Nyheter

Handelskammaren Sverige-Israel vill öka handelsutbytet


Handelskammaren Sverige-Israel
vill öka handelsutbytetFörra statsrådet och jämställdhetsministern Anita Gradin, är ordförande i en av de minst kända handelskamrarna i Sverige. Det gäller "Handelskammaren Sverige-Israel". Bara ett 35-tal företag är medlemmar.

När Näringsliv når Anita Gradin, är hon på en jämställdhetskonferens i Turkiet. På en knagglig telefonledning konstaterar hon emellertid att det är lite "si och så" med handelsutbytet mellan de båda länderna.
– Visst påverkar den spända situationen i området viljan för svenska och andra företag att investera i området, säger hon.
Handelskammaren drivs helt ideellt av sina medlemmar. Man har goda kontakter med både israeliska ambassaden i Stockholm och den svenska i Tel Aviv.
Samarbetet med näringslivet sker främst genom Näringslivets internationella råd, NIR.
Börje Risinggard är något av verkställande ledamot i kammaren.
Han berättar för Näringsliv att man ser som sin huvuduppgift att "hjälpa till med information om Israel och Israels näringsliv".

En av de aktiviteterna är frukostmöten med framstående gäster från politik och näringsliv.
– Kammaren är inte kommersiell och bedriver inte heller konsultverksamhet, berättar Risinggard.
Även om kammarens medlemstal är litet, menar både Gradin och Risinggard att det sker ett omfattande handelsutbyte utanför handelskammarens kontaktnät.
Med de nya handelsreglerna inom EU förekommer mycket handel mellan europeiska länder som inte i förstone definieras som handelsutbyte mellan Sverige och Israel.
Som ett överraskande exempel nämner Risinggard företaget "Soda Stream". Det kolsyrade vattnet står säkert i många hem utan att alls vara definierat som en israelisk produkt.
Allt är tillverkat i Israel, både maskinen, smakessenserna och gastuberna.
Maskinen säljs i dag i 24 länder och på 2500 försäljningsställen.
Handelkammaren publicerar också ett nyhetsbrev med vitt skilda nyheter från Israels ekonomiska och näringspolitiska liv.

Av det senaste nyhetsbrevet framgår bland annat att svenska klädkedjan H&M i sin internationella expansion nu också överväger en etablering i Israel. Där kan man också läsa att inflationen liknar vår egen och stiger liksom styrräntan som i dag ligger på 4 procent. Arbetslösheten i Israel har sjunkit från över 11 procent 2004 till drygt 6 procent i år.
Den 24 september har man nästa frukostmöte. Då skall Robert Weil spekulera i om kultur och konst kan vara till någon hjälp i arbetet med ett ökat utbyte mellan de båda länderna.

Siewert Öholm
siewert.oholm@varldenidag.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS