Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Polisens avspärrningar efter att tjuvar stal kungliga kronor från 1600-talet från Strängnäs domkyrka. Foto: Pontus Stenberg / TT

En anhållen för stöld av kungakronor

En person har anhållits misstänkt för stöld av regalier i Strängnäs domkyrka i juli i år, meddelar Åklagarmyndigheten. Den misstänkta personen greps och anhölls på onsdagseftermiddagen.

Nyheter · Publicerad 09:22, 13 sep 2018

Karl IX:s och drottning Kristina den äldres begravningsregalier har däremot inte återfunnits. Åklagarmyndigheten säger att sökandet pågår.

– Det är det arbetet som kommer att ske nu i och med att man har en person gripen och anhållen, säger Robin Simonsson vid Åklagarmyndighetens presstjänst.

Nu ska förhör hållas, säger Simonsson.

– Man vet ju att det var minst två personer som deltog i den här stölden så förhoppningsvis kan förhören ge vidare ledtrådar om var de här stulna föremålen finns. Det är främst det som polisen inriktar sig på nu.

Karl IX:s begravningsregalier, bestående av hans krona, ett riksäpple samt den mindre drottningkronan från hans hustru drottning Kristina (den äldre), stals ur en larmad och låst säkerhetsmonter i kyrkan den 31 juli. Riksregalierna är internationellt efterlysta.