Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Framtiden oviss för kristen närvaro

IS-mörkret skingras över Nineveslätten, men andra orosmoln tornar upp sig. Ett är den spänning som uppstått efter folkomröstningen i det kurdiska självstyret (KRG) nyligen, en folkomröstning om kurdisk självständighet som bara ett land hittills accepterat – Israel.

Nyheter · Publicerad 16:00, 13 okt 2017

Folkomröstningen hölls den 25 september och ja-sidan, för självständighet, vann en jordskredsseger.

– Folkomröstningen har delat Nineveslätten i en KRG-kontrollerad del i norr, medan vi i söder tillhör Bagdad. Det kommer att påverka relationerna mellan de kristna samhällena på Nineveslätten negativt och skapa problem i framtiden, säger fader Thabet Habib Yousif, en präst som nyligen återvänt till sin hemstad Karamles på södra Nineveslätten efter tre år på flykt i KRG.

Nästan hela världen, utom Israel, motsatte sig den kurdiska folkomröstningen. Hårdast motstånd kom från Irak, Turkiet och Iran. Gränserna från KRG till dessa länder är fortfarande öppna, men alla tre länderna har hotat att stänga dem och införa embargo. Irak har stängt KRG:s luftrum för internationella flyg. Det spända läget är en orsak till att strömmen av återvändare till Karamles inte är särskilt strid, den enorma förstörelsen är en annan.

– Folk väntar på att kunna återvända, men förstörelsen och rädsla hindrar dem, säger fader Thabet.

Innan IS attackerade Karamles 2014 arbetade de flesta där inom den offentliga sektorn eller med jordbruk. Nu ligger åkrarna i träda i väntan på att röjas på minor och icke-detonerad ammunition. Vid sidan om den irakiska armén kontrolleras området av en Iranstödd milis bestående av shiitiska shabeker.

– Säkerhet är mycket viktigt för att folk ska återvända, men miliserna skapar rädsla. Vi väntar på att områdets framtid ska avgöras. Nu är allt ovisst, säger fader Thabet.

Samtliga tio kristna partier i Irak vill att Nineveslätten får någon form av självständighet, men åsikterna går isär om hur en sådan enhet ska se ut. En del menar att chanserna för autonomi är större om området tillhör KRG. Andra vill ha självständighet inom den irakiska konstitutionens ramar. I staden Dohuk, i KRG, huserar den kristna organisationen CAPNI. Dess chef, fader Emanuel Youkhana, säger att det inte finns några officiella siffror på hur de kristna på Nineveslätten röstade i folkomröstningen.

– Men valet stod mellan att tillhöra KRG eller att åter kontrolleras av sunnimuslimerna i Mosul och den shiadominerade regeringen i Bagdad. Det är troligast att de flesta röstade "ja", säger han.

Nineveslätten tillhör den sunnimuslimskt dominerade Nineveprovinsen där Mosul är provinshuvudstad. Fader Emanuel uppmanar nu alla kyrkliga ledare och politiker att jobba för att återförena Nineveslätten.

– Frågan skulle kunna lösas lätt om det fanns internationell, irakisk och kristen vilja att dra de politiska och militära gränserna så att de hamnar i KRG, säger han.

KRG:s militära styrkor, peshmerga, har offrat mycket i kampen för att besegra IS i områdena som de nu kontrollerar. Det har även den irakiska armén och dess allierade shiitiska miliser gjort.

– Kommer KRG att ge upp den norra delen och kommer shiiterna att ge upp den södra delen? Vi måste vara realistiska, men även tänka på vem som styr oss i framtiden. Hamnar vi åter i Nineveprovinsen är vi tillbaka på ruta ett, säger Fader Emanuel.

Iraks "straff" mot KRG för folkomröstningen, som att stänga luftrummet, har inte haft någon större påverkan på Nineveslätten.

– Men det har påverkat CAPNI och andra frivilligorganisationer. Vi är beroende av moraliskt och materiellt stöd från våra utländska partner. Stödet brukar bli större efter att utländska delegationer har varit på besök här. Nu har flera viktiga utländska delegationer ställt in sina bokade besök, säger han.

Om hoten om blockad skulle förverkligas skulle det slå hårt mot KRG och Nineveslätten. KRG:s största inkomstkälla är olja som exporteras via Turkiet. I övrigt har KRG ingen industri att tala om. Fader Emanuel betvivlar att hoten kommer att realiseras. De flesta varor som strömmar in över KRG:s norra gränser är avsedda för centrala och södra Irak.

– Alla skulle påverkas negativt av en blockad, även de hundratals turkiska företag som är verksamma i KRG. Frågan är komplex. Ryssland kräver till exempel att pipelinen som levererar olja från KRG via Turkiet till Ryssland ska hållas öppen, säger han.

Före IS framfart levde cirka 100 000 kristna på Nineveslätten. I oktober hade cirka 4 430 kristna familjer, kanske 20 000 personer, flyttat tillbaka. Strömmen av återvändare har avtagit något efter folkomröstningen.

– Just nu skjuter en del fram återvändandet, men viljan att flytta tillbaka är stor. Det räcker däremot inte bara med att återuppbygga människors hem. Familjerna som bor i dem måste ha el, vatten, butiker att handla i och skolor som deras barn kan gå i, säger han.

CAPNI har renoverat 17 skolor på Nineveslätten.

– Det är en moralisk, etisk och kristen plikt att jobba för att de kristna ska kunna stanna och leva i Irak. Vi är ursprungsbefolkningen här. Vår kyrka har funnits i 2 000 år, säger fader Emanuel.

Han menar att i dag behövs kristendomen i Irak mer än någonsin.

– När politikerna bygger murar kan vi kristna bygga broar. Som irakiska kristna kan vi göra mycket moraliskt och andligt, men inte materiellt. Familjerna som flydde Nineveslätten har mist allt – sina hus, pengar och ägodelar. De behöver hjälp att återuppbygga sina liv, avslutar han.

Det är en moralisk, etisk och kristen plikt att jobba för att de kristna ska kunna stanna och leva i Irak. Vi är ursprungsbefolkningen här. Vår kyrka har funnits i 2 000 år.
Före IS framfart levde cirka 100 000 kristna på Nineve- slätten. I oktober hade cirka 4 430 kristna familjer, kanske 20 000 personer, flyttat tillbaka.
När politikerna bygger murar kan vi kristna bygga broar. Som irakiska kristna kan vi göra mycket moraliskt och andligt, men inte materiellt.

Över 9 000 ensamkommande kan prövas på nytt

Migration. Den så kallade gymnasielagen får tillämpas, konstaterar Migrationsöverdomstolen. Tusentals ensamkommande kan nu få en ny möjlighet att stanna i...

Den nya gnosticismen

Ledare Letar sig in även i genusvetenskapen En av mänsklighetens mest seglivade irrläror är den som går under beteckningen gnosticism. Begreppet kommer från det grekiska ordet för kunskap,...

Busch Thor utesluter inte att regera med SD-stöd

Politik. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor utesluter inte att regera med hjälp av SD-stöd. Det sade hon efter tisdagens statsministeromröstning...

Nu når Vision Sverige en miljon hushåll

TV Den kristna tv-kanalen Vision Sverige finns som fri kanal i Viasats och numera också Canal digitals utbud. Det innebär att det är möjligt för ungefär...