Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig skall jag aldrig någonsin kasta ut.
Johannes 6:37

Världen idag

Martin Larsson Foto: Love and Hope

Förundersökning inledd mot Love and Hope

Love and Hope, tidigare Love Nepal, har ännu inte fått någon information om den förundersökning som åklagare inlett i Sverige mot bakgrund av en polisanmälan mot organisationen i Nepal. – Vi kommer absolut att samarbeta, säger verksamhetsledare Martin Larsson.

Nyheter · Publicerad 17:29, 8 feb 2018

Det var tidningen Dagen som nyligen skrev om att en svensk åklagare inlett en förundersökning om grovt bedrägeri mot två personer inom Love and Hope. Detta sedan utrikesdepartementet sänt över en polisanmälan som lämnats in av ledaren för Love and Hopes tidigare lokala partner i Nepal, Light House Foundation.

– Tyvärr så får vi inga mer detaljer om att detta är anmält eller om att det är en förundersökning inledd, även om polisen har bekräftat att det inkommit en anmälan, säger Martin Larsson till Världen idag.

– Vi vet inga detaljer om vad det skulle handla om. Men finns det brottsmisstankar mot oss eller våra företrädare så är vi måna om att de ska utredas noga. Så om det finns något vi kan göra gentemot polisen så kommer vi absolut att samarbeta.

Love and Hope har ett turbulent år bakom sig. Organisationen har bland annat kritiserats för att ha varit otydliga om att barnhemmen i Nepal drivits av en lokal organisation, att de räddningsaktioner som gjorts i Indien skett i samarbete med polisen, och för att bilder i sociala medier använts på ett oansvarigt sätt.

På sin hemsida har organisationen nu sammanställt svar på en lång rad frågor, som också rör hantering av insamlade medel och det avbrutna samarbetet med Light House Foundation Nepal.

Samtidigt som Love and Hope jobbar med att strama upp sina riktlinjer och hantera turbulensen efter all kritik, fortsätter arbetet med utsatta kvinnor och barn.

– Vi har vuxit oerhört under 2017 och har nu arbete i Bangladesh, Indien, Nepal och Sri Lanka med lokala partners, säger Martin Larsson.

Trots brytningen med Light House Foundation Nepal fortsätter Love and Hope att stötta badifolket i Nepal.

– I dagsläget har vi flera olika samarbetsavtal och ansvarar för ungefär 170 barn. Av dessa hjälper vi 130 med både boende, mat, skola och sjukvård, medan övriga får skolgång och sjukvård, säger Martin Larsson.

– Vår historia som organisation började med badifolket och vi tycker fortsatt att det är oerhört viktigt att jobba med den folkgruppen och deras status, där många på grund av fattigdom riskerar att hamna i sexhandel.

Vi vet inga detaljer om vad det skulle handla om. Men finns det brottsmisstankar mot oss eller våra företrädare så är vi måna om att de ska utredas noga.

Fem personer sköts ihjäl utanför kyrka

Dagestan. Fem personer dog då en man öppnade eld mot gudstjänstbesökare som var på väg ut från en kyrka i Dagestan i söndags. Ryska polisutredare utesluter...

Ett skrämmande exempel på hur ekonomiska intressen prioriteras före människovärde.

Gästkrönika Bitte Assarmo I Belgien överger sjuksköterskor och socialarbetare, som specialiserat sig på palliativ vård, sitt yrke eftersom klinikerna de arbetar på har...

Kari Jobe kommer till Sverige i sommar

Den 3 juni kommer den profilerade lovsångsledaren Kari Jobe att hålla konsert på Livets Ord i Uppsala. Det skriver Livets Ord och Impact Sweden i ett...