Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Först ut från kristna särgymnasiet

Nu under tisdagen är det utspring för gymnasieeleverna på Livets Ords Kristna skolor i Uppsala. Bland de många som möts av plakat och hurrande föräldrar finns två som har anledning att vara extra stolta: Marina Widberg och Jonathan Nilsson – de första elever som gått ut Sveriges enda gymnasiesärskola på kristen grund, Emanuelgymnasiet.

Nyheter · Publicerad 10:31, 5 jun 2018

När Emanuelgymnasiet startade för två år sedan var valet självklart för Marina Widberg, Jonathan Nilsson och deras föräldrar.

– De gick på vår grundsärskola, Emanuelskolan, och de första två åren efter det på en kommunal gymnasiesärskola. Men de längtade och bad om möjligheten att gå i en kristen gymnasiesärskola, berättar Emanuelgymnasiets rektor, Helena Virsén.

Jonathan och Marina har båda Downs syndrom och har gått gymnasiesärskolans individuella program. Det innebär att de haft en del utflykter och andra aktiviteter med de andra gymnasieungdomarna, men i övrigt följt sin egen läroplan.

Båda två har enligt Helena Virsén utvecklats starkt och nått sina personliga mål med råge.

– Det har säkert att göra med att vi kunnat erbjuda en lugn miljö och ett litet sammanhang. Vi har ju möjlighet att skräddarsy utbildningen utifrån varje elevs behov och förutsättningar, säger hon.

– Dessutom är båda eleverna kristna och deltar gärna i skolans frivilliga morgonsamlingar och andaktsstunder.

Som fristående skola erbjuder Emanuelgymnasiet sina elever konfessionella inslag utanför själva undervisningen, så som morgonsamlingar, gudstjänster eller korta andaktsstunder.

Nu har två år av lärande och gemenskap gått till ända, och igår tog Jonathan och Marina emot skriftliga bevis på vad de lärt sig, vilka kurser de läst och vilka betyg de fått.

Idag, klockan 12.30 står ungdomarna, tillsammans med alla andra avgångselever på Livets ords kristna gymnasium på trappan till sin skola och hälsades av föräldrar och vänner, iklädda sina vita studentmössor.

Därefter stundar en festlig resa i cab bakom det flak med spralliga och glada ungdomar som kommer att köra genom Uppsala.

För dem som gått ut gymnasiesärskolan är valet att studera vidare eller att hitta ett arbete eller någon annan meningsfull verksamhet genom kommunen.

– Jonathan och Marina har varit runt och tittat på dagliga verksamheter som kan passa dem, tillsammans med sin mentor Harriet Shaposhnikov, säger Helena Virsén.

– På sikt skulle vi vilja kunna erbjuda en vuxenutbildning för de elever som gått ur vår gymnasiesärskola, så att de kan ha praktik och fortsätta med en del ämnen. Men det får vänta några år, till dess att vi känner att det är rätt tid för det.

Gymnasiesärskola

Gymnasiesärskolan är till för den som har slutat grundskolan eller grundsärskolan. Det är en anpassad utbildningsform förden som inte klarar gymnasieskolans kunskapskrav på grund av en utvecklingsstörning eller hjärnskada.

Gymnasiesärskolan i Sverige är fyraårig och frivillig. Den som behöver det kan gå ytterligare år. Det finns nationella program och individuella program, särskilda varianter, riksrekryterande utbildningar och idrottsutbildningar.

Adaktusson: "Återupprätta relationen med Israel"

Talar i riksdagen När Lars Adaktusson (KD) under onsdagen stiger upp i talarstolen i riksdagen för första gången är det för att efterlysa en ny svensk politik för...

Valet i Bayern slutade i en katastrof för kristsociala CSU

Nyhetskommentar Utrikeskommentar. Framgångar leder inte sällan till mättnad, lättja, självgodhet och en osund självbild. Psykologiska element som dessa finns förvisso bakom...