Vår själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, på hans heliga namn förtröstar vi.
Ps 33:20–21

Världen idag

Glädjefest i Felix Familjeby

Ett äkta par ger sina liv för tio föräldralösa barn i ett hus som Världen idags läsare finansierat. Huset är ett av tio i familjebyn Felix Village som i helgen firade tio-årsjubileum.

Nyheter · Publicerad 08:00, 16 mar 2017

Med på festen var familjen Saksit som 2008 flyttade in i Världen idags då helt nybyggda hus. Makarna Nes och Saksit hade, i en högtidlig försäkran, överlåtit sig till ett livslångt föräldraskap för upp till tio föräldralösa barn. Världen idag var på plats i Thailand när familjen och de fyra första barnen flyttade in i sitt rymliga hus 2008. Nu har barnaskaran vuxit till nio.

– De båda makarna älskar sina barn och de är lika älskade tillbaka. När man möter de båda föräldrarna kan man inte tvivla på deras övertygelse i den kallelse som de svarade ja till genom att bli föräldrar till snart tio övergivna barn, säger Lisa Egerbo Hörnberg vid organisationen Caminul Felix som står bakom familjebyn.

Totalt skänkte Världen idags läsare runt 500 000 kronor i tidningens insamling till huset. Många av läsarna hade berörts av den geniala familjeby-idén som går ett steg längre än vanliga barnhem. Här får föräldralösa barn inte bara kärlek och omsorg, de får också en egen familj, med egna föräldrar och syskon, som tillsammans bygger en gemensam släkt och framtid.

Precis tio år efter beslutet att bygga byn hölls helgens jubileumsfest. På plats fanns faddrar och andra gäster från Sverige, USA, Storbritannien, Australien och Thailand.

– Barnen, ungdomarna och föräldrarna i byn medverkade med sång, drama, thaidans och många andra aktiviteter, berättar Lisa Egerbo Hörnberg.

Husen har byggts i takt med att pengar kommit in och med att nya lämpliga föräldrapar vaskats fram. Det sista huset invigdes i samband med helgens jubileumsfest. I varje hus bor nu kristna äkta par som, i likhet med paret Saksit, vigt sina liv åt att fullt ut bli föräldrar åt ett antal föräldralösa barn.

I dag finns det 56 barn i byns olika familjer samt 20 biologiska barn. Husen som familjerna får disponera är rymliga hus och praktiska. Mitt i byn finns också gemensamma utrymmen för service och liknande.

Bakom Felix Village står bland annat den svenske pingstpastorn Lars Hörnberg och organisationen Caminul Felix som sedan 1990-talet driver familjeby i Rumänien. Både där och i Thailand bygger det löpande arbetet på fadderskap.

– Nu står vi inför uppgiften att ta in fler barn och till det behöver vi fler faddrar, säger Lisa Egerbo Hörnberg.

Före detta mormon: Bibeln öppnade mina ögon

Vittnesbörd. Efter 40 år som mormon började Christina Hanke läsa Bibeln med nya ögon. ”Wow, har det här stått här hela tiden?” tänkte hon. I dag är hon kristen...

Mormonkyrkan: Vi förbjuder inte tvivel

Mormonism. Den bild som framkommit om Mormonkyrkan de senaste dagarna stämmer inte. Det menar Ingrid Nilsson, informationschef för församlingen i Sverige. – Vi...

Skamligt när kristna tar strid mot livet.

Gästkrönika Bitte Assarmo Kristenheten i Sverige befinner sig på många sätt i en kris. Det märks inte minst på sistone, när flera kristna namn från Svenska kyrkan och andra...

Hård intern kritik mot Socialdemokraternas skolutspel

Konfessionella skolor. En rad starka reaktioner har följt på Socialdemokraternas valutspel förra veckan om att sätta stopp för konfessionella friskolor. Populistiskt och...