Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

Expansion och mission vid påskfestival i Vetlanda

Invigning av ny möteslokal, gudstjänster och konsert med rockbandet Narnia. Det var några av inslagen vid årets påskfestival i Hope Church i Vetlanda. Där avslöjades planer på en ny missionsbibelskola och på att plantera en ny församling i Växjö.

Nyheter · Publicerad 13:00, 19 apr 2017

Helgens festival började på torsdagen med invigning av kyrkans nya gudstjänstlokal. Den är byggd på en parkering och är en utbyggnad av den befintliga kyrkan. I den gamla möteslokalen är det nu cafeteria. Den nya möteslokalen har ungefär 150 platser, vilka alla fylldes vid festivalens kvällsmöten. Där talade gästpredikanter som Richard Svensson, Per-Johan Stenstrand och paret Hargestam.  Och på långfredagen var det ännu en invigning – av det nya ”Narnia-land” för barnen som byggts i kyrkans källarvåning.

– Vi tror på den kommande generationen, förklarar Patrik Olofsson. Vårat kids-team har jobbat så hårt med att få landet klart, berättar han.

I Narnia-landet får man först gå igenom en garderob med kläder, för att sedan komma ut i en liten skog. På väggen syns en stor bild på ett lejon. På plats vid invigningen fanns även lejonet Aslan som innan och mellan gudstjänsterna delade ut godis och kramar till alla besökare.

Lite senare på fredagskvällen var det dags för ett annat Narnia, nämligen rockbandet Narnia som startade sin nya världsturné i Vetlanda. På lördagskvällen var det sedan house-musik och praise-party. Här var det DJ Billie Frank som fick publiken att dansa och hoppa till modern musik och lovsång.

– Riktigt härligt att få släppa loss och se folk i alla åldrar vara med och dansa och prisa Gud, säger Patrik Olofsson.

Temat för årets påskfestival har varit ”För alla folk”.

– Vi tror på en kyrka som har missions-dna. Vi vill sprida Guds ord både här och där, säger Patrik Olofsson.

Ett uttryck för detta är Vetlanda-församlingens planer på att starta ny församling i den större grannstaden Växjö. Redan nu efter påsk börjar Hope med hemgrupper i Växjö. Till hösten planeras sedan flera så kallade dna-kvällar i Växjö där man tänker berätta mer om vilken typ av församling man vill bygga.
Planen är att Hope Church ska vara en kyrka på två platser, förklarar Patrik Olofsson. Han och hustrun Kicki kommer på detta sätt att vara pastorer på två ”campus”, i Vetlanda och i Växjö.

Nyheterna duggade tätt under helgen påskfestival. Där talades det även om den nya missionsskola som ska starta i höst. Det är en 15-veckors lång skola som ger bibelundervisning och träning på plats i Vetlanda innan eleverna sänds ut till ett helt onått område.

– Detta är vårt sätt att ta ansvar för att sprida det glada budskapet om Jesus i andra delar av världen.

Vi tror på en kyrka som har missions-DNA. Vi vill sprida Guds ord både här och där.

Stor ja-seger för ändrad abortlag i Irland

Irland. Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. "En sorglig...

De äldre ville skydda fostret

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. En omfattande generationsförändring i värderingar, attityder, synen på katolska kyrkan samt kristen gudstillit och människosyn. Det är viktiga...

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...