Löna inte ont med ont, sträva efter det som är gott inför alla människor.
Romarbrevet 12:17

Världen idag

Utifrån egna minnen och nutida antisemitism inspirerade Livia Fränkel gymnasielever till större mod och civilkurage. Foto: Kungsgymnasiet

Elever tränades i civilkurage

Att ta ställning mot antisemitism och andra destruktiva krafter. Det var temat när kristna Kungsgymnasiet i Jönköping höll temavecka om civilkurage. Allvaret i frågan blev särskilt tydligt när Livia Fränkel, överlevande från Förintelsen, på fredagen besökte skolan.

Nyheter · Publicerad 00:00, 6 feb 2012

I skolans fullsatta kapell lyssnade eleverna under tystnad på den ungerska judinnans berättelse om sin uppväxt i Transsylvanien. Redan från skolstarten fick hon möta antisemitismen, och hennes minnesbild från den 1 september 1939 var solklar.
– Det var en vacker sensommardag, jag var ute och hoppade hage. Jag skulle gå in och ta en smörgås och då satt mamma och grät framför radion, berättar Livia som förstod att kriget nu var igång.
Eftersom Ungern var allierat med Tyskland så infördes de tyska judelagarna.  Pappans affär började gå allt sämre och snart kom ryktena om att tyskarna dödade judar.
– Men vi trodde inte på det. De är ju tyskar, inga barbarer, sa vi till varandra.

När judiska ungdomar 1942 utestängdes från ungerska gymnasier, flyttade Livia och hennes syster hem­ifrån för att gå på ett judiskt gymnasium.
Livia minns jullovet 1943 och de rykten som började spridas om framryckande ryska trupper. Det väckte hopp om att befrielsen var nära.
– Vi var ett gäng tonåringar som skulle vaka in nyåret 1944, och vi var övertygade om att om ett år skulle vi alla vara fria och vi lovade att ses nästa nyår.  Men ett år senare vara det bara fyra av oss tolv som fortfarande var  i livet.

Tyskarna invaderade nu Ungern varpå judarna placerades i ghetton. Sex veckor senare skickades de per tåg norrut.
– Dag nummer två upptäckte jag till min fasa att vi kommit över gränsen till Polen, och då rann allt hopp bort, berättade Livia Fränkel.
När de kom fram till Auschwitz sorterades fångarna i män, kvinnor och barn. Livia ville krama om sin far men hittade honom inte i kaoset. Hon och systern skildes även från sin mamma. "Ta hand om varandra, flickor" var hennes sista ord.
De föstes in i baracker, fick sina huvuden rakade, tvingades klä av sig nakna och ta på sig fångkläder.
– Jag frågade några flickor: När kommer våra mammor? En annan flicka drog då med oss, pekade ut genom fönstret på röken från den stora skorstenen: "Där bränner de era föräldrar och syskon".

Livia flyttades snart vidare till koncentrationslägret BergenBelsen där hon följande år befriades av britterna. Genom Röda Korsets Vita bussar kom hon sedan till Sverige.
I mötet med eleverna lyfte Livia Fränkel fram en förebild i Raoul Wallenberg, den svenske diplomat som lyckades rädda tiotusentals judar undan Förintelsen.
– Han hade så mycket civilkurage att det kunde räcka till alla härinne, sa hon.
Eleverna fick ställa frågor och någon undrade om Livia brukar debattera med dem som förnekar att Förintelsen ägt rum. Hon förklarade att hon inte nedlåter sig till att debattera med sådana människor.
– Det är ni som ska föra den debatten, inte jag, framhöll hon.
– Varje människa har en god och en ond sida, det är upp till oss vilken sida vi väljer att följa, fortsatte hon och gav råd om hur man kan visa civilkurage och solidaritet med människor som är utsatta.
Fränkels föreläsning blev avslutningen på Kungsgymnasiets temavecka om civilkurage.
– Vi har lyft fram ett antal exempel, historiska och nutida. Både negativa där människor har valt att inte agera och positiva exempel där man har valt att agera, berättar gymnasielärare Per Ewert och nämner Martin Luther King och Mahatma Gandhi som två goda exempel.

Kungsgymnasiet tillhör Jönköpings kristna skolor och även högstadiet har deltagit i vissa samlingar.
Vid ett besök från RIA fick eleverna se värdet av att våga stå emot alkohol och droger.
– Vi vill inspirera eleverna att göra det rätta, att följa sitt samvete och våga göra det rätta i en orättfärdig värld, säger Per Ewert.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

Ryssland tiger om Wallenberg

Brott. Den ryska säkerhetstjänsten vill inte offentliggöra dokument som skulle kunna kasta ljus över Raoul Wallenbergs död. Det kan ske först 2022, är...

Inte så illa som vi tror…

Gästkrönika Torbjörn Freij När man stiger av och på tunnel­banan i London ropar en röst i högtalaren: ”Mind the gap!” Viktig, men det finns ändå allvarligare klyftor i världen...

Avböjer "skyddsring" vid synagogan

Antisemitism. Judisk förening oroad för säkerhet den 30 september Den judiska församlingen i Göteborg önskar att de som vill skydda stadens judar när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar den 30 september, inte...

Vill slå "skyddsmur" vid nazistmarsch

Antisemitism. Kom till Göteborg och markera mot Nordiska motståndsrörelsen (NMR) genom att stå med kippa utmed den nynazistiska organisationens marschrutt den 30...