Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

Överbefälhavare Micael Bydén, försvarsminister Peter Hultqvist (S), landshövding Ylva Thörn, kung Carl Gustaf, Göran Arrius (ordförande Folk och försvar) och partiledare Jan Björklund var några av personerna som samlades under Folk och försvars rikskonferens i Sälen i veckan. Foto: Pontus Lundahl/TT

Gotland viktigt på Folk och försvar

En ny försvarsberedning som på sikt ska förstärka försvaret av Gotland. Det utlovade försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid "Folk och Försvars rikskonferens” i Sälen. Men Alliansen var kritisk.

Nyheter · Publicerad 14:20, 11 jan 2017

Liberalernas Jan Björklund anklagade regeringen för att fördröja akuta försvarssatsningar.

– Det är uppenbart att försvaret behöver ökade ekonomiska resurser, men beskedet från regeringen är nya långbänkar, nya utredningar och strategier, sade den liberale partiledaren.

Han kallar försvarsminister Peter Hultqvists anförande i Sälen för en "besvikelse". I sitt anförande hade Hultqvist angripit allianspartiernas krav på ytterligare höjda försvarsanslag redan från i år.

– Jag kommer inte att delta i någon offentlig auktion om penningnivåer till försvaret. Det kommer inte att ske, sade Peter Hultqvist.

Han förklarade sig dock villig att diskutera försvarsförmågan, och diskussionerna kommer att fortsätta i den så kallade försvarsgruppen. Gruppen följer upp innevarande försvarsbeslut som sträcker sig till och med 2020. Där ingår förutom regeringspartierna även Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern. Gruppen hade ett kort möte i Sälen på måndagen.

– Jag uppfattade att det i alla fall inte var några dörrar stängda, sa Moderaternas Hans Wallmark apropå Allianspartierna krav på höjda försvarsanslag efter mötet.

Samtidigt meddelade regeringen att man tillsätter en ny försvarsberedning under ledning av förre försvarsministern Björn von Sydow (S). I den ingår representanter för alla partier. Försvarsberedningen ska bland annat överväga ytterligare förstärkning av Gotlands försvar.

– Gotlands militärstrategiska läge kan inte nog understrykas. Den som kontrollerar Gotland kontrollerar också sjö- och luftvägarna till Baltikum, sade Peter Hultqvist, som även tog upp Natofrågan.

Han underströk också att det inte finns någon anledning att spekulera i att regeringen skulle vara på väg i riktning mot ett medlemskap där.

– Det kan jag stå som garant för att det inte kommer att ske, sade försvarsministern.

Överbefälhavare Micael Bydén välkomnade debatten om ytterligare höjda anslag och stärkt försvarsmåga. Han betonade att vi i dag inte vet hur konflikterna i Syrien och Irak, ökad osäkerhet i Östersjöområdet, slitningar i EU och Donald Trump som ny president i USA kommer att beröra oss.

– Men att det får konsekvenser står helt klart, sade överbefälhavaren, som även pekade på nya hot från cyberkrigföring och andra försök att påverka med falsk information och andra medel.

– Gråzonen mellan krig och fred blir allt grumligare, sade Micael Bydén.

Stor ja-seger för ändrad abortlag i Irland

Irland. Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. "En sorglig...

De äldre ville skydda fostret

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. En omfattande generationsförändring i värderingar, attityder, synen på katolska kyrkan samt kristen gudstillit och människosyn. Det är viktiga...

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...