · Publicerad 18:00, 31 maj 2018

Den mäktiga kvinnan, som tidigare var Somalilands utrikesminister, är också utbildad barnmorska. Hon driver ett universitetssjukhus som bär hennes namn i Somalilands huvudstad Hargeisa, och där utbildar hon tusentals barnmorskor och annan sjukvårdspersonal. 

När Världen idag möter henne i riksdagen på tisdagen lyfter hon inte minst det utbredda traditionen med kvinnlig könsstympning i Somaliland. Själv hade hon envist bekämpat företeelsen i 42 år, då Somalilands ministerium för religiösa frågor i februari utfärdade en fatwa, ett förbud, mot den värsta formen av kvinnlig könsstympning, alltså då man skär bort delar av könsorganet och syr ihop det.

– Så långt kom vi kvinnor i vår kamp, och nu måste männen föra den vidare, sade Edna Adan Ismail när hon talade vid seminariet i riksdagen.

Men det hon talade mest om under mötet var de hittills fruktlösa ansträngningarna att ge Somaliland den självständighet från Somalia som man i praktiken haft sedan självständighet utropades 1991, efter den somaliska centralregeringens kollaps.

– Etiopien vill gärna erkänna oss, men bara om något annat land går före, säger Edna Adan Ismail, som sedan förra året är Somalilands särskilda sändebud för fredssamtal med Somalia.

Ett argument mot erkännande som framförs av många länder är att Afrikanska unionen, som samlar 54 stater i Afrika, inte vill erkänna Somaliland. Unionen vill inte riskera att utlösa ytterligare oroligheter i och kring Somalia, eller uppmuntra fler regioner att bryta sig loss från olika stater.

Men den som resonerar så, menar kritikerna, missar att även Afrikanska unionen tidigare medgett att området uppfyller kriterierna för självständighet och har en historia som skiljer det markant från Somalia.

– På det här sättet blir vi för evigt offret som representeras av mördaren, säger Edna Adan Ismail dramatiskt om det faktum att det är Somalia som representerar hennes regering i FN.

Som värd för mötet med Edna Adan Ismail stod riksdagens vänförening för Somaliland, med Magnus Oscarsson (KD) som ordförande.

Magnus Oscarsson säger att föreningen vill driva på för ett svenskt erkännande av Somaliland, men också för förstärkt bistånd till Somaliland och för att UD:s säkerhetsklassning av Somalia ska ändras. I dag avåder UD från alla resor till Somalia med hänvisning till säkerhetsläget, utan att ange att situationen i Somaliland är betydligt lugnare. 

– Framför allt vill vi stödja den positiva demokratiska utvecklingen i en del av Afrika där terror annars är en del av vardagen, säger Magnus Oscarsson.

Härom veckan utbröt dock strider mellan Somaliland och den självstyrande grannregionen Puntland om den omtvistade regionen Sool, varvid flera soldater enligt nyhetsbyrån Reuters ska ha dödats. Två privatägda tv-stationer ska ha stängts ner av Somalilands myndigheter i samband med striderna.

Framför allt vill vi stödja den positiva demokratiska utvecklingen i en del av Afrika där terror annars är en del av vardagen.

Militär: Trossamfunden viktiga vid kris

Beredskap. Trossamfunden skulle få en stor roll om Sverige hamnade i kris eller krig. Det menar militären Tommy Jeppsson, chefredaktör för tidningen Vårt...

Måla inte upp politiska motståndare som fiender

Ledare Samtalsklimat Den senaste presidentvalskampanjen i USA präglades av en förfärande polarisering, med förakt för motståndarsidan. Ingen drev den utvecklingen hårdare...

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

USA. En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler...