Folk /…/ sade: "Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala."
Markus 7:37b

Världen idag

Ebba i topp på (nästan) alla listor

När Kristdemokraterna formerar sig inför valet står partiledaren Ebba Busch Thors namn i topp på riksdagslistorna i 21 av 26 distrikt. Lars Adaktusson har satts som förstanamn i tre distrikt, medan endast två toppar med endast lokala företrädare.

Nyheter · Publicerad 08:40, 9 feb 2018

I Halland står riksdagsledamot Larry Söder högst på listan, följd av och Ella Kardemark. Och i Västernorrland den tidigare riksdagsledamoten Liza-Maria Norlin, följd av Roland Nordin.

Många tidigare "krysskometer", eller personer som dragit många väljare i tidigare val, står direkt under Ebba Busch Thor i sina distrikt. Så exempelvis Roland Utbult, i Västra Götalands västra valkrets, och Tuve Skånberg i en av valkretsarna i Skåne. Den senare hade först placerats längre ner av nomineringskommittén, vilket Världen idag skrev om i förra veckan.

Även Europaparlamentarikern Lars Adaktusson väntas dra många kryss. Han återfinns bland de fem första namnen på omkring 15 riksdagslistor, och står som förstanamn i Västmanland, Norrbotten och Dalarna.

Om partiet når över spärren på 4 procent av rösterna till riksdagsvalet kan partiledaren Ebba Busch Thor räkna med en plats i den lagstiftande församlingen. Då representerar hon det partidistrikt där hon fått flest personkryss.

– Ebba är en person som tar plats, är klok och inte viker ner sig. Det tror jag attraherar väldigt många, säger Martina Kyngäs, som står direkt under partiledaren på riksdagslistan i Gävleborgs län.

– Att jag sedan får komplettera listan för vårt lokala sammanhang är glädjande. I toppen är vi alltså två kvinnor mitt i både karriär och familjeliv.

Inte osannolikt får Ebba Busch Thor sitt mandat genom folkrika Stockholms stad eller Stockholms län. En annan möjlighet är att hon kommer in i hemstaden Uppsala, där riksdagsledamoten Mikael Oscarsson står på andra plats.

Han har innehaft Kristdemokraternas enda riksdagsmandat från Uppsala sedan 2002, och förbereder som bäst sin personvalskampanj inför hösten.

I en valfilm som Världen idag tagit del av fokuserar Mikael Oscarsson på Kristdemokraternas förslag om att alla som är över 85 år ska ha rätt att själva avgöra när de vill flytta till ett anpassat boende.

Han nämner också partiets förslag om en barnomsorgspeng, vilken skulle ge den förälder som tar hand om det egna barnet hemma 6 000 kronor per barn och månad.

Just familjepolitiken är det som Martina Kyngäs tror kan ge partiet ett uppsving inför valet.

– Det är ett av våra mest attraktiva politikområden, och jag tror vi måste lyfta fram det ännu mer, säger hon.

– Jag tror att vi har Sveriges familjer med oss när vi vill skapa så mycket frihet kring familjen som möjligt, och när vi säger att föräldraförsäkringen inte är rätt verktyg för att lösa jämställdhetsproblemen.

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

USA. En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler...

Måla inte upp politiska motståndare som fiender

Ledare Samtalsklimat Den senaste presidentvalskampanjen i USA präglades av en förfärande polarisering, med förakt för motståndarsidan. Ingen drev den utvecklingen hårdare...

Valet börjar i dag – för utlandssvenskarna

Val. Svenska medborgare utomlands får börja förtidsrösta redan i dag. Över en halv miljon svenskar bor utomlands och av dessa får cirka 165 000 rösta – motsvarande 2,2 procent av samtliga som är röstberättigade i valet i Sverige.

Kristersson toppar förtroendemätning

Politik. Förtroendet för Ebba Busch Thor ökar mest Ulf Kristersson (M) fortsätter ha ett stabilt förtroende bland väljarna enligt Novus senaste mätning. Den som gått starkast framåt senaste månaderna...