Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Centern ångrar formulering om ”värdekonservativa”

Det var fel av Centerpartiets företrädare att bunta samman "nazister, islamister och värdekonservativa" som hot mot hbtq-personer. Det menar både Centerpariet centralt och partiledaren Annie Lööfs pressekretare, sedan en debattartikel spridit formuleringen brett.

Nyheter · Publicerad 12:18, 23 aug 2018

Som Världen idag skrev i måndags backade riksdagsledamoten Johanna Jönsson från ett uttalande om att hon aldrig skulle låta "islamister, nazister eller värdekonservativa hota eller skrämma människor till tystnad och tillbaka in i skam”.

En liknande formulering användes dock i en debattartikel som publicerats i flera tidningar, med olika centerpartistiska lokalföreträdare som undertecknare:

"Fortfarande finns det nazister, islamister och värdekonservativa som vill mota och hota människor in i tystnad och skam på grund av deras sexuella läggning eller hur de själva identifierar sig och/eller utrycker sig".

Uppmärksamheten fick Center­partiet att ta avstånd på Twitter, och att förklara att "varken Centerpartiet eller Annie Lööf likställer värdekonservatism med nazism och islamism".

"De som skrivit artikeln borde ha uttryckt sig annorlunda. Det råder det inget tvivel om," skriver partiet, och får medhåll från Annie Lööfs pressekretare Hannes Hervieu:

"Även denna formulering är givetvis mycket olycklig och ingen vi står bakom. Har haft kontakt med artikelförfattarna nu på morgonen och det var inte deras syfte att det skulle uppfattas på det sättet. Återigen, olycklig formulering", skriver han.

En av författarna till debattartikeln är Claes Nyberg, ordförande i Centerpartiets hbt-nätverk.

"Självklart menar vi inte att likställa värdekonservativa med islamister eller nazister. Ångrar formuleringen och ber om ursäkt för den," skriver han på Facebook, i en ordväxling med Dagens ledarskribent Frida Park.

Han förklarar att artikeln skrevs som lokalt utkast i Södertälje, där den publicerades först.

"Sedan kom bara en enkel fråga från partister i Gävle om de fick låna texten. Har själv pratat med dem, och vi inser alla att det där blev inte bra", skriver han, och säger att han ville markera mot dem, "oavsett organisation eller egen ideologi, som vill ta ifrån oss hbtq-personers vunna fri- och rättigheter".

Nej, varken Centerpartiet eller Annie Lööf likställer värdekonservatism med nazism och islamism. De som skrivit artikeln borde ha uttryckt sig annorlunda. Det råder det inget tvivel om.

Över 9 000 ensamkommande kan prövas på nytt

Migration. Den så kallade gymnasielagen får tillämpas, konstaterar Migrationsöverdomstolen. Tusentals ensamkommande kan nu få en ny möjlighet att stanna i...

Sök samförstånd kring långsiktiga lösningar

Ledare Sverige behöver hopp och tillförsikt – inte splittring När detta skrivs har Sveriges riksdag just röstat bort statsministern. Landet står utan regering. Eller riktigare; Stefan Löfven leder nu en...

Busch Thor utesluter inte att regera med SD-stöd

Politik. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor utesluter inte att regera med hjälp av SD-stöd. Det sade hon efter tisdagens statsministeromröstning...

Nu når Vision Sverige en miljon hushåll

TV Den kristna tv-kanalen Vision Sverige finns som fri kanal i Viasats och numera också Canal digitals utbud. Det innebär att det är möjligt för ungefär...