Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Borgerlig seger i jämnt norskt val

De borgerliga med Høyre i spetsen planerar att styra Norge i fyra år till. De behöver stöd från bland annat Kristelig folkeparti som var på vippen att halka ur Stortinget vid måndagens val.

Nyheter · Publicerad 17:32, 12 sep 2017

Høyre och de övriga borgerliga partierna har fått förtroende för att leda Norge de kommande fyra åren. Det slog statsminister Erna Solberg fast vid en presskonferens dagen efter valsegern.

– Även om det är en liten tillbakagång från ett väldigt bra val förra gången, upplever vi en stor uppslutning för det vi står för, säger hon.

När nästan alla röster var räknade på tisdagen hade de fyra partierna på regeringssidan sammanlagt 89 mandat av 169 i stortinget, även om alla fyra backar.

Men segern har något av en sur eftersmak. Erna Solberg är beroende av fortsatt stöd från liberala Venstre och Kristelig folkeparti för att få majoritet i stortinget. Problemet är att de två mittenpartierna inte vill fortsätta som hittills, att högerpopulistiska Fremskrittspartiet är med i regeringen.

Knut Arild Hareide, ledare för Kristelig folkeparti, säger att han föredrar en mitten-högerregering, och Venstre-ledaren Trine Skei Grande säger att hon gärna ser en blågrön regering.

Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen meddelar att de fyra ska prata ihop sig och hitta bra lösningar.

– Vi har visat väljarna att vi kan styra bra, säger hon.

Solberg själv tonar ner problemen i de kommande regeringsförhandlingarna och säger att det viktigaste — att vinna valet — redan är avklarat.

– Jag vet att det kommer att ställas många frågor om när vi ska mötas och tidpunkter. Jag vill bara säga att vi har gott om tid att ha en process runt detta. Vi är säkra på att vi ska mötas, träffas och prata politik och hitta samarbetsformer mellan de här fyra partierna, säger hon.

Valresultatet var länge väldigt jämnt, men en besviken Jonas Gahr Støre, ledare för Arbei­der­partiet, fick till slut erkänna sig besegrad. Arbeider­partiet är den stora förloraren i valet, med ett tapp på 3,4 procentenheter jämfört med förra valet. Att Sosialistisk venstreparti gick upp med hela 4,8 procentenheter hjälper inte de röda.

Mandatfördelningen

Så här fördelar sig mandaten, med nästan alla röster räknade, jämfört med fördelningen i förra valet.

Parti mandat 2017 mandat 2013 Arbeiderpartiet 49 55 Sosialistisk venstreparti 11 7 Senterpartiet 18 10 Høyre 45 48 Fremskrittspartiet 28 29 Kristelig folkeparti 8 10 Venstre 8 7 Miljøpartiet de grønne 1 1 Rødt 1 0

Fakta: Stortingsvalet i Norge

Stortings- valet i Norge

Sedan valet 2013 har Høyre och Fremskritts-
partiet styrt landet med stöd av Kristelig folkeparti och Venstre.

Statsminister-
kandidaterna är den nuvarande statsministern Erna Solberg, partiledare för Høyre, och Jonas Gahr Støre, ledare för Arbeiderpartiet.

Heta frågor inför valet har bland annat varit: oljan, invandringspolitik, förmögenhetsskatt och tillgången på jobb i landet.

Källor: Norska medier, storting

Gud är en förbunds-Gud

Ledare Tumma inte på äktenskapet I morgon är det midsommarafton. I Sverige är det en dag med många och starka traditioner, med alltifrån midsommarstång och blomsterkrans till...

Ny podd från EFK-ledare

Premiär. En ny podd har sett dagens ljus. Det är EFK:s två nyvalda ledare LinalieNewman och Ingemar Forss som tillsammans gör podden Ett missionellt liv, och...