För Herren Gud gör ingenting utan att uppenbara sin hemlighet för sina tjänare profeterna.
Amos 3:7

Världen idag

Minst nio människor dödades i söndagens bombdåd mot kyrkor i kuststaden Surabaya i Indonesien. Fyra personer ska ha dött i S:ta Maria katolska kyrka. Foto: Trisnadi / AP Photo / TT

Elva döda i bombdåd mot kyrkor på Java

Minst elva personer har dödats i en serie bombdåd riktade mot kyrkor i kuststaden Surabaya på östra Java i Indonesien, enligt polisen. Extremistgruppen IS säger sig ligga bakom attackerna, som är de dödligaste i landet på många år.

Nyheter · Publicerad 13:06, 13 maj 2018

Dramatiska tv-bilder skvallrar om de fruktansvärda scener som utspelade sig i Indonesiens näst största stad Surabaya på söndagsmorgonen. Tjock svart rök stiger upp från en av de tre kyrkor som attackerades i en serie bombdåd.

Andra bilder visar en person på motorcykel som kör in på ett kyrkoområde sekunderna innan en sprängladdning detonerar. Vid en av attentatsplatserna syns en död människa ligga bland bråten ute på gatan.

– Jag var så rädd. Många skrek, säger det 23-åriga ögonvittnet Roman.

Attackerna har krävt minst elva människoliv och över 40 personer har skadats, enligt polisen. President Joko Widodo kallar dådet barbariskt och beordrar myndigheterna att spåra de skyldiga. I ett uttalande skriver han tillsammans med en polischef att två barn ska ha använts för att utföra självmordsattackerna.

Islamiska staten (IS) tar på sig dådet i sin propagandakanal Amaq. Det finns dock inga bevis för att den terrorstämplade sunniextremistgruppens utsaga stämmer.

Indonesien har världens största muslimska befolkning. De senaste åren har extremister utfört ett ökande antal attacker mot kristna och andra religiösa minoriteter i landet. Bland annat har kyrkor tidigare utsatts för liknande hatbrott.

"Vi kommer inte att backa i kampen mot terrorismen" skriver Indonesiens utrikesminister Retno Masudi på Twitter efter dåden i Surabaya.

Nyligen dödades fem soldater ur landets säkerhetsstyrkor under en ett och ett halvt dygn lång gisslansituation vid ett högsäkerhetsfängelse i Jakarta. Gärningsmännen var fängslade militanta islamister, enligt myndigheterna. IS tog på sig dådet, men polisen avvisade att terrorrörelsen skulle vara inblandad.

Nioåring fick dödshjälp i Belgien

Eutanasi. Allt fler fall Nyligen kom en rapport från Belgien, ett av få länder i Europa som tillåter aktiv dödshjälp, som visar att efterfrågan på eutanasi ökar kraftigt. Den...

Fejkbild spreds efter israelisk offensiv

Propaganda. En bild på en fyraårig palestinsk flicka, Bayan Abu Khamash, som ska ha dödats i ett israeliskt flyganfall mot Gaza i veckan, fick stor spridning på...