Vår själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, på hans heliga namn förtröstar vi.
Ps 33:20–21

Världen idag

Överbefälhavare Micael Bydén, försvarsminister Peter Hultqvist (S), landshövding Ylva Thörn, kung Carl Gustaf, Göran Arrius (ordförande Folk och försvar) och partiledare Jan Björklund var några av personerna som samlades under Folk och försvars rikskonferens i Sälen i veckan. Foto: Pontus Lundahl/TT

Gotland viktigt på Folk och försvar

En ny försvarsberedning som på sikt ska förstärka försvaret av Gotland. Det utlovade försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid "Folk och Försvars rikskonferens” i Sälen. Men Alliansen var kritisk.

Nyheter · Publicerad 14:20, 11 jan 2017

Liberalernas Jan Björklund anklagade regeringen för att fördröja akuta försvarssatsningar.

– Det är uppenbart att försvaret behöver ökade ekonomiska resurser, men beskedet från regeringen är nya långbänkar, nya utredningar och strategier, sade den liberale partiledaren.

Han kallar försvarsminister Peter Hultqvists anförande i Sälen för en "besvikelse". I sitt anförande hade Hultqvist angripit allianspartiernas krav på ytterligare höjda försvarsanslag redan från i år.

– Jag kommer inte att delta i någon offentlig auktion om penningnivåer till försvaret. Det kommer inte att ske, sade Peter Hultqvist.

Han förklarade sig dock villig att diskutera försvarsförmågan, och diskussionerna kommer att fortsätta i den så kallade försvarsgruppen. Gruppen följer upp innevarande försvarsbeslut som sträcker sig till och med 2020. Där ingår förutom regeringspartierna även Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern. Gruppen hade ett kort möte i Sälen på måndagen.

– Jag uppfattade att det i alla fall inte var några dörrar stängda, sa Moderaternas Hans Wallmark apropå Allianspartierna krav på höjda försvarsanslag efter mötet.

Samtidigt meddelade regeringen att man tillsätter en ny försvarsberedning under ledning av förre försvarsministern Björn von Sydow (S). I den ingår representanter för alla partier. Försvarsberedningen ska bland annat överväga ytterligare förstärkning av Gotlands försvar.

– Gotlands militärstrategiska läge kan inte nog understrykas. Den som kontrollerar Gotland kontrollerar också sjö- och luftvägarna till Baltikum, sade Peter Hultqvist, som även tog upp Natofrågan.

Han underströk också att det inte finns någon anledning att spekulera i att regeringen skulle vara på väg i riktning mot ett medlemskap där.

– Det kan jag stå som garant för att det inte kommer att ske, sade försvarsministern.

Överbefälhavare Micael Bydén välkomnade debatten om ytterligare höjda anslag och stärkt försvarsmåga. Han betonade att vi i dag inte vet hur konflikterna i Syrien och Irak, ökad osäkerhet i Östersjöområdet, slitningar i EU och Donald Trump som ny president i USA kommer att beröra oss.

– Men att det får konsekvenser står helt klart, sade överbefälhavaren, som även pekade på nya hot från cyberkrigföring och andra försök att påverka med falsk information och andra medel.

– Gråzonen mellan krig och fred blir allt grumligare, sade Micael Bydén.

Före detta mormon: Bibeln öppnade mina ögon

Vittnesbörd. Efter 40 år som mormon började Christina Hanke läsa Bibeln med nya ögon. ”Wow, har det här stått här hela tiden?” tänkte hon. I dag är hon kristen...

Mormonkyrkan: Vi förbjuder inte tvivel

Mormonism. Den bild som framkommit om Mormonkyrkan de senaste dagarna stämmer inte. Det menar Ingrid Nilsson, informationschef för församlingen i Sverige. – Vi...

Skamligt när kristna tar strid mot livet.

Gästkrönika Bitte Assarmo Kristenheten i Sverige befinner sig på många sätt i en kris. Det märks inte minst på sistone, när flera kristna namn från Svenska kyrkan och andra...

Hård intern kritik mot Socialdemokraternas skolutspel

Konfessionella skolor. En rad starka reaktioner har följt på Socialdemokraternas valutspel förra veckan om att sätta stopp för konfessionella friskolor. Populistiskt och...