Vår själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, på hans heliga namn förtröstar vi.
Ps 33:20–21

Världen idag

Jan Brewer, guvernör i den amerikanska delstaten Arizona berättar på en presskonferens att hon lägger in sitt veto mot lagen som skulle göra det möjligt att vägra utföra vissa tjänster som strider mot utförarens religiösa tro. Foto: Ross D. Franklin / AP Photo / TT

Guvernör stoppade ”antihomolag”

Guvernören i den amerikanska delstaten Arizona, Jan Brewer, valde på onsdagen att lägga in sitt veto mot en lag som skulle göra det tillåtet att vägra att utföra vissa tjänster, om det strider mot utförarens religiösa tro.

Nyheter · Publicerad 10:16, 27 feb 2014

Lagförslaget godkändes i deltatsparlamentet förra veckan. Kritiker betecknar det som sanktionerad diskriminering, och menar att den kan leda till att homosexuella förvägras allt från restaurangbesök till medicinsk vård.
Lagens tillskyndare, däremot, säger att det inte handlar om sådana tjänster. Istället, menar de, skulle lagen hindra personer från att göra våld på sin djupt grundade religiösa övertygelse i sådana sammanhang där det handlar om att ställa sin kreativitet i någons tjänst - till exempel blomsterhandlare eller bagare.
– Lagförslaget handlar om att förhindra diskriminering av människor som vill leva ut sin tro, säger lagens upphovsman, den republikanske senatorn Steve Yarbrough, till Fox News.

Lagförslaget, skriver Fox News, bygger på existerande lagstiftning om utövandet av religion. Det skyddar företag, kyrkor och enskilda medborgare från att dras inför rätta om de förvägrar någon sina tjänster utifrån en ”uppriktig” religiös övertygelse.

Guvernören la även förra året in sitt veto mot ett liknande lagförslag. Det enda hon har låtit förstå om detta i år, är att hon är för valfrihet för affärsidkare, men osäker på om detta ska befästas i en lag.
Nyligen stoppades en snarlik lag i deltasten kansas, efter att den godkänts av underhuset. Liknande lagar har föreslagits i Ohio, Mississippi, Idaho, South Dakota, Tennessee och Oklahoma.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Turnéstart för Busch Thor och Karlsson

Politik. Kan Bert Karlsson ge KD draghjälp över riksdagsspärren? Ebba Busch Thor är optimistisk över samarbetet som nu drar i gång. – Jag hoppas att vi kan...

Skamligt när kristna tar strid mot livet.

Gästkrönika Bitte Assarmo Kristenheten i Sverige befinner sig på många sätt i en kris. Det märks inte minst på sistone, när flera kristna namn från Svenska kyrkan och andra...