Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Annie Lööf (C) t.h. tror på en alliansregering. Foto: Henrik Montgomery / TT

Centern vill Alliansregering i alla lägen

Centerledaren Annie Lööf tror på ett komplicerat läge efter valet. Hon vill bilda en alliansregering, även om Alliansen blir mindre än de rödgröna.

Nyheter · Publicerad 00:10, 4 jul 2018

På valnatten den 9 september lär inget av de traditionella blocken få klar majoritet. Annie Lööf säger i en TT-intervju att hon vill bilda en alliansregering även om de rödgröna är större. Hon räknar med att Alliansen blir större än "ett sargat socialdemokratiskt parti".

Precis som tidigare håller hon fast vid att Alliansen ska hålla ihop och hon säger nej till samarbete och förhandlingar med SD.

Men en alliansregering kommer att behöva söka stöd av fler partier för att få igenom sin politik.

– Antingen tar man stödet från SD eller över blockgränsen. Då säger Centerpartiet att man måste söka det över blockgränsen, säger Lööf.

Hon uppmanar Löfven att stödja en alliansregering i ett sådant läge.

– Löfven säger att han är en samarbetsman. Men bara man skrapar lite på hans yta så inser man att det bara gäller om han själv får vara statsminister, när han själv får behålla makten. Men om han verkligen tror på blocköverskridande samarbeten och samförstånd då måste ju Stefan Löfven även tycka om det när en alliansregering sitter vid makten, säger Lööf.

Hon svarar inte på om hon är beredd att släppa fram en regering som endast består av M och KD, med någon form av stöd från SD. Hon hänvisar i stället till att Alliansens statsministerkandidat, Moderatledaren Ulf Kristersson, har sagt att han vill hålla ihop Alliansen efter valet och inte bilda en regering på egen hand.

– Jag litar på att han håller vad han lovar, säger Lööf.

Över 9 000 ensamkommande kan prövas på nytt

Migration. Den så kallade gymnasielagen får tillämpas, konstaterar Migrationsöverdomstolen. Tusentals ensamkommande kan nu få en ny möjlighet att stanna i...

Sök samförstånd kring långsiktiga lösningar

Ledare Sverige behöver hopp och tillförsikt – inte splittring När detta skrivs har Sveriges riksdag just röstat bort statsministern. Landet står utan regering. Eller riktigare; Stefan Löfven leder nu en...

Busch Thor utesluter inte att regera med SD-stöd

Politik. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor utesluter inte att regera med hjälp av SD-stöd. Det sade hon efter tisdagens statsministeromröstning...

Nu når Vision Sverige en miljon hushåll

TV Den kristna tv-kanalen Vision Sverige finns som fri kanal i Viasats och numera också Canal digitals utbud. Det innebär att det är möjligt för ungefär...