Folk /…/ sade: "Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala."
Markus 7:37b

Världen idag

Martin Larsson Foto: Love and Hope

Förundersökning inledd mot Love and Hope

Love and Hope, tidigare Love Nepal, har ännu inte fått någon information om den förundersökning som åklagare inlett i Sverige mot bakgrund av en polisanmälan mot organisationen i Nepal. – Vi kommer absolut att samarbeta, säger verksamhetsledare Martin Larsson.

Nyheter · Publicerad 17:29, 8 feb 2018

Det var tidningen Dagen som nyligen skrev om att en svensk åklagare inlett en förundersökning om grovt bedrägeri mot två personer inom Love and Hope. Detta sedan utrikesdepartementet sänt över en polisanmälan som lämnats in av ledaren för Love and Hopes tidigare lokala partner i Nepal, Light House Foundation.

– Tyvärr så får vi inga mer detaljer om att detta är anmält eller om att det är en förundersökning inledd, även om polisen har bekräftat att det inkommit en anmälan, säger Martin Larsson till Världen idag.

– Vi vet inga detaljer om vad det skulle handla om. Men finns det brottsmisstankar mot oss eller våra företrädare så är vi måna om att de ska utredas noga. Så om det finns något vi kan göra gentemot polisen så kommer vi absolut att samarbeta.

Love and Hope har ett turbulent år bakom sig. Organisationen har bland annat kritiserats för att ha varit otydliga om att barnhemmen i Nepal drivits av en lokal organisation, att de räddningsaktioner som gjorts i Indien skett i samarbete med polisen, och för att bilder i sociala medier använts på ett oansvarigt sätt.

På sin hemsida har organisationen nu sammanställt svar på en lång rad frågor, som också rör hantering av insamlade medel och det avbrutna samarbetet med Light House Foundation Nepal.

Samtidigt som Love and Hope jobbar med att strama upp sina riktlinjer och hantera turbulensen efter all kritik, fortsätter arbetet med utsatta kvinnor och barn.

– Vi har vuxit oerhört under 2017 och har nu arbete i Bangladesh, Indien, Nepal och Sri Lanka med lokala partners, säger Martin Larsson.

Trots brytningen med Light House Foundation Nepal fortsätter Love and Hope att stötta badifolket i Nepal.

– I dagsläget har vi flera olika samarbetsavtal och ansvarar för ungefär 170 barn. Av dessa hjälper vi 130 med både boende, mat, skola och sjukvård, medan övriga får skolgång och sjukvård, säger Martin Larsson.

– Vår historia som organisation började med badifolket och vi tycker fortsatt att det är oerhört viktigt att jobba med den folkgruppen och deras status, där många på grund av fattigdom riskerar att hamna i sexhandel.

Vi vet inga detaljer om vad det skulle handla om. Men finns det brottsmisstankar mot oss eller våra företrädare så är vi måna om att de ska utredas noga.

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

USA. En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler...

Måla inte upp politiska motståndare som fiender

Ledare Samtalsklimat Den senaste presidentvalskampanjen i USA präglades av en förfärande polarisering, med förakt för motståndarsidan. Ingen drev den utvecklingen hårdare...

Valet börjar i dag – för utlandssvenskarna

Val. Svenska medborgare utomlands får börja förtidsrösta redan i dag. Över en halv miljon svenskar bor utomlands och av dessa får cirka 165 000 rösta – motsvarande 2,2 procent av samtliga som är röstberättigade i valet i Sverige.

Kristersson toppar förtroendemätning

Politik. Förtroendet för Ebba Busch Thor ökar mest Ulf Kristersson (M) fortsätter ha ett stabilt förtroende bland väljarna enligt Novus senaste mätning. Den som gått starkast framåt senaste månaderna...