Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Kosherbutiken i sydöstra Paris där fyra judar mördades av en militant islamist den 9 januari 2015. Våld och hotet mot Frankrikes judar har fått tiotusentals att göra "internt exodus" och flytta till nya orter i landet, enligt en ny rapport om antisemitismen i Europa. Foto: Louise Nordström / TT

Hat mot judar ökar i Europa

Det öppna och direkt uttalade hatet mot judar ökar, visar en stor internationell studie. – Det är som om vi gått 100 år tillbaka i tiden, säger Moshe Kantor, ordförande för European Jewish Congress.

Nyheter · Publicerad 14:00, 16 apr 2018

Den växande extremhögern, hätska antisemitiska uttryck bland vänsteraktivister och radikal islamism bildar en triangel som skapar en atmosfär av antisemitism i det offentliga livet i Europa. Det noterar Kantor Center i en ny rapport som man gjort i samarbete med European Jewish Congress, EJC. Kantor Center är ett institut vid Tel Aviv University, inriktat på studier av nutida judiskt liv i Europa.  

De senaste tre åren har antalet direkta våldsdåd mot judar visserligen minskat. Det sker mellan 300 och 400 sådana våldsdåd varje år jämfört med det dubbla under åren 2006-2014. Att de antisemitiska våldsdåden minskat tros bland annat bero på förbättrad säkerhet vid synagogor och skolor, och på att allt fler judar avstår från att offentligt bära kippa eller på andra sätt visa sin judiska identitet, enligt rapporten.

Men samtidigt ökar andra yttringar av antisemitism dramatiskt, däribland trakasserier i sociala medier och mot judiska skolelever. I Frankrike och Belgien är, enligt Kantor Center, situationen så svår i offentliga skolor att de i det närmaste har tömts på judiska barn.

De minskade våldsdåden ”överskuggas av de många verbala och visuella uttrycken, en del på gränsen till våld, som direkta hot, trakasserier, hatiska uttryck och förolämpningar. Det sker på arbetsplatser, skolor, universitet, lekplatser, nära judiska hem och institut, på fotbollsplaner, under demonstrationer på gator, och mest av allt i sociala medier”, heter det i rapporten.

Det finns bland världens judar, noterar Kantor Center, en känsla av att antisemitismen gått in i en ny fas: ”uttryck av klassisk traditionell antisemitism har kommit tillbaka, till exempel har termen ’jude’ blivit ett svärord”.

Ett tydligt och drastiskt exempel på den tilltagande antisemitismen är att tiotusentals judar i Frankrike de senaste åren gjort ett ”internt exodus”. Man har flyttat till annan ort för att man upplevt hot, trakasserier och våld på grund av sin judiska identitet.  

– Den allmänna känslan bland judar, både som individer och som samhällsgrupp, är att antisemitismen gått in i en ny fas och är utbredd i de flesta delar av världen, sa Moshe Kantor, ordförande för EJC, i ett uttalande vid presentationen av rapporten.

Ett framträdande exempel på hur antisemitism fått inflytande i samhället är Labourpartiet i Storbritannien, menar Moshe Kantor. Partiledaren Jeremy Corbyn har dragit på sig hård kritik för samröre med öppet judehatande organisationer, och hans anhängare döljer inte sina åsikter, påpekar Kantor.

– De delar öppet på sociala medier en del av de mest ondskefulla förnekelserna av Förintelsen och sprider konspirationer om judiska bankirer som påminner om Sions vises protokoll, en del av det även med stöd av Corbyn själv, sade Kantor.

Den allmänna känslan bland judar, både som individer och som samhällsgrupp, är att antisemitismen gått in i en ny fas och är utbredd i de flesta delar av världen.

Häxor tar till svart magi mot nyvald HD-domare

USA. Efter en turbulent utnämningsprocess har USA:s nye HD-domare Brett Kavanaugh fått ett nytt problem på halsen. En grupp "häxor" planerar att lägga en...

Utvisning av 6-åring stoppas: "Beslutet togs för snabbt"

Migrationsverket Migrationsverket stoppar tills vidare den mycket uppmärksammade utvisningen av en i praktiken föräldralös sexårig pojke till Ukraina. – Vi gick till...

Är det fritt fram för män att slå kvinnor?

Ledare Genusflummet fortsätter I helgen som gick tog Rachel McKinnon ett sprintguld i världsmästerskapen i cykling. Händelsen hade förmodligen passerat obemärkt utanför...

I Oberammergau har Jesu lidande skildrats sedan 1634

Passionsspel. Vart tionde år sätts de berömda Passionsspelen upp i sydtyska Oberammergau. 2020 är det dags igen och redan nu går flera resebyråer ut med...

Adaktusson: ”Återupprätta relationen med Israel”

Riksdagen. Israel och Mellanösterns kristna i fokus vid jungfrutal i riksdagen När Lars Adaktusson (KD) under onsdagen stiger upp i talarstolen i riksdagen för första gången är det för att efterlysa en ny svensk politik för...