Jag vill jubla och vara glad över din nåd, ty du ser till mitt lidande, du tar vård om min själ i nöden.
Psaltaren 31:8

Världen idag

Expert från USA besökte Open Doors i Stockholm

När listan över förföljelse mot världens kristna presenterades på onsdagen, fick Sverige besök av en verklig expert i ämnet, Know Thames från USA:s utrikesdepartement. 75 procent av världens befolkning får sin åsiktsfrihet begränsad, framhöll han i ett panelsamtal arrangerat av Open Doors.

Nyheter · Publicerad 20:50, 11 jan 2018

Världen idag publicerade på onsdagen listan över de 50 länder i världen där kristna förföljs som mest, World Watch List. Den offentliggjordes samtidigt över hela jorden och Knox Thames valde att just denna dag besöka Stockholm. Här deltog han i ett panelsamtal arrangerat av Open Doors som står bakom World Watch List.

– Friheten att själv avgöra vilken livsåskådning en person själv vill ha är i större eller mindre utsträckning begränsad för tre fjärdedelar av världens invånare. I detta ingår friheten att fritt byta eller avsäga sig en viss livs­åskådning, sa Knox Thames, som arbetar för USA:s regering och är speciell rådgivare för religiösa minoriteter i stora delar av Asien.

Vid panelsamtalet, som hölls på onsdagens morgon, lanserades listan över förföljelsen. Där framgick bland annat att över 3 000 personer fick ge sin liv för tron på Jesus förra året och att 215 miljoner kristna lever i situationer av stark förföljelse.

Knox Thames beklagade denna sorgliga utveckling, men sade sig också se vissa ljusningar på sina håll. Som exempel tog han situationen Marocko, Egypten, Tunisien, Quatar och Förenade arabemiraten. Thames framhöll vikten av att stå enade kring den fundamentala rätten till religionsfrihet.

– I år högtidlighåller vi minnet av Dr Martin Luther King, 50 år efter att han blev mördad i Memphis. Ett annat föredöme är er landsman Raoul Wallenberg som räddade många liv, med sitt eget liv som insats.

Därefter följde ett panelsamtal med Jacob Rudenstrand, bitr generalsekreterare vid Svenska evangeliska alliansen som moderator. I panelen ingick förutom Knox Thames även Lars Adaktusson, EU-parlamentariker (KD) och Katherine Cash, rådgivare i frågor om religionsfrihet vid Svenska missionsrådet.

Slöjprotest ledde till 20-årigt fängelsestraff

Iran. Shaparak Shajarizadeh började protestera mot den islamiska klädkoden i Iran för drygt ett år sedan. För det har hon nu dömts till 20 års fängelse,...

Vi behöver frimodigt be om fler helanden

Ledare En självklar del av Guds rike En central del i Jesu kortvariga verksamhet för 2000 år sedan var att bota de sjuka. Ständigt berättas det i evangelierna om hur han botade de sjuka,...