Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Finlands utrikesminister Timo Soini. Foto: Jessica Gow / TT

Finlands utrikesminister beklagade irländsk abortseger

Finlands utrikesminister Timo Soini har rört upp känslorna i regeringen sedan han i sin blogg kommenterat helgens irländska folkomröstning om abort i kritiska ordalag, rapporterar Yle.

Nyheter · Publicerad 19:00, 29 maj 2018

Ja-sidan vann övertygande och fick drygt 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det officiella valresultatet.

I sin blogg i helgen skrev Soini, som tidigare tillhörde partiet Sannfinländarna men som numera ingår i utbrytarpartiet Blå framtid, att han "försvarar livet oavsett om det anses passande eller opassande. Världen håller på att bli konstig om man måste försvara att man står på livets sida", konstaterade han.

Formuleringarna fick De grönas riksdagsledamot Ville Niinistö att på Twitter beskriva Soinis blogg­inlägg som ofattbart och han frågade vad resten av regeringen har att säga om saken.

Svaret från inrikesminister Kai Mykkänen och riksdagsledamoten Anne-Mari Virolainen, båda från Samlingspartiet, löd att utrikesminister Timo Soinis tankar om abort inte representerar Finlands officiella linje.

Utrikesministern, som på måndagen befann sig i Bryssel, konstaterade när han fick frågor om sin inställning till abort att den alltid ser ut att vara en nyhet.

– Det är lite märkligt att den här frågan ställs till mig i samband med alla val: Jag har tillfrågats inför alla riksdagsval och inför alla presidentval.

Timo Soini fick också frågor om varför inte han hade skickat något gratulationstelegram till Irland efter valet, något exempelvis Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) gjorde.

– Vi brukar inte gratulera länder till resultat i folkomröstningar. Inte gjorde vi det efter brexit-omröstningen heller, svarade Soini.

Adaktusson: "Återupprätta relationen med Israel"

Talar i riksdagen När Lars Adaktusson (KD) under onsdagen stiger upp i talarstolen i riksdagen för första gången är det för att efterlysa en ny svensk politik för...

Valet i Bayern slutade i en katastrof för kristsociala CSU

Nyhetskommentar Utrikeskommentar. Framgångar leder inte sällan till mättnad, lättja, självgodhet och en osund självbild. Psykologiska element som dessa finns förvisso bakom...