Folk /…/ sade: "Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala."
Markus 7:37b

Världen idag

Finlands utrikesminister Timo Soini. Foto: Jessica Gow / TT

Finlands utrikesminister beklagade irländsk abortseger

Finlands utrikesminister Timo Soini har rört upp känslorna i regeringen sedan han i sin blogg kommenterat helgens irländska folkomröstning om abort i kritiska ordalag, rapporterar Yle.

Nyheter · Publicerad 19:00, 29 maj 2018

Ja-sidan vann övertygande och fick drygt 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det officiella valresultatet.

I sin blogg i helgen skrev Soini, som tidigare tillhörde partiet Sannfinländarna men som numera ingår i utbrytarpartiet Blå framtid, att han "försvarar livet oavsett om det anses passande eller opassande. Världen håller på att bli konstig om man måste försvara att man står på livets sida", konstaterade han.

Formuleringarna fick De grönas riksdagsledamot Ville Niinistö att på Twitter beskriva Soinis blogg­inlägg som ofattbart och han frågade vad resten av regeringen har att säga om saken.

Svaret från inrikesminister Kai Mykkänen och riksdagsledamoten Anne-Mari Virolainen, båda från Samlingspartiet, löd att utrikesminister Timo Soinis tankar om abort inte representerar Finlands officiella linje.

Utrikesministern, som på måndagen befann sig i Bryssel, konstaterade när han fick frågor om sin inställning till abort att den alltid ser ut att vara en nyhet.

– Det är lite märkligt att den här frågan ställs till mig i samband med alla val: Jag har tillfrågats inför alla riksdagsval och inför alla presidentval.

Timo Soini fick också frågor om varför inte han hade skickat något gratulationstelegram till Irland efter valet, något exempelvis Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) gjorde.

– Vi brukar inte gratulera länder till resultat i folkomröstningar. Inte gjorde vi det efter brexit-omröstningen heller, svarade Soini.

Militär: Trossamfunden viktiga vid kris

Beredskap. Trossamfunden skulle få en stor roll om Sverige hamnade i kris eller krig. Det menar militären Tommy Jeppsson, chefredaktör för tidningen Vårt...

Måla inte upp politiska motståndare som fiender

Ledare Samtalsklimat Den senaste presidentvalskampanjen i USA präglades av en förfärande polarisering, med förakt för motståndarsidan. Ingen drev den utvecklingen hårdare...

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

USA. En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler...