Folk /…/ sade: "Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala."
Markus 7:37b

Världen idag

Estelle Nordberg, Debora Ingman och Rebecka Nordberg arrangerar en välgörenhetsföreställning i Örnsköldsvik. Foto: Privat

De vill skänka hopp till utsatta barn

Det saknades kulturutbud i Örnsköldsvik. Det tyckte tre tjejer som i vintras drog igång olika kreativa projekt i kyrkan. Den 5 juni kommer resultatet visas på en välgörenhetsföreställning. Intäkterna från föreställningen går till ett nystartat barnhem i Indien.

Nyheter · Publicerad 15:09, 29 maj 2016

– Egentligen började det hela med att jag flyttade tillbaka till Örnsköldsvik, berättar Estelle Nordberg, som är en av tjejerna som arrangerar föreställningen.

Hon hade hållit på mycket med kultur, men när hon nu kom till Örnsköldsvik så tyckte hon att det blev påtagligt att det i princip inte fanns någon kultur i staden. Tillsammans med vännerna Debora Ingman och Rebecka Nordberg startade hon därför upp en dansgrupp och en konstgrupp i Svedjeholmskyrkan.

Sedan i januari har grupperna träffats varje vecka för att dansa och måla tavlor. Det har främst varit ungdomar från den kristna friskolan Broskolan som har deltagit, men Estelle berättar att det även har varit med några asylsökande personer.

– De började gå till vår kyrka, och sedan har vi hämtat dem till varje träff. De har tyckt att det har varit jättekul att vara del av en grupp. Vi har haft väldigt bra sammanhållning.

De asylsökande har dock valt att inte vara med på själva uppvisningen.

Under välgörenhetsgalan, som äger rum den 5 juni i ”Parken” i Örnsköldsvik, kommer det förutom dansuppvisning att vara intervjuer med människor som har hjälpt till med barnhemmet ”Bridge of hope” i Indien, filmvisning, modevisning, konstutställning, sång och musik och fika. Tavlorna som den kreativa gruppen har målat kommer att auktioneras ut, och Broskolans musikalgrupp kommer visa upp en akt ur en musikal som de har satt upp.

Inträdet under kvällen är fritt, men alla pengar som samlas in kommer gå till barnhemmet ”Bridge of hope”. Det är ett barnhem som Svedjeholmskyrkan, tillsammans med en lokal församling i Indien, startade för ungefär ett år sedan. Verksamheten på barnhemmet är redan igång, men man håller på att bygga ut byggnaden, och man har även planer på att bygga en skola.

– Målet med kvällen är framför allt att få in faddrar, säger Estelle Nordberg och fortsätter:

– Men vi tror även att vi kommer få in pengar till själva bygget.

Hon berättar att de två andra tjejerna som är med och arrangerar galan har varit volontärer på barnhemmet, så de vet precis vad pengarna kan göra för konkret skillnad.

– Barnhemmet ligger längst, längst ut på landsbygden. Allt har gjorts från grunden. Vi har dragit vatten och vi har köpt in getter som vi har delat ut till folket i byn.

Estelle har själv varit volontär i Thailand, och brinner för att göra livet bättre för andra.

Vad har ni mer för förhoppningar med kvällen?

– Att folk ska få upp ett intresse. Man behöver inte åka till Indien för att göra en skillnad. Tycker man om att dansa, då kan man bidra med det.

Barnhemmet ligger längst, längst ut på landsbygden. Allt har gjorts från grunden. Vi har dragit vatten och vi har köpt in getter som vi har delat ut till folket i byn.

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

USA. En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler...

Måla inte upp politiska motståndare som fiender

Ledare Samtalsklimat Den senaste presidentvalskampanjen i USA präglades av en förfärande polarisering, med förakt för motståndarsidan. Ingen drev den utvecklingen hårdare...

Valet börjar i dag – för utlandssvenskarna

Val. Svenska medborgare utomlands får börja förtidsrösta redan i dag. Över en halv miljon svenskar bor utomlands och av dessa får cirka 165 000 rösta – motsvarande 2,2 procent av samtliga som är röstberättigade i valet i Sverige.

Kristersson toppar förtroendemätning

Politik. Förtroendet för Ebba Busch Thor ökar mest Ulf Kristersson (M) fortsätter ha ett stabilt förtroende bland väljarna enligt Novus senaste mätning. Den som gått starkast framåt senaste månaderna...