Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Foto: Claphaminstitutet/ADF

Film om dödshjälpens baksidor

I en ny film berättar läkare, forskare och anhöriga om hur dödshjälp blivit allt vanligare i Nederländerna och Belgien och i dag tas i anspråk av många andra än svårt sjuka människor med stort fysiskt lidande.

Nyheter · Publicerad 00:01, 17 feb 2017

Claphaminstitutet, som beskriver sig som en kristen tankesmedja, har lagt svenska undertexter på en knappt 15 minuter lång dokumentärfilm som producerats av juristorganisationen Alliance defending freedom (ADF).

I filmen, som heter "Till värn för färdigheten – Dödshjälpens mörka baksida i Belgien och Holland", får tittarna bland annat möta belgaren Tom Mortier. Hans mamma led av depression och fick utan familjens vetskap en dödlig spruta av en läkare i Belgien.

– Du kan vara fysiskt helt frisk. Men om du har psykiska problem, som kronisk depression, då kan du hitta en belgisk läkare som är villig att ge dig en dödlig spruta, säger han i filmen.

Vidare intervjuas Theo Boer, professor i sjukvårdsetik och under tio år ledamot i den nederländska granskningskommittén för dödshjälp.

Han varnar andra länder för att legalisera dödshjälp, som han menar lett till ett sluttande plan i Nederländerna och Belgien, och alltså utsträckts till fler grupper av människor än vad som ursprungligen var tänkt.

– Det jag har sett är att tillgången på dödshjälp i sig skapar en efterfrågan, och att detta för allt fler männskor blivit det "normala" sättet att dö på, säger Theo Boer.

Filmen sägs vara inledningen på en satsning som Claphaminstitutet gör under våren på att opinionsbilda om dödshjälp. Bland annat släpps nästa månad en rapport om den så kallade Oregonmodellen för läkarassisterat självmord.

"För oss är den här filmen ett viktigt sätt att visa hur dödshjälp drabbar samhällets mest utsatta. Den påminner oss om vikten att fortsatt hålla denna dörr stängd i vårt land", säger Per Ewert, direktor vid Claphaminstitutet, i ett pressmeddelande.

Gud är en förbunds-Gud

Ledare Tumma inte på äktenskapet I morgon är det midsommarafton. I Sverige är det en dag med många och starka traditioner, med alltifrån midsommarstång och blomsterkrans till...

USA lämnar FN:s människorättsråd

Världen. FN:s människorättsråd sysslar med hyckleri och är "kroniskt partiskt" i Israel-Palestinafrågan. Det sade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley efter att...