Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Caroline Engvall tilldelas Elise Lindqvist-priset 2018

Årets Elise Lindqvist-pristagare är journalisten, författaren och föreläsaren Caroline Engvall. Hon får priset för sitt arbete med att förebygga sexuella övergrepp mot unga.

Nyheter · Publicerad 16:17, 11 okt 2018


– Priset tilldelas Caroline för hennes fantastiska insatser när det gäller att förebygga och bekämpa sexuella övergrepp och människohandel. Hon är en riktig eldsjäl och är verkligen värd att hedras för sitt folkbildande arbete, säger Elise Lindqvist i ett pressmeddelande.

Caroline Engvall föreläser för skolor, åklagare, poliser och socialtjänst. Hon har också skrivit flera böcker med sanna historier om unga som använder sex som självskadebeteende, om barn som säljer sex och blir sålda av andra och om barns utsatthet på nätet.

Det var när hon var chefredaktör för tonårstidningen Frida som Carolines engagemang startade. En tjej hörde av sig och berättade hur hon använde sex mot ångest.

– Efter ett övergrepp kände hon att hennes kropp var förbrukad och hon vände sig därför till förövare, säger Caroline Engvall till Världen idag.

Berättelsen blev en bok, 14 år till salu, som ledde till att författaren fick kontakt med många utsatta unga som kände igen sig.

– Jag hade aldrig kunnat ana omfattningen. Det handlar om unga som ofta inte berättar vad de har varit med om. Jag har förmånen att vara deras röst.

Sedan dess har det blivit fler böcker och i sin research följer Caroline Engvall sexualbrottsdomar.

– I många fall är verkligheten värre än vi vuxna förstår. Det är väldigt många som vill åt våra barn. Min uppgift är att sprida kunskap om vad barnen riskerar att möta på nätet så att vuxna kan rusta dem, säger hon.

Caroline Engvall har följt Elise Lindqvists arbete under många år och ser henne som en förebild.

– Vi rör oss sida vid sida, hon jobbar på gatan och jag på nätet med samma frågor. Att få priset är hedrande.

Priset delas ut vid hotell Scandic Klara på EU:s anti-traffickingdag den 18:e oktober.
 

Priset tilldelas Caroline för hennes fantastiska insatser när det gäller att förebygga och bekämpa sexuella övergrepp och människohandel.

Om Elise Lindqvist-priset

Elise Lindqvist är mest känd som ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”. Efter en stor och livsförvandlande vändning i Elise Lindqvists liv har hon genom Malmskillnadsteamet och St:a Clara kyrka arbetat i över 20 år för att stoppa kommersiell sexuell exploatering av kvinnor, framför allt genom praktiska hjälpinsatser till de prostituerade flickorna och kvinnorna på Malmskillnadsgatan i Stockholm. År 2016, i samband med Elise Lindqvists 80-årsfirande, som en del av firandet av Svenska Hjältars Årets Livsgärning, instiftades priset i hennes namn. Priset är framtaget i samarbete med Kosta Boda, designern Sara Woodrow och Scandinavian Human Rights Lawyers.

Priset skall uppmärksamma och hedra människor och organisationer som genom sitt arbete främjar och skyddar utsatta människor, med särskilt fokus på bekämpande av sexuella övergrepp och människohandel.

Mer om pristagaren

Caroline Engvall har även föreläst för regeringen och blivit engagerad av Drottning Silvia och Childhood Foundation. Hon har grundat hjälpsajterna intetillsalu.se och safeselfie.se och driver poddarna Vägen framåt och Ecpod. Hon blev ”Årets modiga Mama” 2011 och har även tilldelats Stenbeck-stipendiet och Skandias Idéer för livet-stipendium.

Häxor tar till svart magi mot nyvald HD-domare

USA. Efter en turbulent utnämningsprocess har USA:s nye HD-domare Brett Kavanaugh fått ett nytt problem på halsen. En grupp "häxor" planerar att lägga en...

Utvisning av 6-åring stoppas: "Beslutet togs för snabbt"

Migrationsverket Migrationsverket stoppar tills vidare den mycket uppmärksammade utvisningen av en i praktiken föräldralös sexårig pojke till Ukraina. – Vi gick till...

Är det fritt fram för män att slå kvinnor?

Ledare Genusflummet fortsätter I helgen som gick tog Rachel McKinnon ett sprintguld i världsmästerskapen i cykling. Händelsen hade förmodligen passerat obemärkt utanför...

I Oberammergau har Jesu lidande skildrats sedan 1634

Passionsspel. Vart tionde år sätts de berömda Passionsspelen upp i sydtyska Oberammergau. 2020 är det dags igen och redan nu går flera resebyråer ut med...

Adaktusson: ”Återupprätta relationen med Israel”

Riksdagen. Israel och Mellanösterns kristna i fokus vid jungfrutal i riksdagen När Lars Adaktusson (KD) under onsdagen stiger upp i talarstolen i riksdagen för första gången är det för att efterlysa en ny svensk politik för...