Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Falsk tweet från KD-ledare hånade äldre

Fattigpensionärer får skylla sig själva. Ungefär så löd budskapet i ett fejkat twitterkonto som nyligen lades upp i KD-ledare Ebba Busch Thors namn. Händelsen måste göra svenskar vaksamma inför höstens val, menar riksdagsledamot Tuve Skånberg (KD).

Nyheter · Publicerad 17:08, 4 jan 2018

”Allt detta prat om fattigpensionärer. Hur vore det om människor lärde sig hur det svenska pensionärssystemet fungerar och sluta kräva att staten ska dalta med vuxna människor? I Sverige får man den pension man förtjänar. Alternativet är socialism och det vill vi inte ha”.

Så löd budskapet från ett twitterkonto med namnet EbbaBuschthorkd.

Även om flera uppfattade att kontot inte var äkta, så var det också många som tog uttalandet på allvar.

– Här har vi någon som listat ut vad KD–väljare skulle bli riktigt arga för, nämligen om Ebba Busch Thor, som gjort pensionärerna till en valfråga, plötsligt skulle säga precis tvärtom mot vad hon gjort hittills och påstå att de fattigaste får klara sig själva, säger Tuve Skånberg.

När han i veckan varnade för det fejkade kontot i ett inlägg på Facebook blev han varse hur lätt det är att leda läsare på avvägar på sociala media.

– Jag insåg att människor som följt mig i flera år på Facebook gick på det här och skrev att de inte skulle rösta på KD nu. Det fick mig att lägga till en varning med flera utropstecken.

Att Ebba Busch Thors eget twitterkonto har ett mindre självklart namn, BuschEbba, är något som han tror bidragit till förvirringen – liksom det faktum att inlägget las upp under julledigheten.

– Jag tror inte det är borttaget ännu. Twitter och Facebook är långsamma, och när många är lediga går det ännu trögare, säger Tuve Skånberg, som ser tilltaget som ett uppvaknande för partierna inför valet.

Kontot, som ännu på torsdagen fanns kvar, las upp 2014. De tidigare inläggen för tankarna till högerextrem retorik. Efter en vad som verkar vara en längre paus har det börjat twittra igen, men i en lugnare ton än tidigare. 

Tuve Skånberg menar att svenskarna måste vara bredda på omfattande desinformationskampanjer i årets valrörelse, inte minst mot bakgrund av valrörelserna i USA och Frankrike.

– Den franske presidenten Emmanuel Macron säger öppet att det är Ryssland som försöker att destablisera västmakternas demokratier, och jag tycker att man på goda grunder kan tro att detsamma händer i Sverige, säger han.

– Det är inte så att man vill påverka valutgången i en viss riktning, utan man vill att folk ska bli osäkra och inte lita på institutionerna och politikerna. Försvagar man landets tilltro till de demokratiska institutionerna är det mycket lättare att destabilisera dem.

Här har vi någon som listat ut vad KD–väljare skulle bli riktigt arga för.

Löfven redo kompromissa för en ny regering

Politik Socialdemokraternas Stefan Löfven är redo att försöka bilda en ny regering. Han öppnar upp för kompromisser med borgerliga partier.

Hans ovilja att viga homopar har resulterat i hård debatt

Göteborg. Den nya kyrkoherden i Mölndals pastorat, Carl Sjögren, debatteras just nu på sociala medier. Orsaken är en intervju i Mölndals-Posten, där han uppger...

Varför tiger medierna om Elidas Israelresa?

Ledare Journalistik om Israel Medieuppbådet var stort när Elida anlände till Israel i förra veckan. Från israeliska medier vill säga. Stora tv-kanaler och tidningar var på plats...

Viger inte homopar – har stort stöd i Stockholmsförsamling

Vigsel. Ytterligare en nytillträdd kyrkoherde har kritiserats för att han inte vill viga homosexuella par, Petter Sundelius i Stockholmsförsamlingen S:t...