Nyheter

Brunne svarar om Meckamarkering

Efter kritik mot förslaget att markera riktningen mot Mecka på golvet i Sjömanskyrkan kommer nu biskop Eva Brunne med en förklaring.

Världen idag uppmärksammade i fredags att Stockholm stifts biskop Eva Brunne tidigare i år föreslagit att Sjömanskyrkan skulle göras tillgänglig för andra trosinriktningar.

Det skulle göras genom att på golvet indikera riktningen mot Mecka och genom att tillfälligt täcka över – alternativt bära ut – korset i kapellet, har prästen Patrik Pettersson berättat på bloggen Kyrkliga ting.

Eva Brunne gjorde på lördagen ett uttalande som publicerats på Stockholms stifts hemsida. Där skriver Brunne:

"Under ett sammanträde i februari med styrelsen för Sjömanskyrkan uppkom ett samtal om vad som är möjligt att göra om ett fartyg med besättning av en annan tro kommer och vill be.

Vi resonerade kring frågan och det kom idéer och förslag. Mitt förslag var att temporärt göra rummet tillgängligt genom att till exempel märka ut riktning mot Mecka och flytta kristna symboler. Precis så som redan görs i gemensamma bönerum på flygplatser och i en del sjukhuskapell.

Det är viktigt att det finns platser för bedjande systrar och bröder och vi visar gästfrihet och tolerans oavsett tro. Goda och bedjande människor av olika tro måste kunna mötas och hjälpa varandra.


Att tillfälligt upplåta ett rum för människor av annan tro, innebär inte att vi backar från vår egen tro. Präster är kallade att förkunna Kristus. Det gör vi varje dag och i varje möte med människor. Men det innebär inte heller att vi är snåla mot människor av annan tro.
"

På Facebook och Twitter var reaktionerna och kommentarerna många på Världen idags nyhets- och ledarartiklar om Brunnes uttalande, och artiklarna har delats ovanligt mycket.

En person skriver: "Ett bedrövligt avfall i Svenska kyrkan resultatet blir att ännu fler går ut från den."

En annan skriver: "Eftersom Svenska kyrkan anser att muslimer och kristna ber [till] samma Gud så är detta endast en logisk konsekvens av svenska kyrkans teologi och den väg svenska kyrkan har valt att gå."'

Och en tredje: "Fast då ska ju inte Sv.kyrkan ha Zen meditaion i sina kyrkor heller. Det är ju religionsynkretism det också? Zen meditation är ju buddistiskt."

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS