Nyheter

Frikyrkoröster oense om hantering av SD

Just nu samlas namn in till ett upprop där frikyrkliga pastorer markerar mot främlingsfientlighet och mot det man menar är en ökad acceptans för Sverige­demo­krat­ernas politik i vissa kristna kretsar. Bilderna visar en Sverigedemokratisk demonstration 1991, den nu sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson i Almedalen i somras. Foton: TT

Samtala, samarbeta eller enbart markera emot? Det finns bland frikyrkliga debattörer stor skillnad i hur man anser att Sverigedemokraterna bör hanteras.– Man måste tala SD till rätta, menar pingstpredikanten Stanley Sjöberg.

Den senaste tiden har diskussionen om Sverigedemokraterna på allvar letat sig in också i frikyrkliga kretsar. Det finns röster som menar att man som kristen helt enkelt inte kan sympatisera med SD, men också de som uppmanar till samtal, samarbete och vissa som rakt ut tar ställning för partiets politik.

I ett inlägg på Facebook i början av december menade Stanley Sjöberg att: ”Det är viktigt att ha en öppen dialog med Sverigedemokraterna!”. Han manar till samtal med partiet och deras väljare. För detta har han fått kritik, men texten har också delats över 700  gånger och gillats av nära 2 500.

Till Världen idag säger han att man ska komma ihåg att det parti som regeringen i dag samverkar med, Vänsterpartiet, kommer ur en ideologi med en historia av människoförakt.
– Min poäng är; döm inte människor för deras tidigare historia och sammanhang, utan försök förstå varandra utifrån nuläget. Jag tar avstånd från nationalism och rasism, kan man påvisa att det finns i dag inom SD så är vi överens om att fördöma det. Men man ska vara beredd att tro på att även sverigedemokrater vill uppträda med respekt för människors värde.

SD har rötter i vit makt-rörelse och deras politiska fokus ligger på kraftigt minskad invandring. Finns det en risk att du är naiv här?
– Ja, den risken finns alltid. Jag har ju gått emot SD, de tycker illa om mig och jag om dem. Men när det handlar om att lösa konflikter så måste man vara beredd att samtala och se vad har man för åsikter i dag, och i så fall argumentera ner dessa ordentligt.

Stanley Sjöberg betonar flera gånger att han ”absolut inte” vill se ett samarbete med SD. Det är uteslutet, säger han. Däremot tycker han att samtal borde kunna föras.

Vad skulle man vinna på att samtala med SD, tänker du?
– Vad jag tycker som kristen förkunnare är att allihop borde kunna tala lite vänligare med varandra. Den hårda retoriken från allas läppar splittrar landet.

”Det är fel att utestänga ett parti som representerar så stor andel medborgare i vårt land” skriver du. Men är det inte partiets innehåll man bör ta hänsyn till snarare än storlek?
– Det har du rätt i, men samtidigt, om väldigt många tänker fel, jag såg att SD fick 17 procent i en mätning, då är det precis då måste man tala dem till rätta. Om en miljon svenskar tänker så behöver vi lugnt och pedagogiskt förklara hur vi ser på det.

Stanley Sjöberg berättar att han suttit i samtal med företrädare för människofientliga ideologier och rörelser. Han tycker att man ska kunna ha dialog med alla, det må handla om islamister, högerextrema eller andra.
– Man ska söka samtalet för att medverka till avväpning. Därifrån är det sedan långt kvar till samverkan.
– Jag skulle aldrig i nuläget stödja samverkan med SD. Men det är en djupt splittrad konflikt, vi får börja med att prata med varandra, istället för att skälla och förbanna på distans så gå i närkamp med argumenten.

Stanley Sjöberg är orolig över konsekvenserna om allt kyrkan gör är att återkommande markera mot SD.
– Om det blir nära en miljon som röstar på SD och det enda vi som kristna gör är att säga att vi inte ska prata med dem, hur ska vi då kunna nå dem eller hur ska de kunna känna sig välkomna när de har behov? resonerar Sjöberg.

Predikanten Tommy Dahlman fick hård kritik efter att han på twitter skrivit att Alliansen skulle ”ta in SD och regera landet”.
– Alliansregeringen hade SD som stödparti i fyra år, det har fungerat bra i de allra flesta fallen. I läget som var då, före extravalet, menade jag att man inte ska politisera utan behålla fältet som vi haft det.
– Om SD driver sin invandringspolitik som krav så är det kört, men har någon försökt få dem att jämka? Ta in dem till samtal, om man sedan kan komma överens eller inte avgör om det blir samarbete, säger Tommy Dahlman som understryker att han tar avstånd från SD:s politik.

Men om man ska samtala med SD och vara öppen för samarbete, finns det då inte en risk att man normaliserar och legitimerar nationalism och rasism?
– Jo, och då hänvisas till utvecklingen i exempelvis Danmark. Men vi måste samtidigt överväga vad som händer i mars månad om SD får upp emot 20 procent, vilken makt har vi då gett dem? Ska vi då i mars komma fram till att vi kanske skulle haft en annan taktik? Om SD får 20 procent så vill jag vara den kristna profil som vädjat om dialog och samtal. Jag stöder inte SD:s politik, men man bör kunna samtala även med meningsmotståndare.

