Den rättfärdiges läppar förstår vad som är välbehagligt, de ogudaktigas mun förvränger allt.
Ordspråksboken 10:32

Världen idag

Jan Brewer, guvernör i den amerikanska delstaten Arizona berättar på en presskonferens att hon lägger in sitt veto mot lagen som skulle göra det möjligt att vägra utföra vissa tjänster som strider mot utförarens religiösa tro. Foto: Ross D. Franklin / AP Photo / TT

Guvernör stoppade ”antihomolag”

Guvernören i den amerikanska delstaten Arizona, Jan Brewer, valde på onsdagen att lägga in sitt veto mot en lag som skulle göra det tillåtet att vägra att utföra vissa tjänster, om det strider mot utförarens religiösa tro.

Nyheter · Publicerad 10:16, 27 feb 2014

Lagförslaget godkändes i deltatsparlamentet förra veckan. Kritiker betecknar det som sanktionerad diskriminering, och menar att den kan leda till att homosexuella förvägras allt från restaurangbesök till medicinsk vård.
Lagens tillskyndare, däremot, säger att det inte handlar om sådana tjänster. Istället, menar de, skulle lagen hindra personer från att göra våld på sin djupt grundade religiösa övertygelse i sådana sammanhang där det handlar om att ställa sin kreativitet i någons tjänst - till exempel blomsterhandlare eller bagare.
– Lagförslaget handlar om att förhindra diskriminering av människor som vill leva ut sin tro, säger lagens upphovsman, den republikanske senatorn Steve Yarbrough, till Fox News.

Lagförslaget, skriver Fox News, bygger på existerande lagstiftning om utövandet av religion. Det skyddar företag, kyrkor och enskilda medborgare från att dras inför rätta om de förvägrar någon sina tjänster utifrån en ”uppriktig” religiös övertygelse.

Guvernören la även förra året in sitt veto mot ett liknande lagförslag. Det enda hon har låtit förstå om detta i år, är att hon är för valfrihet för affärsidkare, men osäker på om detta ska befästas i en lag.
Nyligen stoppades en snarlik lag i deltasten kansas, efter att den godkänts av underhuset. Liknande lagar har föreslagits i Ohio, Mississippi, Idaho, South Dakota, Tennessee och Oklahoma.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

SEB gör bara halv pudel gällande Israelbojkott

Israelkommentar Israelkommentar. Kritikstorm mot SEB:s svarta lista Måndagen den 12 juni 2017 går till historien då SEB beslöt att ta ett finansiellt beslut grundat på politiska åsikter från en palestinaaktivist....

USA-student död efter hemkomst från Nordkorea

Fångenskap. "Brutal regim" enligt Trump Den amerikanske studenten Otto Warmbier dömdes till 15 års straffarbete efter att ha stulit en propagandaskylt från ett hotell i Nordkorea. En vecka...