Nyheter

Hård israelisk kritik mot Svenska kyrkan: "Total ensidighet"

Israels Sverigeambassadör Isaac Bachman är mycket kritisk mot Svenska kyrkans förhållningssätt till Israel. Ett möte med ärkebiskop Antje Jackelén på måndagen ledde inte till någon försoning.

Svenska kyrkan är ensidig i sitt sätt att se på Israel och konflikten i Mellanöstern. Det menar ambassadör Isaac Bachman. Ärkebiskop Antje Jackelén bjöd nyligen in ambassadören till ett möte, som ägde rum i måndags, men inför mötet hade spänningarna snarare förstärkts, då Bachman i ett debattinlägg i Sydsvenskan några dagar före mötet radat upp exempel på det han menar är "ensidig propaganda mot Israel".
Ett av exempel han nämner är dokumentet Christmas Alert från Kairos Palestine-rörelsen, som Svenska kyrkan lade ut på sin hemsida i december förra året. I dokumentet uppmanas till bojkott och sanktioner mot Israel, och till att visa solidaritet med fängslade palestinier som utfört attentat mot judar.
Bachman ifrågasätter också i artikeln att ärkebiskopen under Svenska kyrkans teologifestival i februari firade gudstjänst tillsammans med den inbjudne palestinske pastorn Mitri Raheb, "en känd propagandist mot Israel och ersättningsteolog". Bachmans menar att allting sammantaget "väcker frågor om den totala ensidighet som präglar Svenska kyrkans synsätt".

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS