Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig skall jag aldrig någonsin kasta ut.
Johannes 6:37

Världen idag

Grimmark-insamlingen är i mål

Insamlingen är i hamn. De 700 000 kronor som fattades till Ellinor Grimmarks rättegångsräkning har kommit in. Och mer därtill. Överskottet går till barnmorskan Linda Steens rättegångskostnader.

Nyheter · Publicerad 11:06, 31 maj 2017

– I går hade vi den stora glädjen att meddela Ellinor och Carl-Johan Grimmark att vi är i mål. Det känns väldigt bra, säger Ruth Nordström, Ellinor Grimmarks juridiska ombud.

Det var efter att ha fått en räkning på 1,6 miljoner från Jönköpings läns landsting som paret Grimmark gick ut med en vädjan om hjälp att betala. Ellinor Grimmark hade stämt Jönköpings läns landsting, eftersom hon nekats anställning för att hon inte vill utföra aborter, och nu ålagts att betala landstingets rättegångskostnader före 3 juni.

Efter en artikel i Världen idag och ett upprop från pastorerna i Södermalmskyrkan tog insamlingen ordentlig fart, berättar Nordström.

– Egentligen var det norrmännen som satte snurr på det hela. Det var en dam som hade läst den artikel som Världen idag gjorde tillsammans med Norska Dagen och satte igång en crowdfunding – eller som de säger i Norge: ”Kronerullning”.

Nu har mängder av norrmän lytt damens uppmaning och gett pengar.

– Min uppfattning är att det är fler norrmän än svenskar som har gett, säger Ruth Nordström.

Men även många svenskar har gett. Alltifrån någon hundralapp till flera tusen kronor.

Nordström berättar att en privatperson hade köpt en sommarstuga och fått rabatt och valt att skänka hela rabattvärdet till Grimmark. Pengar har även kommit från personer i Danmark och Kanada.

– Vi har blivit otroligt rörda över att se engagemanget och den stora generositeten hos hundratals vanliga människor som vill ställa sig tillsammans och stötta i detta, säger hon och berättar att Ellinor och Carl-Johan Grimmark är väldigt lättade och glada.

Någon exakt siffra på de insamlade pengarna har Ruth Nordström i nuläget inte, men hon säger att det kommit in mer pengar än de 700 000 som fattades.

– Tillsammans med paret Grimmark har vi kommit fram till att överskottet ska gå till Linda Steens räkning.

Linda Steen är en barnmorska som likt Ellinor Grimmark kämpat för att få arbeta som barnmorska med samvetsfrihet, men förlorat i rätten. Den räkning som hon när som helst kommer få från Sörmlands läns landsting ligger på omkring 1,2 miljoner.

– Till detta har en insamling påbörjats tidigare, så jag tror att vi kommer komma i mål där också, säger Ruth Nordström, som även är juridiskt ombud åt Linda Steen.

Förutom att privatpersoner har gett pengar har flera församlingar gjort insamlingar till Ellinor Grimmark. En församling som har tagit upp en kollekt till barnmorskan är Borås kristna center.

– Vi ser det som en fullständig självklarhet att vara med och stödja i en sådan här situation, säger pastorn Peder Teglund.

Han berättar att församlingsmedlemmarna var väldigt positiva till insamlingen, och att många ville bidra.

– Det handlar inte bara om en enskild person, utan även en princip att människor måste få ha samvetsfrihet inom sjukvården. Det är en skam för det här landet att vi inte låter människor ha det, säger han.

Peder Teglund påpekar att han tycker att det är synd att massmedier ”insinuerat att det ligger massa andra saker bakom”.

– Vi har olika syn i abortfrågan. Men det här handlar inte om det, det handlar om samvetsfrihet. Därför var det självklart att hjälpa till och betala den här kostnaden. Förhoppningsvis går fallet upp i Europadomstolen.

Vi har blivit otroligt rörda över att se engagemanget och den stora generositeten hos hundratals vanliga människor som vill ställa sig tillsammans och stötta i detta.

Alf Svensson: Barnen viktigaste valfrågan

Familjepolitik. Barnens bästa måste bli den viktigaste valfrågan. Det skriver Alf Svensson i en debattartikel i Dagens Nyheter. Får vi inte trygga barn löser vi inte...

Ett skrämmande exempel på hur ekonomiska intressen prioriteras före människovärde.

Gästkrönika Bitte Assarmo I Belgien överger sjuksköterskor och socialarbetare, som specialiserat sig på palliativ vård, sitt yrke eftersom klinikerna de arbetar på har...