Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Därför stöder flera kristna ledare Trump

Ingen amerikansk president har prioriterat relationerna till evangeliska kristna ledare lika starkt som Donald Trump. Kritikerna menar att kontakten kostar mer än vad den smakar.

Nyheter · Publicerad 10:42, 10 okt 2017

När presidenten senast tillkännagav en nationell bönedag i samband med orkanen Harvey i början av september, samlade Trump en krets av kristna ledare som bad för honom i Ovala rummet.

– Fader, vi tackar dig för att vi har en president som tror på kraften i bön, bad baptistpastor Robert Jeffress med sin hand på Trumps axel.

– Det här landet har varit bittert splittrat i årtionde efter årtionde, och nu har du gett oss en gåva, president Donald Trump, framhöll Jeffress.

Här är några av de politiska frågor som troende kristna supportrar kan hänvisa till:

Abort: Presidenten har stoppat finansieringen till internationella organisationer som informerar om eller tillhandahåller abort.

Transsexualitet: Trump har satt stopp för transpersoner att göra militärtjänst. Enskilda konservativa kristna organisationer har engagerat sig för ett sådant förbud.

Internationell religionsfrihet: Evangeliska ledare har pressat på för att få en ny internationell ambassadör för religionsfrihet. Då Kansasguvernören Sam Brownback blev utsedd till det uppdraget såg de det som en seger.

Nationell religionsfrihet: Trump-administrationen har tagit parti för den kristne bagaren Jack Philips i Colorado som avböjde att baka en kaka till ett homobröllop. Frågan kommer att tas upp i Högsta Domstolen under hösten. Flera liknande ärenden, bland annat för blomsterhandlare och fotografer, har varit uppe i rätten. Det har lett till att värnandet om religions- och samvetsfriheten blivit en ännu mer central kampfråga för evangeliska kristna i USA de sista åren.

Domare: Evangeliska kristna uppskattade att Neil Gorsuch i januari blev nominerad till den lediga platsen i Högsta Domstolen, en plats han fick trots motstånd från det demokratiska partiet. Kristna ledare har också hyllat Trump-administrationen för att den utnämnt konservativa domare i lägre domstolar.

Israel: I juni uttryckte flera kristna ledare att de var besvikna över att Trump inte valt att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem. De hoppas fortfarande att det ska ske, något vicepresidenten Mike Pence närde hopp om i ett tal till Christians United for Israel i juli.

”Johnson Amendment”: På grund av denna lag har ideella organisationer, inklusive kyrkliga ledare, kunnat förlora skattebefrielser om de engagerat sig för politiska kandidater. En del kristna organisationer har menat att lagen strider mot den grundlagsskyddade religionsfriheten. Trump har därför lovat att "totalt ödelägga" lagen och i maj gav han en order som innebär att Johnson amendment ska upphävas. Kritikerna menar dock att detta i praktiken inte ändrat på någonting. Andra påpekar att Johnson Amendment inte använts i någon större utsträckning och att det i vilket fall som helst är få kyrkoengagerade som vill bli rekommenderade politiska kandidater från predikstolen.

Författaren och trosfrihetsaktivisten Johnnie Moore har fungerat som en slags inofficiell talesperson för den löst organiserade grupp kristna ledare som Trump-administrationen håller kontakt med.

– Vi har gett input som fått konsekvenser för politiska vägval och personval, särskilt när det gäller religionsfrihet, domare, livsrätt och utrikespolitik, säger Moore. Samtidigt understryker Moore att de inte är ansvariga för resultatet, men att deras uppgift är att försöka påverka.

Observatörer har påpekat att de flesta av de kristna ledare som ingår i den krets som träffar Trump är mer kända för andligt än politiskt engagemang. Det finns också delade meningar om vem och vad de representerar. Flera av dem har haft centrala positioner, inte minst hos sydstatsbaptisterna, medan andra är mer perifera.

Den värdekonservativa katolska New York Times-kommentatorn Ross Douthat menar att fenomenet Trump har ”lyft fram karikatyrer” av kristna ledare till framstående positioner och gett dem inflytande. Douthat tycker att tendensen är att de inte representerar ”dynamisk ortodoxi, utan framgångsteologi och kristen nationalism”.

En del menar att Trump vet att han kan utnyttja de här ledarna.

– Han behöver dem som en del av sin bas. Jag kan fortfarande inte tro att han på ett djupt andligt eller moraliskt plan tror på det som dessa evangeliska pastorer tror på. Jag tror det rör sig om nyttotänkande: Låt oss knyta det här folket tätt till oss, säger historieprofessor John Fea vid Messiah College i Pennsylvania till Religion News Service.

Fea menar att det på sätt och vis är sant att inga evangeliska pastorer tidigare har fått närmelsevis lika stor tillgång till en president, men är skeptisk till hur mycket de får uträttat.

En annan kritiker är Peter Wehner. Han har arbetat för de tre sista republikanska presidentadministrationerna och är nu anställd vid den judisk-kristna tankesmedjan Ethics and Public Policy Center. Wehner menar att Trump använder de evangeliska ledarna som ett sätt att skydda sig mot kritik.

– Evangeliska kristna med moralisk vishet och andlig urskillning borde dra sig undan en man som använder dem på ett sätt som misskrediterar det offentliga kristna vittnesbördet, säger han till Christianity Today.

Representanter för andra religioner och kyrkosamfund med en annan profil upplever sig utfrysta jämfört med hur det var under den tidigare presidenten Barack Obama, enligt Religion News Service. Under Obamas tid som president var det däremot många konservativa kristna som upplevde sig förbisedda och föraktade.
 

Jag kan fortfarande inte tro att han på ett djupt andligt eller moraliskt plan tror på det som dessa evangeliska pastor tror på. Jag tror det rör sig om nyttotänkande.

Över 9 000 ensamkommande kan prövas på nytt

Migration. Den så kallade gymnasielagen får tillämpas, konstaterar Migrationsöverdomstolen. Tusentals ensamkommande kan nu få en ny möjlighet att stanna i...

Den nya gnosticismen

Ledare Letar sig in även i genusvetenskapen En av mänsklighetens mest seglivade irrläror är den som går under beteckningen gnosticism. Begreppet kommer från det grekiska ordet för kunskap,...

Busch Thor utesluter inte att regera med SD-stöd

Politik. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor utesluter inte att regera med hjälp av SD-stöd. Det sade hon efter tisdagens statsministeromröstning...

Nu når Vision Sverige en miljon hushåll

TV Den kristna tv-kanalen Vision Sverige finns som fri kanal i Viasats och numera också Canal digitals utbud. Det innebär att det är möjligt för ungefär...