Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

Fullbokad präst älskar julens texter

Julkrubba, midnattsbön och julotta. Kyrkan sjuder av liv i julhelgen och prästen åker jojo mellan gudstjänster och familjeliv. 
– Men det är inte svårt att motivera sig, försäkrar Fredrik Carlsson, präst i Kviinge kyrka som älskar julens texter.

Nyheter · Publicerad 18:24, 23 dec 2016

Helgen rivstartar på julafton klockan 11. Då vallfärdar människor till den skånska landsortskyrkan för att gå på ”Julkrubbegudstjänst".


– Det brukar vara smockfullt i kyrkan, säger Fredrik Carlsson och berättar att en del får nöja sig med ståplats.

Kyrkan rymmer 150 personer, men på senare år har uppemot 220 slutit upp vid samlingen runt krubban. Barn hjälper till att placera figurerna i krubban alltmedan julevangeliets händelser berättas och julens sånger sjungs.


– Det är en härlig tradition som har vunnit allt mer mark på senare år, säger Fredrik Carlsson.Det är lite glesare i bänkraderna på julbönen klockan 17, men desto fler dyker upp till midnattsmässan klockan 23, ett mönster som känns igen på många platser i landet. Det gör också besökstappet vid julottan, som varit påtagligt också i populära Kviinge kyrka, som ligger norr om Kristianstad.

Men Fredrik Carlsson förväntas likväl – pigg och fräsch – inställa sig till tjänst i ottan. Här ska han leverera julens glada budskap på ett sätt som gör mödan värt för dem som offrat sina sköna morgonsömn. Allt för att uppleva urgammal jultradition. 
Efter lite ”julottekaffe” kliver så Fredrik Carlsson fram igen klockan 11, nu för att leda juldagens mer välbesökta festhögmässa.Jobbigt att ladda om mellan uppdragen? Nej, inte om man ska tro Fredrik Carlsson.


– Julens gudstjänster är så härliga att fira. Det är så mycket glädje och förväntan i luften och det är en fin tradition. Så det är inte svårt att motivera sig, försäkrar prästen som älskar julens budskap.


Det finns dock ett villkor för att han ska kunna njuta av julen:


– Det är att jag har hunnit förbereda mina predikningar i förväg så att jag i stället kan vara med familjen mellan gudstjänsterna. 


Tacksam konstaterar Fredrik Carlsson att familjen dessutom följer med honom till jobbet (läs: kyrkan) både på julaftons och juldagens förmiddagar. De får sällskap av både kreti och pleti, kyrkvana såväl som -ovana. Strömmen av människor till kyrkan i Kviinge känns igen på flera platser i landet, i statskyrkor liksom frikyrkor.


– Detta att få höra om Jesu födelse och sjunga julens sånger hör till julfirandet för många människor. Det är tradition, menar Fredrik Carlsson
.

– Jag upplever att intresset för kyrkan har ökat de senaste åren. Och om man ändå har funderat på att gå till kyrkan, så är det lättare att komma när det är advent och jul, för då är det lite mer okej, tillägger han och skrattar varmt.


I vilken grad berörs alla gudstjänstfirande svenskar i jul av evangeliets kraft?

– Det är svårt att veta. Att prata om att Gud blev människa kan ju på ett vis låta lite som en saga om man tänker på det lite utifrån. Samtidigt talar detta om att Gud är med oss, han kommer till oss. Han delar vår verklighet och våra liv, vår kamp, och bär våra bördor och vår synd. I mötet med Jesus får vi ett möte med Gud själv som har skapat oss och har hela vår framtid i sin hand. Det är ju fantastiskt! Har du någon favorit bland julens texter som särskilt upplivar och inspirerar dig?

(Fredrik Carlsson svarar med att avslöja sin predikotext inför helgen)


– I juldagens alternativa evangelietext från Matteus citeras profetian där Jesus får namnet Immanuel, som betyder "Gud med oss". Det har blivit stort för mig under mina förberedelser. Detta är ju verkligen fantastiskt! Här har vi ett tydligt tecken på att Gud är med oss. Han är på vår sida, han är för oss och inte emot oss.

Det är så mycket glädje och förväntan i luften och [julen] är en fin tradition. Så det är inte svårt att motivera sig.

Stor ja-seger för ändrad abortlag i Irland

Irland. Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. "En sorglig...

De äldre ville skydda fostret

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. En omfattande generationsförändring i värderingar, attityder, synen på katolska kyrkan samt kristen gudstillit och människosyn. Det är viktiga...

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...