Det finns de som menar att detta är mer än meningsmotståndare, att SD representerar något som är direkt farligt och man är orolig för vilka följder det skulle få att ge dem mer makt, hur ser du på det?
– Jag respekterar den oron, och samma respekt bör vi ha för den oro som finns hos mellan 800 000 och en miljon väljare som inte är nazister eller rasister men som röstar på SD. Att som kristna bara skicka bannor fungerar inte.

Just nu arbetas det med ett upprop där man hoppas att minst 200 frikyrkliga pastorer ska skriva under för en fortsatt generös flyktingpolitik och mot det man menar är en ökande acceptans av främlingsfientlighet i kristna kretsar.

Pastor Stefan Swärd är en av dem som driver på för uppropet. På hans blogg kan man läsa: ”Vi är lika bekymrade över växande tolerans i kristna kretsar för främlingsfientlighet och SD:s svartmålning av invandring och invandrare, en svartmålning som vi menar är främlingsfientlig i sig, att detta alltmer tolereras i kristna kretsar, inte minst i pingstkarismatiska och mer strikt bibeltroende kretsar.”

Formuleringen om tolerans för främlingsfientlighet i pingst-karismatiska kretsar är Tommy Dahlman undrande inför.
– Intentionen för uppropet verkar vara att det i dessa kretsar lever så kallad kristen främlingsfientlighet. Vad är belägget för detta?
– Jag har rest runt i över hundra församlingar det här året och möter på plats efter plats invandrarvänliga arbeten och stor tolerans och generositet. Var menar man att detta finns?

Stefan Swärd säger till Världen idag att det han nämner om pingst-karismatiker är hans eget ordval och att det är en känsla han fått.
– Minst 200 personer har i samtal, i mail, i tweets och i kommentarer på Facebook och i bloggen kritiserat mig när jag skrivit om detta. Min känsla är att det finns en hel del av dessa i de kretsarna. Jag upplever inte att det är missionsförbundare eller baptiser eller svenskkyrkliga. Men visst, det är svårt att veta.

Om antagandet stämmer, att det inom pingst-karismatiska kretsar finns en ökad tolerans för SD:s politik och för främlingsfientliga strömningar, är frågan vad orsaken är till det. Stefan Swärd ser inget enkelt svar på den frågan, men tror att vissa möjligen kan känna samhörighet med det som inte är ”politiskt korrekt”.
– Som kristen kan man känna sig marginaliserad och ”icke-pk” och så uppfattar man SD som ett parti som också går på tvären. Man är emot etablissemanget och det finns ju också de inom kristenheten som ständigt kampanjar mot etablerade samfund och rörelser.

Samtidigt menar Swärd att frågorna där SD:s åsikter verkar sammanfalla med vissa kristnas, till exempel angående abortmotstånd och Israelvänlighet, så ligger likheterna mest på ytan.
– Det är ihåligt. Det är ingen större skillnad på SD:s abortpolitik och övriga partiers, de vill sänka gränsen men stöder ändå en liberal abortpolitik.
– När det gäller Israel är det tvetydigt, talmannen (Björn Söder reds. anm.) sa ju nyligen att judar inte är svenskar.

Det upprop han nu arbetar med har fått en oerhörd respons, säger han.
– Jag har aldrig fått så mycket uppbackning för något i mitt liv som det här uppropet. Det hör av sig ett antal pastorer vare timme som vill vara med, och det från varje frikyrkosamfund. Här är ingen skillnad mellan trosrörelsen, Equmeniakyrkan, pingst eller EFK.

Bakgrunden till uppropet är den attitydskillnad gentemot SD som Swärd och andra tycker sig se sedan valet i september.
– Tidigare har SD inte varit ett alternativ för kristna, kanske för enstaka individer, men det känns som att det blivit ett nytt läge. Jag gick ut med en artikel direkt efter valet att kristna inte ska stå i Åkessons hejaklack. Jag har fått så enormt många reaktioner på det, jag ser att det finns en sorts kristen gräsrotsströmning här. Man är besviken på KD, rädd för islam och tycker att det bara är SD som talar klarspråk. Vi är så många som inte håller med om detta.

Stefan Swärd vill inte att tyngdpunkten i diskussionen ska hamna i partipolitik utan i själva sakfrågorna.  
– Men när man diskuterar frågan är det svårt att undvika SD, när vi nu står inför nyval och de sagt att de vill göra det till ett val om tvärstopp i invandringen så är det svårt.

Förhoppningen med uppropet är att få kristna SD-sympatisörer att tänka till och problematisera. Den bild som vissa vill förmedla, att SD inte är ett parti de andra pratar med, är felaktig menar Swärd.
– SD har en hel dag i Almedalen, de medverkar ständigt i debatter och talar i riksdagen. Däremot samtalar de andra partierna inte med dem om politiskt inflytande. Det enda samtal man kan ha då är det om minskad invandring, så jag har förståelse för att de andra partierna inte kan sätta sig och förhandla med SD.

Samuel Teglund​
samuel.teglund@varldenidag.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS