Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Ryska intressen får nu tillgång till Karlshamns hamn efter att regeringen svängt. Foto: Magnus Lejhall/TT

Gunnar Hökmark: ”Säljer ut svensk säkerhet”

Regeringens nej till nyttjande av Gotland och Karlshamn för den ryska gasledningen Nord Stream 2 har nu bytts till ett ja när det gäller Karlshamn. På tisdagens röstade kommunledningen för att ge ryska intressen tillgång till hamnen. Regeringen Löfven överlåter svensk säkerhet till Karlshamns kommun, menar Moderaternas Europaparlamentariker Gunnar Hökmark.

Nyheter · Publicerad 18:02, 31 jan 2017

Regeringen har tidigare sagt nej till att upplåta svenska hamnar för ryska gasledningar, med hänvisning till att Sveriges försvarsintressen skulle kunna påverkas negativt.

Från borgerligt håll har man krävt att regeringen ska säga nej, mot bakgrund av ökad rysk aggression i närområdet och därmed betydande framtida risker.

Men regeringen har nu gjort en kovändning och menade i måndags att Karlshamn kan säga ja sedan man vidtagit ”säkerhetshöjande åtgärder”. På tisdagen röstade så en majoritet i Karlshamns kommunledning för att man ska lagra ryska gasledningsrör.

Bland annat röstade Centerpartiet och Liberalerna lokalt ja, trots att partierna på riksnivå uppmanat till att rösta nej.

– Om Karlshamn väljer att gå vidare kommer inte försvarspolitiska intressen hotas, hävdade utrikesminister Margot Wallström (S) vid en presskonferens på måndagskvällen.

Försvarsminister Peter Hultqvist menade att situationen nu ”är att betrakta som hanterbar”.

Flera militära experter har varnat för att ge ryska intressen tillgång till svenska hamnar, och den moderata Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark köper inte ministrarnas förklaringar.

”Det faktum att man ska vidta särskilda och hemliga åtgärder för att hantera detta hot innebär att regeringen är medveten om den skada det innebär för landets säkerhet”, skriver han på sin blogg.

”I en tid då Ryssland aggressivt utsträcker sina intressen, rustar och ställer krav på sin omvärld öppnar den svenska regeringen för ett projekt som den själv anser hotar svensk säkerhet. Man låter en kommun mot pengar sälja ut vår säkerhet.”

Enligt Karlshamns hamnbolag skulle projektet kunna ge 100 miljoner kronor i intäkter, uppger TT.

Sedan tidigare har många kristna genom bland annat Sverigebönen varit aktiva och bett om beskydd för Sverige utifrån det ryska intresset för Gotland och Karlshamn.

Magnus Taubert är en av dem som engagerat sig i bön för Karlshamn. Han kallar kommunens beslut och regeringens agerande beklagligt.

– Samtidigt gäller det nu att inte ge upp, utan fortsätta att be för situationen, oavsett vad som sker i politiken, säger han.

Att sprida evengeliet är församlingens uppdrag

Ledare Tid att evangelisera Varje församling behöver ha en gementänkt strategi för lokal evangelisation och mission i sitt närområde. Att sprida evangeliet till sitt närområde...