Stå upp, var ljus, ty ditt ljus kommer,och Herrens härlighet går upp över dig.
Jesaja 60:1-6

Världen idag

Guatemala flyttar ambassad till Jerusalem

Guatemala har beslutat att flytta landets ambassad i Israel till Jerusalem. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hyllar beskedet och säger att andra länder kommer att följa efter.

Nyheter · Publicerad 20:03, 26 dec 2017

I ett kort uttalande på Facebook skriver president Jimmy Morales att han bestämt sig för att flytta ambassaden från Tel Aviv efter att ha pratat med Netanyahu.

Netanyahu hyllar beslutet. "Detta är bara början och det är betydelsefullt", heter det i uttalandet från den israeliske premiärministern.

Palestinska myndigheten fördömer beskedet från Guatemala och kallar det "en skamlig och olaglig åtgärd".

Tidigare den här månaden erkände USA:s president Donald Trump Jerusalem som Israels huvudstad, något som vände upp och ner på decennier av amerikansk politik, upprörde arabvärlden och allierade i västvärlden, men hyllades av många kristna och judiska röster.

I torsdags utmanade 128 länder Trump genom att stödja en icke-bindande FN-resolution som fördömer USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Guatemala och närliggande Honduras var två av nio länder som visade sitt stöd för USA. 35 stater avstod från att rösta.

USA är ekonomiskt viktigt för de två länderna, och Trump hade hotat att avbryta ekonomiskt stöd till länder som stödde FN-resolutionen.

Morales är en före detta tv-komiker som har ett starkt stöd bland konservativa kristna. I augusti ville riksåklagare och antikorruptionsutredare stödda av FN utreda Morales för illegal kampanjfinansiering, men Morales undvek riksrätt och försökte få FN:s antikorruptionsutredare utvisad ur landet.

Israel är i kontakt med flera länder gällande flytt av deras ambassader till Jerusalem, enligt landets vice utrikesminister Tzipi Hotovely.

– Vi är i kontakt med minst tio länder, några av dem Europeiska, säger hon.

Uttalandet kom dagen efter att Guatemalas president Jimmy Morales meddelat beslutet om ambassadflytten.

Hotovely nämner inte vilka länder det handlar om, men enligt israelisk radio, som citerar diplomatiska källor, överväger bland andra Honduras, Filippinerna, Rumänien och Sydsudan att flytta sina ambassader.

USA:s statsapparat står utan pengar

Skuldtak. Majoriteten i USA:s senat säger nej till en uppgörelse som skulle förhindra att federala myndigheter stängs ned. USA:s statsapparat står därmed utan...

Tre viktiga faktorer i migrationsdebatten

Ledare Svenska värderingar kontra sanna värderingar En företagsledare som gjort missbedömningar i den storleksordning som våra politiker gjort de senaste åren – i frågor om migration, integration,...