Vår själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, på hans heliga namn förtröstar vi.
Ps 33:20–21

Världen idag

Frikyrkan har fått Metoo-upprop

#Sanningenskagöraerfria – det är namnet på det Metoo-upprop som ska blottlägga sexuella övergrepp och kränkningar i frikyrkans värld. I uppropets Facebookgrupp blandas berättelser om rena brott med mindre allvarliga iakttagelser. Men frikyrkomännen får även beröm.

Nyheter · Publicerad 17:19, 5 dec 2017

I fredags lanserades uppropet #igudsnamn. Tanken med detta var att kvinnor – och personer som identifierar sig som kvinnor – skulle dela med sig av sina erfarenheter av sexuella övergrepp, sexuella trakasserier och sexism i frikyrkans värld.

På grund av kritik mot namnvalet har uppropet nu bytt namn till #sanningenskagöraerfria, men det har samma syfte.

I skrivande stund har 141 personer skrivit under uppropet. Det är dock svårt att veta exakt hur många av dessa som har utsatts personligen, eftersom uppropet gäller både den som varit utsatt för något och den som vet någon som har blivit utsatt för något.

– Sedan i fredags har vi fått in 40–50 personliga vittnesmål, berättar Equmeniapastorn Esther Kazen, som en av initiativtagarna.

Hon betonar att målet med uppropet inte är att föra statistik över antal övergrepp, utan att visa att de förekommer.

I uppropets slutna Facebookgrupp berättar flera kvinnor om hur de utsatts för övergrepp av ungdomsledare, pastorer eller andra män i kyrkan.

Andra berättar om sådant som de, rent subjektivt, uppfattat som kränkande. Bland annat finns det några kvinnor som menar att det är sexism när en pastor, i en predikan, talar om hur vacker hans fru är.

Hur ser ni på risken att allvarliga brott förminskas när de blandas med mindre företeelser?

– Ofta är det som en pyramid – de värsta övergreppen är i toppen medan mer ”gränsfall-händelser” ligger under. Det är viktigt att prata om allt. Att ha fått en olämplig kommentar kan skava länge. Det är inte säkert att den som säger en olämplig kommentar kommer begå ett övergrepp, men det hänger ändå ihop, säger Esther Kazen.

Målet med kampanjen är inte bara att visa att övergrepp förekommer i frikyrkan, utan också att åstadkomma en förändring. Om några veckor kommer initiativtagarna sammanställa historierna och lämna över dem till kyrkor och samfund, berättar Esther Kazen.

– Vi vill titta framåt. Vilka strukturer behöver vi förändra i kyrkan? säger hon.

Det är inte bara negativa berättelser om frikyrkomän som kommit upp genom Metoo-rörelsen. I förra veckan berättade pastorn Linda Bergling, i en artikel i Världen idag, att hon under sina 40 år i den pingstkarismatiska världen aldrig har blivit utsatt för något övergrepp.

Att det finns frikyrkomän som kan sträcka på sig vittnar även en kvinna i ovan nämnda Facebookgrupp om. Hon skriver att hon är enormt tacksam över sin uppväxt i frikyrkan, där hon haft goda vänner i många män, och aldrig någonsin blivit antastad. I stället har hon blivit upplyft och uppmuntrad att ta ledarroller, berättar hon, vilket lett till att hon blivit trygg och självsäker. Det är något som har betytt mycket för henne eftersom hon var utanför bland tjejerna i sin skolklass.

Sedan i fredags har vi fått in 40–50 personliga vittnesmål.

Före detta mormon: Bibeln öppnade mina ögon

Vittnesbörd. Efter 40 år som mormon började Christina Hanke läsa Bibeln med nya ögon. ”Wow, har det här stått här hela tiden?” tänkte hon. I dag är hon kristen...

Mormonkyrkan: Vi förbjuder inte tvivel

Mormonism. Den bild som framkommit om Mormonkyrkan de senaste dagarna stämmer inte. Det menar Ingrid Nilsson, informationschef för församlingen i Sverige. – Vi...

Skamligt när kristna tar strid mot livet.

Gästkrönika Bitte Assarmo Kristenheten i Sverige befinner sig på många sätt i en kris. Det märks inte minst på sistone, när flera kristna namn från Svenska kyrkan och andra...

Hård intern kritik mot Socialdemokraternas skolutspel

Konfessionella skolor. En rad starka reaktioner har följt på Socialdemokraternas valutspel förra veckan om att sätta stopp för konfessionella friskolor. Populistiskt och...