Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig skall jag aldrig någonsin kasta ut.
Johannes 6:37

Världen idag

Deltagare på en gudstjänst i Ebenezer baptistkyrka i Atlanta, USA. Foto: Phil Skinner / AP / TT

Flitiga kyrkobesökare är mindre otrogna

De som växt upp i skilsmässofamiljer och de som sällan eller aldrig besöker en gudstjänst är otrogna i större utsträckning än flitiga kyrkobesökare med bakgrund i en kärnfamilj. Det visar en ny amerikansk studie.

Nyheter · Publicerad 15:00, 17 jan 2018

Studien, som släpptes förra veckan, konstaterar att 14 procent av personer som brukar gå i kyrkan har varit otrogna, jämfört med 19 procent bland dem som deltar i en gudstjänst endast någon gång per år. Siffrorna gäller vuxna gifta personer. Sambo har inte tagits med i sammanhanget.

Studien har rubriken ”Who Cheats More? The Demographics of Infidelity in America”, vilket betyder ”Vem bedrar mer? Demografin över otrohet i Amerika”. Bakom den står Wendy Wang, forskningschef vid Institutet för familjeforskning.

Men det är inte bara gudstjänstbesöken som spelar roll. En persons politiska identitet, om man är republikan eller demokrat, samt familjebakgrund har också betydelse för vänsterprassel. Det konstateras att 15 procent av de vuxna som växte upp med båda sina biologiska föräldrar har bedragit sin make, jämfört med 18 procent av dem som inte växte upp i sammanhållna familjer.

"Sammantaget är demokrater, vuxna som inte växer upp i intakta familjer, och de som sällan eller aldrig går på religiösa samlingar mer benägna än andra att bedra sin make" säger studien.

– I allmänhet är män mer benägna att bedra än kvinnor, säger Wang och noterar att 20 procent av männen och 13 procent av kvinnorna säger sig ha haft sex med någon annan medan de varit gifta.

Åldern spelar in också. Bland äkta par i åldern 18–29 år är det 11 procent av kvinnorna som varit otrogna, och 10 procent av männen. Klyftan växer snabbt med åldern. I medelåldern ökar otroheten bland både män och kvinnor.

En annan studie som också tittar på religionens betydelse har titeln "Religion och hälsa: En syntes". Den utfördes av Tyler J. Vander Weele, professor i epidemiologi vid Harvardskolan för folkhälsa, som noterade för drygt ett år sedan att religiösa personer har bättre hälsa, längre liv, lägre förekomst av depression och mindre självmord samt mindre sannolikhet för skilsmässa.

I allmänhet är män mer benägna att bedra än kvinnor.

Fem personer sköts ihjäl utanför kyrka

Dagestan. Fem personer dog då en man öppnade eld mot gudstjänstbesökare som var på väg ut från en kyrka i Dagestan i söndags. Ryska polisutredare utesluter...

Ett skrämmande exempel på hur ekonomiska intressen prioriteras före människovärde.

Gästkrönika Bitte Assarmo I Belgien överger sjuksköterskor och socialarbetare, som specialiserat sig på palliativ vård, sitt yrke eftersom klinikerna de arbetar på har...

Kari Jobe kommer till Sverige i sommar

Den 3 juni kommer den profilerade lovsångsledaren Kari Jobe att hålla konsert på Livets Ord i Uppsala. Det skriver Livets Ord och Impact Sweden i ett...