Vår själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, på hans heliga namn förtröstar vi.
Ps 33:20–21

Världen idag

Eilat vid Röda havet har fått ett uppsving, bland annat genom lågprisflygningar från Europa. Snart öppnar en ny flygplats närmare staden. Foto: Ariel Schalit / AP / TT

Eilat får ny flygplats uppkallad efter astronaut

Turismen till badorten Eilat vid Röda havet har fått ett uppsving tack vare israeliska subventioner till de lågprisbolag som väljer att flyga dit. Den nya flygplats som öppnar nästa år väntas ge Eilat ytterligare en skjuts som resmål, samtidigt som den blir ett strategiskt alternativ till den internationella flygplatsen Ben Gurion.

Nyheter · Publicerad 17:00, 29 nov 2017

Flygplatsen har uppkallats efter astronauten Ilan Ramon och dennes son Assaf, som dog när hans stridplan störtade under en övning 2009.

IIan and Asaf Ramon International Airport är den första civila flygplats som byggs i Israel sedan statens grundande, och växer just nu upp i öknen, knappt två mil norr om Eilat.

Den kommer att ersätta två andra flygplatser – Eilat J. Hozmans flygplats i Eilats centrum och Ovdas flygplats, sex mil norr om Eilat.

Egentligen skulle Ramon Airport öppnat redan i år.

En anledning till att invigningen skjutits upp är, enligt tidningen Haaretz, att man beslutat att förstärka säkerheten kring den nya flygplatsen och förlänga landningsbanan, så att den ska kunna fungera som alternativ till den internationella flygplatsen Ben Gurion vid Tel Aviv.

Ben Gurion var nära att träffas av en raket från Gazaremsan sommaren 2014, vilket gjorde att flygtrafiken från USA och delar av Europa låg nere under flera dagar.

Nu byggs ett högt staket vid Ramon Airport, som inte ligger långt från gränsen till Jordanien.

Den nya flygplatsen kan också bli startskottet för två megaprojekt som diskuterats av israeliska regeringar i åratal, skriver Handelskammaren Sverige-Israel i sitt senaste nyhetsbrev.

Det ena går ut på att flytta Eilats hamn från den västra strandpromenaden och i stället låta den gå inåt land via en kanal längs gränsen mot Jordanien, vilket skulle frigöra stora ytor för utveckling av turiststråken.

Det andra projektet är ett höghastighetståg som skulle förbinda Israels centrala delar med Eilats centrum, Eilats hamn och den nya flygplatsen.

Före detta mormon: Bibeln öppnade mina ögon

Vittnesbörd. Efter 40 år som mormon började Christina Hanke läsa Bibeln med nya ögon. ”Wow, har det här stått här hela tiden?” tänkte hon. I dag är hon kristen...

Mormonkyrkan: Vi förbjuder inte tvivel

Mormonism. Den bild som framkommit om Mormonkyrkan de senaste dagarna stämmer inte. Det menar Ingrid Nilsson, informationschef för församlingen i Sverige. – Vi...

Skamligt när kristna tar strid mot livet.

Gästkrönika Bitte Assarmo Kristenheten i Sverige befinner sig på många sätt i en kris. Det märks inte minst på sistone, när flera kristna namn från Svenska kyrkan och andra...

Hård intern kritik mot Socialdemokraternas skolutspel

Konfessionella skolor. En rad starka reaktioner har följt på Socialdemokraternas valutspel förra veckan om att sätta stopp för konfessionella friskolor. Populistiskt och...