Folk /…/ sade: "Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala."
Markus 7:37b

Världen idag

Maria Ahlin, ordförande i Freethem. Foto: Jonatan Ahlin

Hallå där Maria Ahlin...

...ordförande i människorättsorganisationen Freethem, som informerar om människohandel för sexuella och andra ändamål (trafficking). I onsdags släppte ni låten "These Children" och på fredagen låg den etta på svenska Itunes lista över köpta låtar.

Nyheter · Publicerad 19:33, 15 maj 2014

Förra gången Freethem släppte en låt gick den om både Håkan Hellström och Rihanna på Itunes. Den här gången har ni gått om Coldplay. Vad är tricket?
– Tricket är ett gott syfte kombinerat med en riktigt grym låt. Dels vill man ju lyssna på låten eftersom den är så bra, jag vågar påstå att den håller Coldplay-nivå, och dels handlar det om att människor vill bidra till en god sak.
– Vi har använt oss av sociala medier i hög utsträckning och det är otroligt vilket verktyg det är. Det är så många fantastiska människor som inte bara köper låten själva, utan också lägger upp en bild och uppmanar andra att göra det.

Bakom låten står duon Mitchell & Blind. Vad kan du säga om dem?
– Duon består av Johan Eckeborn och Erik Runeson som båda är musikaliska genier och fantastiskt begåvade. För låtens mastring har de skickat över den till Tom Coyne i USA, han har bland annat jobbat med Beyoncé och U2. Så vi är väldigt stolta över slutprodukten.

Vad går intäkterna till?
– Överskottet, efter att Itunes har tagit sin del av kakan, går rakt in i Freethems verksamhet. Vi arbetar långsiktigt med att förebygga handel med mäniskor. Vi jobbar med fokus på unga och vill sätta ett frågetecken kring en del saker som ibland kan vara ganska allmänt accepterade bland yngre.

Det här är er andra låt. Vad kommer framöver?
– Det får vi se. Den artist som vill hjälpa oss med att uppmärksamma handel med människor, är välkommen att höra av sig till oss.

Vad händer i Freethem annars?
– Vi har nyligen expanderat till Norge och Tyskland, och jag kan avslöja att fler länder är på gång. Annars har vi stort fokus på arbetet i Sverige. Och så har vi en ny hemsida på gång.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

USA. En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler...

Måla inte upp politiska motståndare som fiender

Ledare Samtalsklimat Den senaste presidentvalskampanjen i USA präglades av en förfärande polarisering, med förakt för motståndarsidan. Ingen drev den utvecklingen hårdare...

Valet börjar i dag – för utlandssvenskarna

Val. Svenska medborgare utomlands får börja förtidsrösta redan i dag. Över en halv miljon svenskar bor utomlands och av dessa får cirka 165 000 rösta – motsvarande 2,2 procent av samtliga som är röstberättigade i valet i Sverige.

Kristersson toppar förtroendemätning

Politik. Förtroendet för Ebba Busch Thor ökar mest Ulf Kristersson (M) fortsätter ha ett stabilt förtroende bland väljarna enligt Novus senaste mätning. Den som gått starkast framåt senaste månaderna...