Nyheter

”Det är inte en kristen milis”

Striderna mellan väpnade grupper i Centralafrikanska republiken framställs i medierna som ett krig mellan muslimsk och kristen milis, en felaktig beskrivning enligt kyrkorna i landet.

Situationen i Central­afrikanska republiken blir allt värre. Fattigdom och konflikter drabbar civila hårt. Nyligen gick flera kyrkoledare ut gemensamt och fördömde våldet och menade att internationella medier måste sluta beskriva konflikten som en kamp mellan en muslimsk och en kristen milis.

I början av februari möttes ledare för evangelikala och katolska grupper i Centralafrikanska republiken och upprepade sitt ställningstagande mot våld och övergrepp.
Det handlar om en våldsam konflikt mellan grupperna Séléka och anti-Balaka som startat en cykel av attacker och död där civilbefolkningen fallit offer .
"Vi fördömer detta våld, oavsett ursprung" skrev kyrkoledare i en deklaration och beklagade hur konflikten beskrivs i omvärlden.
"Vi accepterar inte märkning av anti-Balaka som ´kristen´ milis. Anti-Balaka är ett uttryck för förbittring med de pågående grymheter från en del av befolkningen – främst unga män – som bevittnade flera övergrepp av Séléka-rebeller. Men, vi upprepar att alla anti-Balaka inte är kristna och att alla kristna inte är anti-Balaka."

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS