HERRE, var mig nådig och rädda mig, HERRE, skynda till min hjälp!
Psaltaren 40:14

Världen idag

Filmen Anomalisa har väckt upprörda känslor. Foto: Paramount/TV4

Föräldrar upprörs över sexscener på TV4

Mitt på dagen visade TV4 en animerad film med grova sexscener. ”Inget fel att visa sexscener för barn”, säger sexualrådgivaren Isabelle Wahlf, som tidigare jobbat på RFSL, till Aftonbladet. Men tittarna håller inte med.

Nyheter · Publicerad 16:22, 2 jan 2018

Har man barn hemma på jullovet, och inte vill att de ska se sexscener, gör man kanske bäst i att ha tv:n avstängd. Klockan 11.30 i onsdags visade TV4 nämligen den amerikanska animerade filmen Anomalisa. I filmen, som är för vuxna men har sjuårsgräns, finns flera explicita sexscener. Att TV4 valde att visa filmen dagtid upprör många föräldrar.

– Hur tänker de? De vet att barnen är jullediga, säger en pappa till Aftonbladet.

– Jag var i köket och tv:n var på. När jag kom tillbaka så såg jag de här scenerna och det var en ren slump att min dotter som är fyra år inte var här för då hade jag blivit riktigt förbannad. Det är inte genomtänkt, säger en annan pappa till tidningen.

En som tycker att föräldrarna överreagerar är sexualrådgivaren Isabell Wahlf. Hon är programledare för den SVT-serie som Världen idag skrev om den 13 december – ”Riktigt bra sex – nu också för tjejer”, där tre tjejer med grova ord beskriver sina sexuella erfarenheter. Som Världen idag skrev då har hon också varit rådgivare på RFSL.

Hon menar att det inte är fel att låta barn se intima scener på tv.

– Det är svårt, men på något sätt är sex något naturligt. Det är något som ändå kommer att komma i deras liv och det kommer skapa nyfikenhet. Barn börjar tidigt att utforska sin sexualitet och det blir märkligt om man tar bort det helt, säger hon till Aftonbladet.

Många är dock de tittare som inte håller med. Flera personer riktar skarp kritik mot TV4 på deras Facebooksida.

”Hur kan man sända en erotisk animerad film, där både oralsex och fullbordade samlag ingår? Klockan 12.00 när barn är hemma från skolan? Eller är det ett sätt att försöka få barn att bli sexuellt aktiva i unga åldrar?? Att sända Animalisa borde ju kunna kallas för ett övergrepp tycker jag. Usch fy och vedervärdigt” skriver en person, enligt Aftonbladet.

Malin Willers, tillförordnad presschef på TV4, beklagar det inträffade.

”Vi beklagar om tittare har tagit illa vid sig. I Sverige är det statens medieråd som fastställer åldersgränser för filmer som visas i Sverige. Den här filmen är tillåten från 7 år”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Anti-traffickingarbete belönas med pris

Pris. De har räddat 45 000 människor från slaveri och andra former av våld och hjälpt lokala myndigheter att gripa mer än 3 500 misstänkta förövare och...

Israelexpert: "Det är Sverige som är off-side"

Bistånd. Den Sida-ägda tidningen OmVärldens artiklar om den israeliska biståndsgranskaren NGO Monitor är "ett direkt beställningsarbete från Sida". Det menar...

Skamlig udd mot Israel från hovrätten

Ledare Antisemitiskt hatbrott Att Israel görs till syndabock för mer eller mindre långsökta anklagelser är något vi har vant oss vid. Men förra veckans domslut från Hovrätten för...

Biståndsartiklar hårt vinklade mot Israel

Bistånd. Kritiken mot svenskt bistånd till palestinska områden skärskådas i en rad artiklar av Sidas tidning OmVärlden. Tidningen går särskilt hårt åt...