Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

”Gud gör något nytt i Nordkorea”

”Historiskt”, ”revolutionerande”, ”glädjande” – så beskriver två kristna Nordkoreaexperter tisdagens toppmöte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un. – Gud svarar på bön, säger den forne Nordkoreahjälparbetaren Per-Arne Evensen.

Nyheter · Publicerad 16:01, 12 jun 2018

De oförglömliga bilderna när USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un skakade hand sändes ut över världen på tisdagsmorgonen. Två som följde utvecklingen med spänning var Per-Arne Evensen, tidigare Nordkoreahjälparbetare, och Sven-Erik Johansson som har varit bosatt i Nordkorea i tio år för att arbeta med att utveckla landets jordbruk.

– Det är revolutionerande. Jag känner stor lättnad och glädje, säger Per-Arne Evensen.

Den rent mänskliga anledningen till att mötet ägde rum just nu är, enligt Evensen, att ”tiden är mogen för en förändring”.

– Jag tror att Kim Jong-Un förstår att om hans land ska få uppleva välstånd så krävs det en förändring.

Men enligt Evensen finns det också en andlig förklaring till det inträffade.

– I morse när min fru och jag bad tyckte jag att jag såg tusentals uppsträckta händer från personer som har ropat till Gud för Nordkorea i många år. Egentligen är det som skett inte överraskande. Gud svarar på bön, säger han.

Per-Arne Evensen jämför det som hänt med hur Bibeln beskriver delar av Josefs liv.

– Josef satt i fängelse i många år och måste ha undrat hur länge han skulle sitta i mörker och förtryck. Plötsligt fick han bud om att han skulle ta på sig finkläder för att Farao ville träffa honom, och sedan blev han fri. Ibland när Gud handlar så går det snabbt.

Per-Arne Evensen påpekar dock att ingenting är klart än.

– Självklart är det här en stor PR-grej för Kim Jong-Un. Plötsligt står han på världens arena och får visa att han har kontakt med de stora ledarna.

Huruvida Kim Jong-Un är att lita på återstår att se, menar Evensen.

– Vi får hoppas det. Nordkoreas ledare har tidigare svikit sina löften. Men varken Kim Il-sung eller Kim Jong-il har gått så långt som Kim Jong-Un gör nu, säger han.

Även Sven-Erik Johansson anser att tisdagens toppmöte var historiskt.

– Ordet ”glädje” är på sin plats just nu. Det som var omöjligt för bara några år sedan har nu blivit en verklighet, säger han.

Även Sven-Erik Johansson påpekar att vi inte vet vad som väntar nu, men att vi bör fokusera på det positiva, och inte det negativa.

– Det viktigaste är att Kim och Trump har pratat med varandra och att det gick bra. Det är stort nog.

Enligt Johansson är Kim Jong-Un annorlunda jämfört med sina föregångare.

– Han vill reformera och byta ut en del av det gamla gardet, säger han.

Några stora förändringar för folket tror han dock inte på – i alla fall inte i ett första skede.

Någon öppning av landets fångläger, där tusentals kristna sitter, tror han inte att vi kan förvänta oss.

– Öppnar Nordkorea portarna så är man inte Nordkorea längre. Då faller regimen, säger han.

Per-Arne Evensen är något mer optimistisk när det gäller folkets situation.

– Jag tror att det som nu sker kommer göra att landet blir mer och mer öppet, att sanktionerna kommer lätta och att varorna kommer komma folket till godo.

Sven-Erik Johansson påpekar att inte alla vill se en återförening mellan nord och syd. Japan och Kina vill exempelvis inte se ett starkt USA-stött förenat Korea, menar han. Inte heller alla i Nord- och Sydkorea vill, enligt Johansson, se en återförening.

När det gäller fortsatta förhandlingar betonar Sven-Erik Johansson vikten av kulturell finkänslighet.

– Nordkorea ska lösas med koreanska lösningar, inte västerländska. Vi tänker väldigt olika. I den koreanska kulturen finns det en respekt som inte vi är vana vid, säger han.

Denna respekt innebär bland annat att det är av stor vikt att ingen tappar ansiktet, menar han.

– Man behöver ta det lite försiktigt.

Hur mycket får det nordkoreanska folket veta om det som sker?

– Av det jag har hört från nyhetssändningarna så har Nordkorea gått ut med den här nyheten i radio och tv direkt. Bara det är revolutionerande. Det har aldrig tidigare hänt att en världsnyhet har gått ut i förväg i Nordkorea – det som kommer ut kommer alltid ut i efterhand efter censur, säger Per-Arne Evensen.

Han påpekar, vilket han har gjort i Världen idag tidigare, att det är 70 år sedan Nordkorea bildades.

– Tittar man på historien så ser man att Gud ofta verkar i 70-årscykler. Jag tror att Gud gör något nytt i Nordkorea nu.

Är det fritt fram för män att slå kvinnor?

Genusflummet fortsätter I helgen som gick tog Rachel McKinnon ett sprintguld i världsmästerskapen i cykling. Händelsen hade förmodligen passerat obemärkt utanför...

Häxor tar till svart magi mot nyvald HD-domare

USA. Efter en turbulent utnämningsprocess har USA:s nye HD-domare Brett Kavanaugh fått ett nytt problem på halsen. En grupp "häxor" planerar att lägga en...

Valet i Bayern slutade i en katastrof för kristsociala CSU

Nyhetskommentar Utrikeskommentar. Framgångar leder inte sällan till mättnad, lättja, självgodhet och en osund självbild. Psykologiska element som dessa finns förvisso bakom...

I Oberammergau har Jesu lidande skildrats sedan 1634

Passionsspel. Vart tionde år sätts de berömda Passionsspelen upp i sydtyska Oberammergau. 2020 är det dags igen och redan nu går flera resebyråer ut med...

Utvisning av 6-åring stoppas: "Beslutet togs för snabbt"

Migrationsverket Migrationsverket stoppar tills vidare den mycket uppmärksammade utvisningen av en i praktiken föräldralös sexårig pojke till Ukraina. – Vi gick till...