Stå upp, var ljus, ty ditt ljus kommer,och Herrens härlighet går upp över dig.
Jesaja 60:1-6

Världen idag

Filmen Anomalisa har väckt upprörda känslor. Foto: Paramount/TV4

Föräldrar upprörs över sexscener på TV4

Mitt på dagen visade TV4 en animerad film med grova sexscener. ”Inget fel att visa sexscener för barn”, säger sexualrådgivaren Isabelle Wahlf, som tidigare jobbat på RFSL, till Aftonbladet. Men tittarna håller inte med.

Nyheter · Publicerad 16:22, 2 jan 2018

Har man barn hemma på jullovet, och inte vill att de ska se sexscener, gör man kanske bäst i att ha tv:n avstängd. Klockan 11.30 i onsdags visade TV4 nämligen den amerikanska animerade filmen Anomalisa. I filmen, som är för vuxna men har sjuårsgräns, finns flera explicita sexscener. Att TV4 valde att visa filmen dagtid upprör många föräldrar.

– Hur tänker de? De vet att barnen är jullediga, säger en pappa till Aftonbladet.

– Jag var i köket och tv:n var på. När jag kom tillbaka så såg jag de här scenerna och det var en ren slump att min dotter som är fyra år inte var här för då hade jag blivit riktigt förbannad. Det är inte genomtänkt, säger en annan pappa till tidningen.

En som tycker att föräldrarna överreagerar är sexualrådgivaren Isabell Wahlf. Hon är programledare för den SVT-serie som Världen idag skrev om den 13 december – ”Riktigt bra sex – nu också för tjejer”, där tre tjejer med grova ord beskriver sina sexuella erfarenheter. Som Världen idag skrev då har hon också varit rådgivare på RFSL.

Hon menar att det inte är fel att låta barn se intima scener på tv.

– Det är svårt, men på något sätt är sex något naturligt. Det är något som ändå kommer att komma i deras liv och det kommer skapa nyfikenhet. Barn börjar tidigt att utforska sin sexualitet och det blir märkligt om man tar bort det helt, säger hon till Aftonbladet.

Många är dock de tittare som inte håller med. Flera personer riktar skarp kritik mot TV4 på deras Facebooksida.

”Hur kan man sända en erotisk animerad film, där både oralsex och fullbordade samlag ingår? Klockan 12.00 när barn är hemma från skolan? Eller är det ett sätt att försöka få barn att bli sexuellt aktiva i unga åldrar?? Att sända Animalisa borde ju kunna kallas för ett övergrepp tycker jag. Usch fy och vedervärdigt” skriver en person, enligt Aftonbladet.

Malin Willers, tillförordnad presschef på TV4, beklagar det inträffade.

”Vi beklagar om tittare har tagit illa vid sig. I Sverige är det statens medieråd som fastställer åldersgränser för filmer som visas i Sverige. Den här filmen är tillåten från 7 år”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Politiker vill utreda tredje juridiskt kön

Sverige. En majoritet av partierna i riksdagen är positiva till att utreda frågan om att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige, visar en rundringning som...

Turismen till Israel ökade med 25 procent förra året

Israel. Att semestra i Israel är mer populärt än någonsin och förra året tog landet emot mer än 3,6 miljoner turister. – Ett fantastiskt rekord – vi har...

Väckelseländer kan följa USA att erkänna Jerusalem

Israelkommentar Jerusalem. Kristna väljares inflytande på staters Israelpolitik 2017 var ett märkesår för staten Israel på fler än bara ett sätt. Året markerade flera viktiga jubiléer, såsom 120 år sedan den första...