Nyheter

DDR och den svenska skolan: Förre ordföranden hyllar Stellan Arvidsson

Ska använda stycken ur hans bok till sin begravningDet var inte bara Stasi i DDR som hyllade Stellan Arvidsssons vision om att använda svenska läroböcker och skolundervisning i ateistisk skolning.
Även för Humanisternas tidigare ordförande Carl-Johan Kleberg är Stellan Arvidsson en hjälte.

Carl-Johan Kleberg, föreningens Humanisternas ordförande fram till 2004, beskriver i medlemstidningen Humanisten Stellan Arvidsson som en centralgestalt för att "avskaffa en föråldrad, klasspräglad skola och ersätta den med vad som blivit dagens grundskola."
I samtal med Världen idag avslöjar han att han ska använda stycken ur Stellan Arvidsson sista bok till sin egen begravning.
– Stellan Arvidson var en stor humanist, men en märklig man. Han blev en stor reformator av det svenska skolsystemet. Jag tycker mycket av det han sade är väldigt bra, jag ska använda stycken ur hans bok: "Under stjärnhimmelen, tankar från en åldrig stenbänk" till min begravning.
– Jag börjar bli gammal själv och han summerar det så väldigt bra, säger han och läser högt: "Livet har ingen evighetsmening. En gång skall jorden ha försvunnit med allt vad däruppå fanns, och ingen skall ha en aning om det liv som där levdes. Meningen med mänsklighetens liv är ur denna synvinkel obefintligt".
– Jag tycker detta är så väldigt bra, sammanfattar Carl-Johan Kleberg, som var initiativtagare till "Den svenska högtidsboken", som Humanisterna använder vid borgerliga begravningar, eller humanistiska begravningar som han vill kalla det.

– Jag har varit på en hel del kristna begravningar men för mig är religiösa tal om återuppståndelse och sådant oviktigt. Det här betyder något för mig, och jag tycker alltid att ord ska betyda någonting, oavsett sammanhang.
Även om Carl-Johan Kleberg beundrar Stellan Arvidssons ateistiska livshållning och hans reformation av det svenska skolväsendet, är han kritisk till stödet till DDR.
– Att han var en vän till DDR, för det förlåter jag honom inte.

>> Fakta: DDR och det svenska skolsystemet - I oktober 1956 dödades minst 20 000 personer i Ungern när Moskva krossade revolten mot den Moskva-trogna regimen. DDR-universitetet i Greifswald fick samtidigt uppdraget att utbilda specialister med Norden som "insatsområde". Regeringschef Otto Grotewohl uppmanade dem som studerade nordiska språk att väcka förståelse för DDR och att hjälpa till att sprida socialismen.
- Stellan Arvidsson återupptog i samma veva sina kontakter med universitetet, som han fick lämna i samband med nazisternas maktövertagande på 1930-talet. Samtidigt som Ungern invaderades bildades den svenska vänskapsföreningen Förbundet Sverige-DDR efter sovjetisk förebild. Föreningen finansierades av DDR. Stellan Arvidsson, och hans livskamrat Britta Stenholm, engagerade sig i vänskapsföreningen från 1960-talet. Med pengar från DDR ordnades kulturprogram, seminarier och DDR-dagar. Stellan Arvidsson skrev flera hyllningsböcker om DDR. Både han och Britta Stenholm skrev regelbundet i medlemsbladet Sverige-DDR och tog emot prominenta gäster från DDR. Stellan Arvidssom samarbetade med de östtyska universiteten, medan Britta Stenholm hade kontakt med utbildningsministeriet.
- Kontakten med DDR började med hemliga träffar i Stellan Arvidssons privatvåning i Stockholm, där skolpolitiker från de båda länderna träffades – från 1950-talet fram till DDR:s kollaps 1990. Stellan Arvidsson och Britta Stenholms bok "Enhetsskolan växer fram" inspirerade Werner Kienitz, östtysk pedagogikprofessor, som insåg att ledande svenska skolpolitiker hade en mycket hög uppfattning om DDR:s "progressiva" skolsystem.

- Snart utvecklade länderna ett intensivt utbyte kring läromedel, pedagogisk forskning och kontakt mellan skolpolitiker. På 1980-talet fanns det statliga avtal på utbildningsområdet och ministerbesöken avlöste varandra.

Källa: "Inte bara Stasi", Birgitta Almgren.
Robin Olsson
robin.olsson@varldenidag.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS