Jag vill jubla och vara glad över din nåd, ty du ser till mitt lidande, du tar vård om min själ i nöden.
Psaltaren 31:8

Världen idag

Fifa markerar mot palestinsk fotbollsledare för Messi-hat

Internationella fotbolls- förbundet, Fifa, markerar nu mot den palestinske tjänsteman som uppmanade människor att bränna bilder på den argentinske spelaren Lionel Messi om denne deltog i en träningsmatch mot Israel i Jerusalem inför sommarens VM.

Nyheter · Publicerad 08:22, 19 jun 2018

Fifa meddelade förra onsdagen att man kommer att inleda ett förfarande om "disciplinära åtgärder" mot Jibril Rajoub, ordförande i Palestinska fotbollsförbundet PFA, skriver Jerusalem Post. Det är det israeliska fotbollsförbundet som lämnat in ett klagomål mot Jibril Rajoub och PFA.

Jibril Rajoub hade uppmanat människor att bränna bilder och T-shirts med Lionel Messis bild på om stjärnspelaren deltog i matchen, som av Israel flyttats från Haifa till det mer politiserade Jerusalem.

Argentina valde att backa från matchen efter att dödshot framförts mot Lionel Messi och sedan aktivister kommit till Argentinas träningar med hatbudskap och blodröda Messitröjor.

– Vi ställer in matchen mot Israel på grund av aktivisters hotelser mot våra spelare, var budskapet från det argentinska fotbollsförbundet förra onsdagen.

Israels idrotts- och kulturminister Miri Regev kallade Jibril Rajoub en "terrorist" och sade att hon var nöjd med Fifas beslut, skriver Jerusalem Post.

Enligt Miri Regev ställdes matchen in till följd av hoten mot Lionel Messi, medan andra hävdade att det hängde ihop med hennes beslut att flytta matchen till Jerusalem.

– Rajoub har förvandlat fotbollsplanen till ett slagfält, sade Miri Regev i det israeliska parlamentet, knesset, när hon visade upp en bild på hoten mot Lionel Messi.

– Argentinarna ville att matchen skulle gå i Jerusalem, och Fifa ville att den skulle gå i Jerusalem. Så de som sade att den ställdes in på grund av Jerusalem och inte terrorhot måste be om ursäkt.

I onsdags avvisade Fifas världskongress även ett förslag från PFA om att ändra världsorganisationens stadgar på ett sätt som många ansåg riktade sig mot Israel.

Av ledamöterna röstade 156 mot och 35 för att lägga till en mening till artikel 3 i Fifias författning om att straffa länder som inte "erkänner, respekterar, skyddar, garanterar och försvarar mänskliga rättigheter i enlighet med internationell standard".

Fifas ordförande Gianni Infantino sade vid en presskonferens efter omröstningen att det palestinska förslaget "skulle ha äventyrat det vi redan uppnått för att försvara mänskliga rättigheter", skriver nyhetsbyrån JTA.

– Vi kan inte lösa alla problem som har med mänskliga rättigheter att göra, men vi kan påverka. Man ska också veta att dialog alltid är vårt svar, inte konfrontation eller attack.

Rajoub har förvandlat fotbollsplanen till ett slagfält, sade Miri Regev i det israeliska parlamentet, knesset, när hon visade upp en bild på hoten mot Lionel Messi.