Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

En rysk säkerhetssoldat patrullerar platsen där fem personer sköts ihjäl i söndags. Foto: RU-RTR Russian Television / AP / TT

Fem personer sköts ihjäl utanför kyrka

Fem personer dog då en man öppnade eld mot gudstjänstbesökare som var på väg ut från en kyrka i Dagestan i söndags. Ryska polisutredare utesluter inte att det var en terrorattack.

Nyheter · Publicerad 17:26, 19 feb 2018

Det var efter en högtidsceremoni i S:t Georges katedral i staden Kizlyar, Dagestan, som en 22-årig man började skjuta mot de personer som var på väg ut ur kyrkan. Fyra kvinnor dog omedelbart, flera personer skadades och en kvinna dog senare på sjukhuset. Några av dem som skadades var poliser och säkerhetsvakter. Om detta rapporterar bland annat den ryska nyhetsbyrån Tass.

Gärningsmannen sköts till döds av poliser då han försökte fly från platsen, skriver nyhetsbyrån.

Dagestan är en rysk delrepublik som ligger öster om Georgien, vid Kaspiska havet, och som har övervägande muslimsk befolkning. I området har Moskva fört krig mot separatister och radikala grupper sedan Sovjetunionens fall 1991, skriver brittiska Independent. Enligt tidningen ska många personer från delrepubliken ha anslutit sig till Islamiska staten.

IS tar nu, via propagandaorganet Amaq, på sig attacken mot den ortodoxa kyrkan, men några bevis för att man utfört attacken uppges inte finnas.

Enligt Ramzan Kadyrov, ledare för närliggande delrepubliken Tjetjenien, hade 22-åringen ingen koppling till islam. Samtidigt utreder nu den ryska polisen ifall mannen hade kopplingar till extremistiska rörelser. Brottsrubriceringen är i nuläget ”mord under försvårande omständigheter” samt ”mordförsök mot tjänsteman”, men polisen utesluter inte terrorbrott.

Den ryska presidentens sändebud Oleg Belaventsev lovar hårda tag mot ”dem som ligger bakom detta fruktansvärda och cyniska brott” och skickar sina kondoleanser till offrens familjer och vänner.

”Det är omöjligt att rättfärdiga denna handling”, säger han, enligt Tass.

År 1998 hamnade Dagestan i fokus i Sverige då missionärsparet Daniel och Paulina Brolin kidnappades där.

Gud är en förbunds-Gud

Ledare Tumma inte på äktenskapet I morgon är det midsommarafton. I Sverige är det en dag med många och starka traditioner, med alltifrån midsommarstång och blomsterkrans till...

Ny podd från EFK-ledare

Premiär. En ny podd har sett dagens ljus. Det är EFK:s två nyvalda ledare LinalieNewman och Ingemar Forss som tillsammans gör podden Ett missionellt liv, och...